Galerija Matice - 175 godina od osnivanja: Početak sa Urošem Predićem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2022, 17:50

Galerija Matice - 175 godina od osnivanja: Početak sa Urošem Predićem

U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu večeras je otvorena izložba posvećena stvaralaštvu Uroša Predića, jednog od najistaknutijih srpskih slikara.

Izložba je otvorena u mesecu kada ova Galerija obeležava 175 godina od osnivanja, a upravnica Tijana Palkovljević kaže da izložba pod nazivom "Uroš Predić život posvećen lepoti i umetnosti" govori o liku i delu ovog velikana srpske kulture i umetnosti.

Istovremeno, izložba ukazuje na temeljne vrednosti Galerije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Matice srpske: zadužbinarstvo, posvećenost opštem dobru i nacionalnim vrednostima, kao i na značaj ovog slikara za srpsku istoriju umetnosti.

"Stvarajući neprekidno duže od osam decenija Predić je ostavio izuzetno bogat umetnički opus sa preko 1700 dela, u kojem je ostvario visoke domete. Izložba obuhvata preko 140 eksponata, više od 100 Predićevih dela, dokumentarnu građu o umetnikovom životu, njegove portrete koje su načinili prijatelji umetnici, kao i dokumentarni film u režiji Blaža Popovića", rekla je Palkovljević.

Autorka izložbe Snežana Mišić je rekla da su među slikama i one ključne, najpoznatije: Devojka na studencu, Kosovka devojka, Nadurena devojčica, Vesela braća, Siroče na majčinom grobu, Hercegovački begunci i mnoge druge.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Grad Novi Sad, Fondacija "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" i DDOR osiguranje.


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Galerija Matice, 175 godina od osnivanja: Početak sa Urošem Predićem

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 07.Okt.2022

NOVI SAD – Obeležavanje svog značajnog jubileja 175 godina od osnivanja, Galerija Matice srpske otpočeće večeras velikom retrospektivnom izložbom “Uroš Predić – Život posvećen lepoti i umetnosti”, koju čini preko 140 eksponata i dokumentarni film. Svečano će je otvoriti Igor Mirović,...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.