Han o Kosovu: Ima napretka, rano govoriti o detaljima

Izvor: RTS, 31.Avg.2018, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han o Kosovu: Ima napretka, rano govoriti o detaljima

Ima napretka oko postizanja sporazuma između Srbije i Kosova, ali je rano da se raspravlja o detaljima, izjavio je u Beču evropski komesar za susedsku politiku i pitanja proširenja Johanes Han. Dodaje da svako rešenje na Balkanu mora da doprinese većoj stabilnost regiona. 
Han je u Beču, uoči neformalnog ministarskog sastanka poručio da je na Zapadnom Balkanu došlo do pozitivne dinamike u rešavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << otvorenih pitanja uključujući i "spor između Srbije i Kosova".

Ocenjuje da je donošenja nove Strategije o proširenju na Zapadni Balkan u februaru ove godine otvorilo pozitivnu dinamuku u regionu. Han je kao primere naveo rešavanje spora oko imena između Grčke i Makedonije kao i dogovor o razgraničenju između Crne Gore i Kosova.
"Takođe postoji i nova dinamika u rešavanju spora između Srbije i Kosova", poručio je Han.
Han je uoči neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU i država kandidata za članstvo rekao da bi "sporazum trebalo da izrade lideri dveju zemalja", navedeno je na Tviteru.
"Ima napretka, ali je rano da se raspravlja o detaljima. Jasno je da bilo koji sporazum mora da doprinese miru i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana", rekao je Han.
Šef nemačke diplomatije Hajko Mas je, takođe u Beču, ponovio stav da se Berlin protivi izmeni "granice između Kosova i Srbije".
"Razgovori o razmeni teritorija između Kosova i Srbije ne idu u pravom smeru. Smatramo da će kod građana otvoriti mnoge stare rane i zato smo vrlo skeptični u tom pogledu", rekao je Mas.
S druge strane, šef belgijske diplomatije Didije Rejnders je, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da deo sporazuma Beograda i Prištine bude i promena granica, rekao da "sve može biti na stolu, pod uslovom da postoji dogovor između dve strane".
Rejnders se, na neformalnom sastanku šefova diplomatija zemalja članica i kandidata za članstvo u EU, založio za to da Beograd i Priština budu prvenstveno zaduženi za postizanje dogovora u dijalogu o sveobuhvatnij normalizaciji odnosa.
"To su pregovori koji se na prvom mestu vode između Beograda i Prištine. Nije na EU da određuje pravac već da pomogne u razgovorima", kaže Rejnders.
Ocenio je napredak u razgovorima predsednika Srbije Aleksandar Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija o "svim mogućim elementima sporazuma".
Šef diplomatije Luksemburga: Nisam za razmenu teritorija
Ministar spoljnih poslova Finske Timo Soini smatra da pitanje moguće razmene teritorija između Srbije i Kosova može biti rizično ukoliko se dobro ne pripremi.
"Pitanje je komplikovano, ratna istorija je teška i moramo biti oprezni da ne napravimo nove probleme", kaže Soini.
Šef finske dilomatije je dolazeći na sastanak sa ministrima spoljnih poslova EU i zemalja kandidata za članstvo koji se održava u Beču poručio da je dobro što predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači razgovaraju o rešenju za kosovski problem.
"To jeste pozitivno, ali o pitanju razmene teritorija trenutno ne mogu da zauzmem konačan stav. To može biti rizično ukoliko se dobro ne pripremi", poručio je Soini.
Na moguće "veoma negativne konskevence" ideje o razmeni teritorija između Beograda i Prištine upozorio je i šef luksemburške diplomatije Žan Aselborn.
"U principu nisam za razmenu teritorija. To može imati vrlo, vrlo negativne posledice po druge zemlje u ovom regionu", kaže Aselborn.
Ministar spoljnih poslova Rumunije Tedor Meleskanu kaže da je u procesu rešavanja kosovskog pitanja ohrabren poslednjim sastancima "predsednika Vučića i gospodina Tačija".
"Mislim da je najbolje rešenje postizanje međusobnog razumevanja između Srbije i Kosova. To će pomoći i ostalim zemljam koje nisu priznale Kosovo da dođu do konačne odluke", poručio je Meleskanu iz Beča.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.