Gazivode isporučuju vodu, prekid bi značio humanitarnu katastrofu

Izvor: RTS, 10.Dec.2018, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gazivode isporučuju vodu, prekid bi značio humanitarnu katastrofu

Jedna od vitalnih tačaka za život na Kosovu i Metohiji je hidrocentrala Gazivode u opštini Zubin Potok. Skoro 20 dana je prošlo od kada je Priština podigla taksu, najavljuju se nove mere, ali hidrocentrala nastavlja da redovno snabdeva kako Severnu Mitrovicu, tako i gradove južno od Ibra.
Hidrocentrala Gazivode redovno isporučuje planiranu električnu energiju severnom delu Kosova i Metohije preko trafostanice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Valač, iste količine vode kao i pre taksi iz prištinskih institucija se isporučuju i svim gradovima na Kosmetu, i Termoelektrani "Obilić".

Bez Gazivoda nema urednog snabdevanja ne samo severnog dela Kosova, već ni svih gradova i opština južno od Ibra – Prištine, Vučitrna, Glogovca i opština koje se naslanjaju na tzv. kosovsku dolinu.
Direktor Javnog preduzeća za vodosnabdevanje i proizvodnju i distribuciju električne energije "Ibar" Srđan Vulović rekao je da se svašta dešavalo u proteklih 19 godina, od rata, barikada, kidnapovanja, ali da nikada nije bilo prekida isporuke vode ka jugu pokrajine.
"Obustava vode ka jugu pokrajine bi napravila pravu humanitarnu katastrofu. Čitavo Kosovo bi ostalo bez električne energije, a 600.000 do 700.000 stanovnika bi ostalo bez pijaće vode. Iz tih razloga iste količine vode idu prema Prištini kao i pre uvođenja ovih drakonskih taksi", rekao je Vulović za RTS.
Pre nešto više od mesec dana Evropsko udruženje elektromreža ENTSO-E je odbilo zahtev Prištine da preuzme od Srbije elektromrežu, tj. distribuciju struje na severu Kosmeta.
"To nama znači mnogo. Briselskim sporazumom srpska strana dobila je da formira dva preduzeća, jedno za distribuciju, a drugo za trgovinu električnom energijom. Da je KOST postao članica Agencije, imali bi pravni osnov da zauzmu trafostanicu Valač, time bi mogli da upravljaju energetskim sistemom na severu, a to znači da bi mogli time da naprave još jednu humanitarnu katastrofu. Pre svega mislim na to jer 40 odsto električne energije se dobija sa Gazivoda, a 60 odsto dalekovodom iz Novog Pazara. Kada bi zauzeli Valač, mogli bi da prekinu snabdevanje severa Kosmeta iz centralne Srbije, i da obustave rad HE Gazvode", objasnio je Vulović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Cilj Prištine - proterivanje Srba sa severa Kosova i Metohije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2018

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenjuje da su nove mere koje najavljuju prištinske institucije usmerene prvenstveno protiv Srba na Kosovu i Metohiji, ali da one neće svakako doneti ništa dobro, ne samo Srbima, već ni Albancima, ali ni celom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.