Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jul.2019, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glas Amerike o Makronu i vrućem kosovskom krompiru

Cilj posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji u ponedeljak i utorak je učvršćivanje francusko-srpskih međudržavnih odnosa, ali to je i "izviđački zadatak" utvrđivanja mogućnosti za obnavljanje srpsko-kosovskog dijaloga, izjavio je bivši dugogodišnji američki diplomata i stručnjak za Balkan, Džejms Huper (James Hooper), prenosi Glas Amerike.

Huper je istakao da Makron odlazi u Beograd na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel koja je, kako kaže, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << blokirala sporazum koji su dve strane praktično dogovorile.

"U svemu ovome dogodilo se nešto neverovatno: srpski i kosovski lideri postigli su koncept koji se odnosio na demarkaciju granice, što je uključivalo i relativno malu razmenu teritorija, a to nisu prihvatili Evropljani. Dvojica lidera su u priličnoj meri došla do dogovora, ali su ga Evropljani odbacili, a ponajviše Nemačka, čiji je stav presudan", rekao je Huper.

Američki stručnjak je dodao da smatra "neverovatnim da je sveobuhvatni dogovor odbačen, a da nije ponuđeno nikakvo alternativno rešenje".

"Potom je nemačka kancelarka Angela Merkel ostavila Makronu da vidi da li postoji način da razbijeni dogovor može da se zameni nekom vrstom procesa koji bi doveo do novog dogovora", dodao je Huper.

Američki stručnjak navodi da je Nemačka de fakto imala koordiniciju s kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem koji je "blokirao dogovor na Kosovu igrajući na nacionalističku kartu, dok je kancelarka Merkel blokirala dogovor unutar Evropske unije, na nedavnom samitu Zapadnog Balkana u Berlinu".

Po njegovim rečima, kancelarka je obavila "prilično mučan razgovor" s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i Huper smatra da je to bio kraj tog dogovora u koji su i Hašim Tači i Vučić uložili mnogo truda.

"Uveren sam, da je taj dogovor bio ostvaren, da bi to znatno doprinelo bržem ulasku Srbije u Evropsku uniju, kao što verujem da bi i Kosovo lakše dobilo članstvo u Ujedinjenim nacijama", ocenio je Huper.

Po njegovim rečima, sada je Makronu je ostavljen "vruć krompir": da pronađe da li postoji alternativa sveobuhvatnom sporazumu koji su dve strane imale.

"Za razliku od Evropljana, američka administracija je svesna da sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda mora da uključi određenu razmenu teritorija...", rekao je Huper.

Američki stručnjak je dodao da Nemačka još nije naučila "važnu lekciju", a da će Makron tokom predstojeće posete Beogradu 15. i 16. jula pokazati da li je Francuska "u tome svesnija", preneo je Glas Amerike.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.