Obeleženo 15 godina od martovskog pogroma Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2019, 01:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 15 godina od martovskog pogroma Srba

Polaganjem venaca i cveća na spomen ploče nastradalima Mitrovčanima 17. marta 2004. godine - Jani Tučev i Bori Spasojeviću i održavanjem parastosa kod spomenika Beli anđeo, koji se nalazi kod mosta na Ibru, danas je u severnoj Kosovskoj Mitrovici obeleženo 15 godina od martovskog pogroma.

Vence su položili u ime Vlade Srbije zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, u ime srpskog naroda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Kosovskoj Mitrovici predsednik Srpske liste Goran Rakić, a u ime Mitrovčana predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, dok su parastosu, koji je služio sveštenstvo hrama Svetog Dimitrija u Mitrovici, prisustvovali i potpredsednici Srpske liste Igor Simić, Miljana Nikolić i veliki broj građana.

Na početku mosta koji spaja severnu i južnu Mitrovicu, za bezbednost okupljenih, u slučaju eventualnih incidenata, bili su zaduženi pripadnici KPS-a i Karabinjeri, koji su tokom parastosa bili u većem stepenu pripravnosti nego inače.

Kozarev je poručio da je Srbija danas jača nego što je bila 2004. godine i da predvođena predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem neće dozvoliti ponovo pogrom srpskog naroda na KiM i dodao da ne možemo da se ne zapitamo svih ovih 15 godina od kada su "bezumnici ubijali, palili i rušili", kao i 20 godina od kada su ih "iz vazduha u tim stvarima i podržavali", zašto nema pravde za žrtve, za spaljenu Bogosloviju, crkvu Bogorodice Ljeviške, manastir Devič...

Ne možemo da se ne zapitamo zašto nema pravde i prava za naš narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Kozarev i dodao da je obeležavanje tužnih i teških godišnjica, kao što je danas, kada je proterano više od 4. 000 Srba sa svojih ognjišta da se više ne vrate i zapaljeno 35 crkava i manastira dobra prilika da se setimo ko je tada vodio Srbiju i kakva je uloga UNMIK-a i Kfora bila tada.

Ističe da je UNMIK imao obavezu da zaštiti srpski narod i nedopusti da do pogroma uopšte dođe, a ne da ga ispraća sa svojih ognjišta, kao i da su oni koji su vodili Srbiju "mislili samo na svoj džep", te da su "svojom mlakom i blagom reakcijom na pogrom skoro pa saučestvovali u njemu".

"Isti ti sada upadaju u RTS, pale, ruše, danas hoće državni udar da sprovedu ispred Predsedništva, a gde su na Kosovu i Metohiji svih ovih godina - nema ih. Gde su tajkuni kojima su usta puna želje za vlašću, gde su fašisti, gde su oni koji su u svojim pregovorima kao vrhunac postigli da postave granice na Jarinju i Brnjaku koje umesto da olakšavaju život, danas služe da se Srbi na KiM more glađu i žeđu", upitao je Kozarev.

Naveo je da njih danas najviše hvale u Prištini i Zagrebu i istakao da srpski narod nije ono što "Jankovići, glumci koji se uspevaju, Đilasi, Jeremići" pokušavaju da predstave, kao i da bi na silu da dođu na vlast.

"Da je predsednik Vučić vodio državu 2004. godine pogroma ne bi bilo", navodi Kozarev i kaže da su i predsednik Srbije i premijerka Ana Brnabić, Vlada Srbije i Srbi gde god živeli uz srpski narod na KiM i neće dozvoliti "izdaju i planove jednog dela međunarodne zajednice i opozicionih grupa iz Beograda".

Kako kaže, pogroma više neće biti, a ako KFOR ne bude mogao da zaštiti Srbe u južnoj pokrajini, država Srbija ima institucije, ljude i moć da ih zaštiti.

"Spremni smo i 1. 000 dana da pregovaramo da se ne bi ni jednog dana pucalo, ali nemojte misliti da ako smo spremni za dijalog da smo slabi. Srbija nije slaba, braniće svoj narod i svoju zemlju", poručio je zamenik direktora vladine Kancelarije za KiM.

Rakić je naveo da je 15 godina prošlo od kada su albanski zločinci pokušali da proteraju i zatru sve što je srpsko na prostoru KiM, ubijajući srpski narod, proterujući ga, paleći svetinje, crkve, manastire, rušeći grobove...

