Gde su srpska VOJSKA I POLICIJA na Kosovu? Putinove reči ODJEKNULE Srbijom, prištinske PROVOKACIJE su PROPALA STVAR

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2019, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gde su srpska VOJSKA I POLICIJA na Kosovu?" Putinove reči ODJEKNULE Srbijom, prištinske PROVOKACIJE su PROPALA STVAR

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je juče u Beogradu da je stav Rusije po pitanju Kosova jasan - Moskva se zalaže za uzajamno prihvatljivo rešenje Beograda i Prištine, ali bazirano na rezoluciji 1244 SB UN.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem rekao da je Rusija isto kao i Srbija zainteresovana da situacija na Balkanu bude stabilna i bezbedna.

- Kosovske vlasti preduzele su neke provokativne akcije koje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su dodatno pogoršale situaciju - rekao je Putin navodeći kao primer odluku Prištine o formiranju Vojske tzv. Kosova, što, kako kaže, predstavlja kršenje rezolucije 1244.

- Ta rezolucija ne dopušta postojanje bilo kakvih oružanih formacija na Kosovu izuzev kontingenta Ujedinjenih nacija. Delimo zabrinutost Srbije, jer znamo da takvi potezi vode ka nestabilnosti na Balkanu. Naša podrška će se nastaviti - rekao je on.

Na pitanje o tome da se često govori o posredovanju Rusije u dijalogu i da li do toga može da dođe, Putin je rekao da je Rusija uvek aktivno učestvovala, ali da je, napomenuo je, EU ta koja je posrednik.

- EU je posrednik, ali malo toga postiže - rekao je on, navodeći da se ne sprovodi ono što je dogovoreno i u tom kontekstu posebno je istakao činjenicu da još nije formirana ZSO.

Takođe je podsetio da je rezolucijom 1244 predviđeno da određeni broj srpskih policajaca i graničara može da bude na teritoriji Kosova.

- Gde su oni? - upitao je Putin i istakao da svakako mora mnogo više da se poštuje međunarodno pravo.

On je rekao da je Rusija spremna da sarađuje sa svima, ali da je važno i da se poštuje međunarodno pravo i da rešenje bude pravedno.

Prema njegovim rečima, neka ranije donesena rešenja kao da su imala za cilj da podele srpski narod.

- Treba da ubedimo naše partnere da ako želimo mir na Balkanu moramo da nađemo kompromis i da ga održimo - zaključio je Putin.

Putin je kazao da Rusija podržava obostrano prihvatljivo rešenje za Kosovo na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

- Rusija je kao i Srbija zainteresovana da Balkan ostane stabilan i bezbedan. Ruski stav o Kosovu je poznat, zalažemo se za postizanje prihvatljivog rešenja na osnovu Rezolucije 1244 - rekao je on.

Putin je rekao da "nažalost u poslednje vreme kosovske vlasti preduzimaju provokativne korake kojim su zategli situaciju" i dodao da je "vojska tzv. Kosova direktno kršenje rezolucije 1244" i da Rusija deli zabrinutost Srbije da da takvi koraci vode destabilizaciji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.