Građani Kosova malo znaju o Sudu za OVK, očekuju se protesti

Izvor: VOA, 20.Feb.2019, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Kosova malo znaju o Sudu za OVK, očekuju se protesti

Građani Kosova ne znaju dovoljno o takozvanom Specijalnom sudu za zločine OVK, pa se mogu očekivati demonstracije protiv njegovog rada, rečeno je tokom debate Centra za razvoj zajednica i portala KoSSev pod nazivom "Ratni zločini i tranziciona pravda: Kosovo", koja je u sredu održana u beogradskom Medija centru. Kuštrim Kolići iz prištinske nevaldine organizacije Integra, rekao je da istraživanja na Kosovu pokazuju da tamošnja javnost osnivanje Spcijalizovanog veća i Specijalizovanog tužilaštva - tzv. Specijalnog suda za zločine OVK - smatra nepravdom. Razlog za to on nalazi u tome što na Kosovu taj sud nije dovoljno predstavljen. "Normalno je da kada narod nije dovoljno obvešen o tome, biva podložan manipulaciji. Političari manipulišu njime", rekao je on i zaključio da specijalni sud nije dovoljno prisutan na Kosovu, kako bi dao prave informacije. On je rekao da se mogu očekivati protesti na Kosovu kada sud krene sa radom, međutim naglasio je i da se na Kosovu ne protestuje ako neko konkretno ne pozove na demonstracije. Podsetio je da je na ulicama bilo na hiljade ljudi kada je bio uhapšen aktuelni premijer Kosova Ramuš Haradinaj. "Svi zločini na Kosovu moraju da se tretiraju veoma ozbiljno. Podržavam svaki mehanizam koji će doneti pravdu svim žrtvama", rekao je Kolići i zaključio da je interesovanje lokalnih Srba za rad ovog suda veoma malo, te da je sve posledica nesuočavanja s prošlošću i ratnim zločinima na obe strane. Vladimir Vukčević, nekadašnji tužilac za ratne zločine Srbije, ispričao je kako je nastao izveštaj tadašnjeg izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, naglašavajući da su upravo on i njegov tim srpskog tužilaštva za ratne zločine izvestili Martija o sumnji na trgovinu ljudskim organima, odnosno lokaciji u Albaniji gde su se ti navodni zločini odigrali. Vukčević kaže i da je o tome izvestio albansku tužiteljku, ali da albanska strana nije htela da sarađuje po tom pitanju. Upitan o svojim očekivanjima od specijalnog suda za Kosovo, Vukčević je rekao da je optimista i da očekuje da će taj sud donositi pravične odluke i da se nada da će svi koji su pozvani na saslušanje pred taj sud sa sedištem u Hagu, odgovarati za ratne zločine. Vukčević je rekao da osnivanje ovakvog suda nije bilo lak posao, te da je sud "jedino mesto gde optuženi mogu da dokažu svoju nevinost". I Vukčević i Kolići saglasili su se da je žrtva žrtva, bez obzira na nacionalnost. Inače, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić, koji je sedeo u publici, sve vreme je dobacivao i prekidao govornike tokom debate.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Građani Kosova malo znaju o sudu za OVK

Izvor: VOA, 21.Feb.2019, 00:03

Kuštrim Kolići iz prištinske nevaldine organizacije Integra, govori za Glas Amerike o odnosu društva na Kosovu prema Specijalnom sudu za zločine OVK.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.