"Ta divna Evropa umesto da osudi ovaj genocid nagradila ih je dajući im podršku za formiranje takozvane kvazi države. Veliki svet je ćutao tog marta 2004. godine, ćuti i dan-danas verujući da će istinu zatrpati tišinom. Ali, mi nećemo da ćutimo, mi pamtimo", kazao je Rakić.

Predsednik Srpske liste je istakao da je njihov zahtev da se otkriju počinioci tog zločina, genocida i dodao da se nada i očekuje da će počinioce stići ne samo Božija, već i ovozemaljska kazna.

Spirić je kazao da srpski narod na KiM i poslednjih 15 godina, kao i danas i dalje doživljava teror, te da ih danas "ubijaju tako što im oduzimaju pravo na život, pravo da jedu, a još malo i pravo da dišu".

"Martovski pogrom je nastavljen za srpski narod, mart gotovo nikada dobro nije doneo. Suočavamo se sa veoma teškim i turbulentnim vremenima, a sigurno je da će vreme koje je pred nama biti teže nego ikada i zato je jako bitno i važno da pamtimo i poštujemo sve, ne samo one koji su dali svoje živote za Kosovsku Mitrovicu, nego za čitav Kosmet i Srbiju", rekao je Spirić.

Nakon obeležavanja kod mosta, okupljeni su obišli izložbu fotografija u Gradskom muzeju u Kosovskoj Mitrovici, koja je organizovana povodom 15 godina od martovskog pogroma.

U Spomen sobi obeležena godišnjica 

Godišnjica martovskog pogroma Srba na KiM obeležena je danas u Spomen sobi u Udruženju porodica ubijenih i kidnapovanih na KiM, a ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić podsetio je da je tada sa svojih ognjišta proterano više od 4.000 Srba, više od 900 srpskih objekata srušeno ili spaljeno, kao i 35 crkva i manastira.

Zapitao je da li je normalno da u Evropi u 21. veku horde bandi ubija i etnički čisti prostor na KiM od Srba koji su tu živeli i radili vekovima i da 15 godina nakon tog čina niko nije ni optužen, ni osuđen.

"Nasilje i etničko čišćenje koje su Albanci sproveli bilo je donekle sprečeno zakasnelom reakcijom Kfora i međunarodne zajednice, ali najpre je sprečeno rešenošću Srba koji su ostali da žive na KiM i koji su pokazali da je njihov dom i danas tamo", rekao je Ružić novinarima u Spomen sobi.

Kaže da je i danas teško suprotstaviti se političkom pogromu onih koji vode lažnu državu Kosovo i koji vode besmislene carinske ratove, uvode necivilizacijske takse i donose nebulozne odluke o Trepči i nelegalnom formiranju "kosovske vojske".

"Srbija se ponaša odgovorno, ne da bi pokazala slabost, već snagu i da bismo svesno došla do kompromisa", podvukao je Ružić.

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun ističe da je sudbina srpskog naroda na KiM stradalačka, jer su ubijani, maltretirani i mučeni samo da bi KiM bilo etnički čista albanska teritorija.

"Martovski pogrom je bio pokušaj završnog etničkog čišćenja i proterivanja srpskog narodna. Odgovorni za to nisu kažnjeni, a to su ratni zločinci Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, koji su sve organizovali uz podršku nekih drugih", rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, srpski narod ima odgovornost da uradi sve što može kako bi odgovorni za zločine na KiM bili kažnjeni.

"Zato smo formirali Radnu grupu u Odboru za KiM koja je objedinila sva saznanja, prikupila dokaze o zločinima koja je počinila OVK i dokaze o tome kako je međunarodna zajednica zataškavala zločine na KiM", ukazao je Drecun.

Predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić rekao je da je 17. mart 2004. godine jedan od najtragičnijih dana u srpskoj modernoj istoriji i izrazio nadu da će savest "proraditi" kod onih koji su to počinili, a to su upravo oni, kaže, koji su napravili tu lažnu državu Kosovo.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM Sima Spasić kaže da je žalosno da zločinci sa KiM, aludirajući na Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, i danas prete Srbima necivilizacijskih taksama i formiranjem takozvane "kosovske vojske".

Gračanica: Parastos i šetnja u znak sećanja na žrtve pogroma

Više stotina Srba okupilo se danas na parastosu u manastiru Gračanica povodom 15 godina od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji.

