HRVATSKI MEDIJI: Ne sanjajte da će Srbija priznati Kosovo, regionom odjekuju Vučićeve OŠTRE REČI upućene Vjosi zbog non-pejpera

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Apr.2021, 21:42

HRVATSKI MEDIJI: "Ne sanjajte da će Srbija priznati Kosovo", regionom odjekuju Vučićeve OŠTRE REČI upućene Vjosi zbog "non-pejpera"

Ni hrvatski mediji ne preskaču pisanje o Srbiji i "non-pejperu"

Nakon što je predsednik Aleksandar Vučić odbacio tvrdnje prištinskih vlasti da Srbija stoji iza non-pejpera o mogućem rešenju za Kosovo i poručio kosovskoj predsednici Vjosi Osmani i pojedincima u Prištini da Srbija ne sanja o mogućnosti da prizna nezavisnost Kosova, o tome sada bruje i hrvatski mediji.

Kako prenosi Index.hr Vučić je, posle ceremonije otvaranja radova za gradnju nove >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kovid bolnice u Novom Sadu, odgovorio na pitanje kako komentariše tvrdnju Osmanijeve da iza svih non-pejpera stoji Srbija, tvrdivši da su to neistine i laži. U tekstu na hrvatskom "Indexu" navedeno je da iz lažne države mogu samo "sanjati da će Srbija priznati nezavisnost Kosova".

Takozvana predsednica lažne države objavila je ranije danas na Fejsbuku da su svi "non-pejperi" i ideje u njima destabilizujući za regiju, optuživši da im je izvor u Srbiji.

Të gjitha ato “non-papers”, që kanë përbrenda ide destabilizuese për rajonin tonë e kanë vetëm një burim:...

Posted by Vjosa Osmani on Уторак, 27. април 2021.

Vučić je novinarima u Novom Sadu naglasio kako se to što navodno piše u tom "non-pejperu" "neće dogoditi", i da "priznanje nije prihvatljivo za Srbiju". On je ironično ocenio da je taj non-pejper "pravio neko jako pametan" i da zna ko je morao učestvovati u stvaranju tog neslužbenog dokumenta.

Osmani je pak ocenila kako "pažljivo čitanje ovih non-pejpera i predstavljenih ideja - poput promena granica, stvaranja autonomnih režima ili trećih sila - jasno pokazuje ko je pravio nacrt tih dokumenata".

Kako smo ranije pisali, poznato je da je Italijanka, Federika Mogerinibila zadužena za vođenje dijaloga Beograda i Prištine između 2014. i 2019. godine i možda jedina bila upućena u sve što je dogovoreno u Briselu u periodu njenog petogodišnjeg mandata kao visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, kao i predsednika Evropske komisije.

Gotovo redovni na svakom sastanku u Briselu bili su predsednik Srbje Aleksandar Vučić, bivši predsednik tzv. Kosova Hašim Tači, visoka predstavnica EU Federika Mogerini kao i njen bivši portparol Maja Kocijančić.

Pojedini prištinski mediji su non-pejper koji predviđa sever Kosova, većinski naseljen Srbima, kao autonomni distrikt, neslužbeno pripisali Nemačkoj i Francuskoj, ali su veleposlanstva tih dveju država na Kosovu odbacila tvrdnje da stoje iza tog navodnog dokumenta.

Nemački veleposlanik Jern Rod saopštio je na Tviteru da je tzv. francusko-nemački non-pejper lažna vest i ponovio kako njegova zemlja potpuno podržava dijalog koji vode Europska unija i njen specijalni izaslanik Miroslav Lajčak.

The so called “German-French non paper” published by Koha Ditore is fake news! There might be a paper but it’s for sure not a German-French one. Our full support is for the EU-led dialogue led by EUSR @MiroslavLajcak as German FM Maas again underlined last Thursday in Pristina

— Ambassador Jörn Rohde (@GermanAmbKOS) April 27, 2021

U sličnom su tonu i francuski diplomati na Kosovu demantirali navode u prištinskim medijima, takođe podupirući nastavak dijaloga Beograda i Prištine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.