Glasamo za slobodan život i da se ukinu takse: Srbi masovno izlaze na izbore na KiM (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Okt.2019, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Glasamo za slobodan život i da se ukinu takse": Srbi masovno izlaze na izbore na KiM (FOTO)

Srbi na severu Kosova i Metohije danas masovno izlaze na glasanje za vanredne parlamentarne izbore.

Na biračkim mestima nalaze se i predstavnici OEBS koji, kako je ranije rečeno Tanjugu, pružaju tehničku podršku, ali nisu u posmatračkoj misiji.

U severnom delu Kosovske Mitrovice na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Sveti Sava" već je glasao veliki broj građana. Na birališta dolaze i mladi i stari, a mnogi od njih do svojih glasačkih mesta stižu porodično.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
U Severnoj Mitrovici od jutros je, zbog izbornog dana, velika gužva na ulicama, kojima se kreće znatno više ljudi nego što je to uobičajeno nedeljom.

Glasanje na Kosovu i Metohiji počelo je u 7 sati ujutru, a birački centri se zatvaraju u 19 časova. Od 120 poslaničkih mesta u kosovskoj skupštini, deset je garantovano za Srbe, a još deset je rezervisano za predstavnike nacionalnih manjina.

Pravo glasa ima oko 1,9 miliona birača, od kojih je u deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom 117.808.

U četiri opštine na severu Kosmeta registrovano je 58.187 birača.

U Severnoj Mitrovici pravo glasa ima 22.457 birača, koji glasaju u osam biračkih centara, unutar kojih se nalazi 27 biračkih mesta, od čega su dva privatna objekta, a ostalo su škole.

Izborni proces prati i veliki broj medija, a o bezbednosti na severu pokrajine danas se brine oko 650 policijskih službenika tzv. Kosovske policije

Građani severnog dela Kosovske Mitrovice od jutros masovno izlaze na glasanje, a očekuju da će Srpska lista (SL) pobediti i osvojiti svih deset mandata u tzv. kosovskom parlmentu, kao i da će posle izbora Priština ukinuti takse i da će biti rešeno kosovsko pitanje.

Mitrovčani ističu da pobeda Srpske liste za sve Srbe na Kosovu i Metohiji znači pravo na slobodan život i pravo da traže pomoć države Srbije koja ih je, ističu, i do sada podržavala u svemu.

Kako kažu, dajući glas Srpskoj listi glasaju za bolji život, nova radna mesta za mlade i za to da se reši kosovsko pitanje.

Miodrag Nedeljković, koji ceo život živi u Kosovskoj Mitrovici, kaže da očekuje da izbori završe na miran i legitiman način i da se posle izbora "smiri i srpski i albanski narod", kao i da se u južnu pokrajinu vrate raseljeni Srbi.

- Da se nastave pregovori, da se ukinu takse i da sve krene normalno, ništa drugo ne očekujemo, ali da sve bude u miru i razumevanju, da narod ne bude zavađen - naglašava Nedeljković.

Govoreći o rešenju kosovskog pitanja, Nedeljković smatra da je sa Albancima teško pregovarati i da oni traže nešto što nikad nisu imali.

- Ispada da su im Srbi oduzeli nezavisnost. Mi želimo da živimo sa njima, ali u Srbiji. Svi Albanci koji žele da normalno žive sa nama, imaće ista prava kao i mi, jer mi smo jedan narod, godinama smo živeli zajedno, prošli smo ratove, krize, bedu - naveo je Nedeljković.

On je pozvao Albance da se "opamete i razmisle" jer je, kaže, ipak "bolje da živimo zajedno, a da nismo podeljeni".

Blog UŽIVO izbora na Kosovu i Metohiji možete pratiti KLIKOM OVDE.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.