Izvor: RTS, 05.Avg.2021, 15:53

Grafiti "UČK" i "Kosovo je Albanija" u rodnom selu kneza Lazara

Grafiti "UČK", "Kosovo je Albanija" i "Adem Jašari" ispisani su u opštini Ranilug, u selu Prilepac, rodnom mestu srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića.
Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju navode da su grafiti ispisani na mestu koje vodi ka spomen-ploči knezu Lazaru, a koju su huligani lomili već nekoliko puta, pa je meštani postavljaju samo uoči obeležavanja Vidovdana i isti dan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je skidaju i sklanjaju.

"Jasno je da ovo spomen-mesto ima veliki istorijski i emotivni značaj za Srbe na Kosovu i Metohiji, te ovakvo skrnavljenje od strane albanskih ekstremista šalje jasnu poruku verske i nacionalne mržnje i nepoštovanja srpskih svetih mesta", navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.
Ističu da je poštovanje verskih objekata i mesta znamenja jednog naroda civilizacijska tekovina i preduslov za toleranciju i miran suživot.
"Broj incidenata, među kojima su brojni slučajevi ispisivanja grafita koji slave ovu terorističku organizaciju, intenzivirao se ove godine, na šta Kancelarija za Kosovo i Metohiju uporno ukazuje, a o čemu obaveštava i sve međunarodne organizacije koje deluju na terenu, kao i zvaničnike u Briselu", piše u saopštenju.

Iz Kancelarije apeluju na sve međunarodne organizacije, koje su u obavezi da osiguraju bezbednost srpskog naroda na KiM, da pojačaju svoje prisustvo, posebno u mešovitim sredinama kako bi se ovakvim provokacijama stalo na put, a srpskom narodu omogućio miran život.
Slučaj je prijavljen policiji i Kancelarija za Kosovo i Metohiju traži da se počinioci ovog ekstremističkog čina, ali i drugih incidenata usmerenih prema srpskom narodu i svetinjama u pokrajini, uhapse i adekvatno sankcionišu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NASTAVLJAJU SE PROVOKACIJE NA KIM: U rodnom mestu kneza Lazara osvanuli SRAMNI GRAFITI (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Avg.2021

U opštini Ranilug, u selu Prilepac, rodnom mestu srpskog kneza Lazara Hrebelјanovića ispisani su grafiti "UČK“, "Kosovo je Albanija“, "Adem Jašari“...Grafiti su ispisani na mestu koje vodi ka spomen ploči knezu Lazaru, a ovo znamenje su huligani lomili već nekoliko puta pa je meštani postavlјaju...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.