Falsifikat istorije Srba u filmu emitovanom na albanskoj TV

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2020, 10:24

Falsifikat istorije Srba u filmu emitovanom na albanskoj TV

Na albanskoj televiziji Top kanal, koja se može pratiti i na Kosovu i Metohiji i u Severnoj Makedoniji, 30. maja je u udarnom terminu prikazan dokumentarni film "Velika srpska istorijska obmana - kako su Srbi ukrali albansku istoriju", u kojem se falsifikuju istorijske činjenice s ciljem promovisanja velikoalbanske politike, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Iz Ministarstva poručuju da se u filmu "bezočno falsifikuju istorijske činjenice", a srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << crkve, manastiri i spomenička i duhovna tradicija na Kosovu i Metohiji proglašavaju albanskim, sa jasnim ciljem promovisanja velikoalbanske pogromaške politike, na štetu Srbije i srpskog naroda.

Kako se u dopisu navodi, u skupoj produkciji i uz učešće brojne ekipe koja ga je realizovala, ovaj "sramotni i groteskni istorijski falsifikat bio bi samo žalosna provokacija da u sebi ne sadrži opasne namere i to u jednoj politički izazovnoj i napetoj epohi".

"Ministarstvo kulture i informisanja ponovo mora da ukazuje domaćoj i međunarodnoj javnosti na očigledno orkestrirane aktivnosti iz šovinističkih krugova nekih susednih država u regionu koje su usmerene na poništavanje, brisanje iz istorije ili preotimanje srpske kulturne baštine, kako materijalne tako i nematerijalne. Takvi pokušaji imaju sve obrise kulturnog genocida, a on je, istorija nas tome uči, često uvod u fizički genocid", piše u dopisu.

Iz Ministarstva kulture i informisanja pozivaju sve nosioce takvih pokušaja, pojedince, grupe i institucije na uzdržanost, a srpsku javnost, obrazovni i sistem kulture, diplomatiju i medije, institucije države, SANU, Maticu srpsku, univerzitete i sve druge društvene subjekte da budu svesni i delatni u ovim zabrinjavajućim okolnostima te da afirmaciji, zaštiti i promociji srpske kulture, tradicije, jezika i pisma posvećuju punu pažnju u zemlji a naročito i u međunarodnim okvirima.

"Kada neko danas ugrožava kulturno-istorijski identitet i tradiciju jednog naroda, sutra će mu neminovno ugroziti i fizički opstanak. Srpski narod gde god da živi i srpsko društvo i država imaju pravo i obavezu da se tim zlokobnim namerama suprotstave snažno i na dostojanstveno miran ali odlučan način", piše u dopisu Ministarstva.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Film "Velika srpska istorijska obmana" uzburkao javnost: "Bezočno falsifikuju istorijske činjenice"

Izvor: B92, 02.Jun.2020

Na albanskoj televiziji Top kanal, koja se može pratiti i na KiM i u Severnoj Makedoniji, 30. maja je u udarnom terminu prikazan dokumentarni film "Velika srpska istorijska obmana - kako su Srbi ukrali albansku istoriju", u kojem se falsifikuju istorijske činjenice s ciljem promovisanja velikoalbanske...

Nastavak na B92...

ALBANCI PRISVOJILI SRPSKE SVETINJE U udarnom TV terminu na Kosovu i Metohiji prikazan SKANDALOZAN dokumentarac

Izvor: Blic, 02.Jun.2020

Albanci iznova pokušavaju da prisvoje srpske svetinje na Kosovu i Metohiji. Sada su otišli i korak dalje pa su celokupnu duhovnu tradiciju prekrojili kao svoju. Nisu ni tu stali već su snimili dokumentarni film koji je prikazan na albanskoj televiziji „Top kanal“ u udarnom terminu.

Nastavak na Blic...

Oštra reakcija Ministarstva kutlure i informisanja: Sramni i opasni falsifikat istorije na albanskom Top kanalu

Izvor: RTS, 02.Jun.2020

. Ministarstvo kulture i informisanja skrenulo je pažnju javnosti da je 30. maja na albanskoj televiziji "Top kanal", koja se može pratiti i na Kosovu i Metohiji i u Severnoj Makedoniji, u udarnom terminu prikazan dokumentarni film „Velika srpska istorijska obmana – kako su Srbi ukrali albansku...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.