Gojković: Srbija za kompomisno rešenje pitanja KiM

Izvor: RTS, 14.Okt.2019, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković: Srbija za kompomisno rešenje pitanja KiM

Srbija se zalaže za dijalog koji treba da dovede do kompromisnog rešenja zasnovanog na međunarodnom pravu i kojim se obezbeđuje mir i stabilnost, rekla je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković na generalnoj debate 141. zasedanja Interparlamentarne unije.
Maja Gojković navodi da sve zaintresovane strane moraju da budu uključene u dijalog kako bi on mogao da bude održiv, a važno je da se, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kaže, bazira na čvrstom kompromisu suprostavljenih strana.

Gojkovićeva je zahvalila državama širom sveta koje dele taj pristup kada je reč o KiM.
Glavna tema debate IPU bila je "Jačanje međuanrodnog prava: Uloga i mehanizmi parlamenata i doprinos regionalne saradnje", a predsednica Skupštine je tokom debate istakla da je uzrok mnogih problema u svetu kršenje međunarodnih normi i principa, kao i da pravda i pravo moraju da budu iznad sile u međunarodnim odnosima.
Napominje da je istorija to nebrojano puta potvrdila, kao i da smo samo u 20. veku nekoliko puta bili svedoci razornog dejstva sile nad pravom i pravdom.
Napominje da je jedan od važnih aspekata očuvanja mira i bezbednosti regionalna saradnja, kao i da su danas glavni rizici i žarišta koji ugrožavaju mir i stabilnost regionalnog karaktera.
Predsednica Skupštine Srbije je podsetila da parlamenti širom sveta zajedno 130 godina predano grade zajednicu vrednosti Interparlamentarne unije čiji je cilj mir, sloboda, jednakost država i pojedinaca, tolerancija, razumevanje i dijalog.
Kuveas Baron: Nema mesta govoru mržnje u 21. veku
Predsednica Interparlamentarne unije (IPU) Gabrijela Kuevas Baron poručila je da u 21. veku nema mesta govoru mržnje i da je neophodno da parlamentarci u celom svetu promovišu dijalog i međunarodno pravo.
Na generalnoj debati 141. zasedanja IPU zahvalila je Skupštini Srbije na organizaciji, navodeći da se ovogodišnje zasedanje održava u zemlji koja je, kaže, imala bogatu istoriju i naučila značajne lekcije.
Navodeći da je IPU nastala pre Ujedinjenih nacija, Kuevas Baron je istakla da je dužnost i obaveza svih članica da započnu dijalog da se dođe do trajnih rešenja, kao i da jačaju i poštuju međunarodno pravo.
Kuevas Baron se osvrnula i na klimatsku krizu rekavši da "ubijamo planetu", a da drugu nemamo i da ukoliko nastavimo isto da činimo, da imamo istu vrstu potrošnje, možemo se suočiti sa bojnim problemima, nedostatkom vode i kiseonika.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srbija je za kompromisno rešenje zasnovano na međunarodnom pravu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2019

Na današnjoj sednici Glavnog saveta Interparlamentarne unije, predsednica srpskog parlamenta, Maja Gojković, izabrana je za predsednicu 141. skupštine. Tema glavne debate je veoma aktuelna i kod nas i u svetu - jačanje međunarodnog prava...Srbija se zalaže za dijalog koji treba da dovede do kompromisnog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.