Parastos je služio vladika Teodosije sa sveštenstvom, preneo je Tv Most iz Zvečana. Posle toga krenuli su u koloni glavnom ulicom ka Domu kulture i do obeliska postavljenog pre par godina u znak sećanja na ubijene Srbe tokom sukoba na KiM.

Obeležavanju 15. godišnjice od pogroma prisustvuju članovi porodica nestalih i stradalih Srba, građani i predstavnici crkve, lokalne vlasti i Vlade Srbije.

Nakon što su položili cveće i odali počast stradalima i nestalima čije su slike i imena na obelisku, u Domu kulture održava se akademija - 15 godina nezaborava.

Đurić: Beograd se pre 15 godina poneo kukavički

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je povodom 15. godišnjice martovskog pogroma nad srpskim stanovništvom na KiM da je tadašnja vlast u Srbiji bila potpuno ravnodušna prema svom narodu na Kosovu i da se ponela kukavički.

"Tokom deceniju i po preispitivanja uzroka i posledica martovskog pogroma nad srpskim i drugim nealbanskim stanovništvom na KiM, uglavnom je sve rečeno. Jasno je kao dan da je taj zločinački čin bio iniciran i orkestriran iz političkih krugova u Prištini i da je cilj bio završetak proterivanja Srba i stvaranje etnički čiste teritorije pod apsolutnom albanskom dominacijom", naveo je Đurić u autorskom tekstu za današnje "Večernje novosti".

Kako smatra, ono što je ostalo nedorečeno i neutvrđeno jeste uloga i odgovornost srpskih političara za sve događaje tih martovskih dana.

"Ostavimo zato za trenutak Prištinu i osvrnimo se na ravnodušnost i kukavičluk srpskih političara pred čijim se očima odvijala ova golgota srpskog naroda. Srbija je tih dana stajala potpuno po strani, kao da se nesreća događa nekom drugom narodu, na nekom sasvim drugom kontinentu", dodaje Đurić.

Kako je ocenio, ta pasivnost i nedelovanje mogu se objasniti nedostatkom političke volje i smelosti, ali i delimično pravdati objektivnim razlozima, jer Srbija tada nije ni imala čime da reaguje, s obzirom da je u prvim godinama DOS-ove vlasti njena vojska sistematski uništavana i razoružavana.

Đurić je rekao da i, ako to nije najveća sramota srpske političke elite, onda je najveća sramota što isti ti politički akteri sada kao pripadnici opozicije, nastoje da relativizuju opasnost koja se ponovo nadvija nad Srbima na KiM.

"Tim ljudima ni danas, kao ni pre 15 godina nije stalo ni do Srbije ni do Srba", kaže Đurić i upozorava da je opasnost realna i da samo njeno negiranje predstavlja zločin protiv sopstvenog naroda.

Drecun i Čović: Cilj je bio etničko čišćenje

Martovski pogrom nad srpskim stanovništvom na KiM imao je za cilj etničko čišćenje i zastrašivanje Srba, ocenili su danas nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kim Nebojša Čović i predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

"Ideja je bila potpuno etničko čišćenje i zastrašivanje Srba, oni žele i danas isto to, odnosno da imaju etnički čist prostor kad je albanska zajednica u pitanju", rekao je Čović gostujući na TV Pink.

Čović je rekao i da i danas, posle 15 godina od tog događaja, za pogrom niko nije odgovoran.

"To je bio brutalan napad, tad smo imali susreta sa ROSU nije bilo razmene vatre... Moje mišljenje je da Kfor nije preventivno reagovao, a ubeđen sam da su imali podatke", istakao je Čović.

On je istakao da albanska strana uvek bira tajming kad se Srbija nalazi u specifičnom trenutku, a tada je bila aktuelna promena vlade.

Čović je rekao da je tada, u martovskom pogromu uništeno preko 10.000 grobnih mesta, kao i kulturna baština, a da je u međuvremenu dosta objekata rekonstruisano.

Takođe je dodao da su na mestima crkava i kulturne baštine napravljeni spomenici OVK i da se i danas povremeno napada ono što je obnovljeno.

Milovan Drecun rekao je da je pogrom bio dobro isplanirana akcija, kao završni talas etničkog čišćenja.

On je dodao i da je napad na vozilo UMNIK policije u Prištini prikrivan.

