Francuska evroposlanica: Srbi na Kosovu i Metohiji simbol stradanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2022, 11:23

Francuska evroposlanica: Srbi na Kosovu i Metohiji simbol stradanja

Situacija kosovskih Srba je simbol izazova sa kojima se suočavaju određene hrišćanske zajednice u svetu i frapantno je da se to događa i u Evropi, istakla je francuska evroposlanica Dominik Bild.

Ona je Evropskom parlamentu podnela predlog rezolucije o teškom položaju Srba na KiM.

U ovom predlogu, između ostalog, protestuje što je Srbima na KiM bilo uskraćeno pravo da se izjasne na nedavnom referendumu.

Takođe, izražava zabrinutost zbog zahteva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se četiri srpska manastira sklone sa Liste ugrožene svetske baštine Uneska.

Bild, koja je i članica delegacije EP za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, rekla je za "Novosti" da se situacija kosovskih Srba u poslednje vreme pogoršala.

U predlogu rezolucije ona naglašava da Srbi takođe doživljavaju i tenzije na verskoj osnovi.

"Tenzije su bile primetne tokom službe u prištinskoj crkvi u junu 2021, ali one nisu nove. Situacija se ne popravlja, a ni zahtev za uklanjanje manastira sa liste Uneska takođe ne idu u pravcu poboljšanja", poručila je Bild.

Istakla je da su inicijative u EP u korist kosovskih Srba retke, a na pitanje šta bi moglo da bude celokupno rešenje za situaciju na Kosmetu, Bild naglašava:

"Ostaje samo da se nadamo pravednom rešenju, koje će da uzme u obzir i težnje srpskog naroda. Podsećam i da pet država članica EU ne priznaje nezavisnost Kosova koja se, dakle, ne može smatrati završenom stvari".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.