Filmski festival na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2020, 03:08

Filmski festival na Kosovu i Metohiji

Šesto izdanje Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala (KMMFF) biće održano od danas do četvrtka, 5. novembra u Domu kulture Gračanica, a na otvaranju će biti prikazan film "Ime naroda" Darka Bajića.

Istorijska biografska epska drama gradi priču o čuvenom Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Austrougarskoj druge polovine 19. veka.

Rađen po scenariju Milovana Vitezovića, glavnu ulogu u Bajićevom filmu igra Ljubomir Bandović, dok su u ostalim rolama - Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, Ana Franić, Radovan Vujović i mnogi drugi.

Film je otvorio Festival Evropskog filma Palić, Festival filmske režije u Leskovcu, a od 12. novembra kreće u redovnu bioskopsku distribuciju širom zemlje.

Istog dana, ali pre svečanog otvaranja, termin za najmlađe od 15 sati rezervisan je za animiranu avanturu "Superjunak Sam Sam", dok će biti i projekcija pobednika na Palićkom festivalu, norveška drama "Nada" Marije Sedal ( 16.30h) .

Debitantsko dugometražno ostvarenje "A.S. (25)" mlade rediteljke Milene Grujić, takođe je prvog dana na repertoaru, posle naslova "Ime naroda".

Autorka je i scenarista projekta, inspirisanog istinitim događajem, o dva momka koji nakon pljačke menjačnice upadaju u stan mlade devojke i drže je kao taoca.

Nakon premijere na Festivalu autorskog filma 2019, film izaziva pažnju javnosti i publike, a na 55. Filmskim susretima u Nišu Vladimir Gvojić je dobio nagradu Car Konstantin za glavnu ulogu u ovom filmu, dok uz njega igraju Nikola Šurbanović, Rambo Amadeus, Anastasija Mandić.

Sutradan, crtani fim "Čuvari Oza" prvi je na planu ( 15h ), da bi onda "štafetu" preuzela rediteljka Jelena Radenović i njen drugi dokumentarni film "Umetnost sećanja".

Tema filma su monumentalni spomenici podignuti u periodu socijalizma, koji su u poslednje vreme ponovo "otkriveni" od strane nove publike širom sveta.

Film "Znoj" (17.30h) je poljsko-švedska koprodukcija u režiji Magnusa von Horna, koji se 2015. godine pojavio kao debitant sa nagrađivanim filmom "The Here After", a ove godine bio je jedan od favorita festivala u Kanu, ali zbog pandemije nije održan.

Film tokom tri dana prati život fitnes motivatorke Silvije Zajc, koja na društvenim mrežama ima stotine hiljada pratilaca.

Bioskopska zabava čiju je redovnu distribuciju prekinula pandemija, "Hotel Beograd" (19.30h) takođe stiže pred publiku u Gračanici.

Ova akciona romantična komedija Konstantina Statsija, prema scenariju ruskog tima pisaca, zapravo je nastavak ruske TV serije "Hotel Eleon", gde takođe igra Miloš Biković.

U rusko-srpskoj koprodukciji igraju još i Dijana Požarskaja, Ljubomir Bandović, Jelisaveta Orašanin, Miodrag Radonjić, Srđan Žika Todorović, Milena Predić, Predrag Damjanović.

Nakon te razbibrige sledi "Moj jutarnji smeh" Marka Đorđevića, nezavisni mali film, koji je osvojio Grand pri Festivala autorskog filma, nakon čega niže priznanja na festivalima u Kijevu, Leskovcu, Pančevu, Kragujevcu, Nišu, Motovunu.

Na Filmskim susretima u Nišu trijumfovali su glavni glumci odavde Filip Grujić i Ivana Vuković.

Poslednjeg dana je na programu crtani "Kućni patuljci: operacija kolačići", ali i ostvarenje Stefana Komandareva, "Patrole", rađen prema istinitoj priči, u osnovi razmatra savremeno bugarsko društvo sa svim trenutnim problemima i apsurdima.

Film "Patrole" snimljen je u srpskoj koprodukciji i predstavlja nastavak drame "Pravci" (2017) istog autora, prikazanog u Kanu.

Najnovija melodrama o odnosu oca i sina posle pet godina neviđanja "Vikend sa ćaletom" je imala premijeru nedavno u Beogradu, a delo Miroslava Momčilovića ("Sedam i po", "Čekaj me, ja sigurno neću doći", "Smrt čoveka na Balkanu", "Smrdljiva bajka" "Kad porastem biću Kengur") već osvaja gledalište.

Tokom samo jednog vikenda te likove su dočarali Nenad Jezdić, Bane Vidaković, maleni dečak Vasa Vraneš, Aleksandra Anja Alač, Katarina Radivojević, Jelena Đukić.

Na samom zatvaranju je socijalna drama "Otac", Srdana Golubovića, čija je svetska premijera bila na ovogodišnjem festivalu u Berlinu na kom je osvojio dve nagrade.

Krajem februara je otvorio 48. beogradski FEST, osvajao značajne nagrade u Puli, pobedio na festivalu scenarija u Vrnjačkoj banji i režije u Leskovcu, a trenutno je u konkurenciji i za nagrade Evropske filmske akademije (EFA).

KMMFF organizuju Evropski kulturni forum i Dom kulture "Gračanica", uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Cena ulaznica za filmove na festivalu je svega 100 dinara za sve projekcije.

Nakon prethodnih uspešnih izdanja, KMMFF nastavlja da radi na podizanju kulturne svesti i jačanju umetničke ponude u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, koristeći film kao izražajno sredstvo dostupno širokom auditorijumu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.