Podsetio je i da je Ibrahim Rugova u jednom od izveštaja rekao da su pogrom organizovali Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Jevtić: Posledice pogroma još vidljive, a pravde nema

Posledice martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, vidljive su i posle 15 godina, a pravde još nema, izjavio je potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

On je istakao da su posledice još uvek vidljive u vidu sela bez Srba, poput Svinjara, gde je nekada živelo 580 Srba, kao i hiljade proteranih Srba širom Kosova, a koji ni dan danas nisu uspeli da se vrate u svoje domove.

"Pravde za 17. mart 2004. godine i nasilje nad Srbima još uvek nema. Ni dan danas nije sprovedena ozbiljna istraga niti su nalogodavci i organizatori pogroma za to kažnjeni. To nekažnjavanje je suštinski prećutno odobravanje institucija na Kosovu takvom jednom strašnom događaju, i samim tim daje za pravo nekima da još uvek misle da nasilje mogu ponoviti i da za to neće biti kažnjeni", naveo je Jevtić u saopštenju.

On je dodao da je pre samo nekoliko dana američki Stejt department jasno ukazao na ono na šta Srbi godinama ukazuju, a to je da se određena vrsta nasilja nad Srbima na KiM i dalje dešava.

Jevtić je ukazao da se takvo nasilje dešavalo i u godinama nakon 17. marta 2004, ali i u godinama pre tog organizovanog nasilja.

Pogrom je bio i masakr žetelaca u Starom Grackom i ubistvo dece u Goraždevcu, pogrom je i ubijanje Srba u Cernici, pogrom su i Livadice, pogrom je i svako rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče kidnapovanim novinarima, pogrom je svaki porušeni spomenik na pravoslavnim grobljima, pogrom je i hapšenje Bogdana Mitrovića..., dodao je Jevtić.

"Zato danas, ovog 17. marta 2019. godine, pozivamo sve da spreče bilo kakav vid nasilja nad srpskim narodom na Kosovu, da se ne dozvole nikakvi sukobi. Mir mora da bude jedini interes svih, a odgovornost je na institucijama zaduženim za bezbednost na Kosovu. Srpski narod na Kosovu nikada neće odustati od života na ovim prostorima, i uvek će težiti mirnom i životu dostojnog čoveka", istakao je Jevtić.

On je podsetio da je od 17. do 19. marta 2004. godine proteran veliki broj Srba i drugog nealbanskog stanovništva, spaljene su njihove kuće i oskrnavljeni srpski kulturno-istorijski spomenici. Dva dana otvorenog napada na srpsko civilno stanovništvo na Kosovu se sastojao u masovnom progonu Srba, najmasovnijem od 1999. godine.

Procenjuje se da je više od 4.000 ljudi izgnano iz svojih kuća, širom Kosova, poginulo 28 ljudi, više od 900 ljudi je pretučeno i teško povređeno, uništeno je 19 spomenika kulture prve kategorije i 16 pravoslavnih crkava koje nisu kategorisane. Uništeno je oko 10.000 vrednih fresaka, ikona, putira i mnogih drugih crkvenih relikvija, kao i knjige krštenih, venčanih i umrlih, koje svedoče o vekovnom trajanju Srba na Kosovu i Metohiji. Oko 935 srpskih, romskih i aškalijskih kuća je spaljeno i uništeno. Od Srba je etnički očišćeno šest gradova i devet sela, naveo je Jevtić.

Dobrilović: Sistematski progon hrišćana na Kosovu i Metohiji traje i dalje

Pogrom nad Srbima na Kosovu i Metohiji 17.marta 2004. bio je samo početak sistematskog progona hrišćana, koji traje i dan danas, ocenio je savetnik austrijskog vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea, Konstantin Dobrilović.

Dobrilović, koji je i kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) na predstojećim izborima za Evropski parlament, ukazao je da je do sada uništeno više od 150 crkava i manastira koji imaju status svetske kulturne baštine UNESKO.

On ističe da se često napadaju hrišćani, koji moraju strahovati za svoj život.

"Međunarodni nadzor, pod kojim se nalazi pokrajina Kosovo i Metohija trenutno, čini upravo ono što govori samo ime, a to je da nadgleda progon i tlačenje od strane ekstremista", kritikovao je Dobrilović.

On je istakao da se usred Evrope uništavaju manastiri, groblja, što ne sme da se događa.

"Ti zločini ne smeju se nikada zaboraviti", naglasio je Dobrilović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.