FELjTON: Tajna šifra „S/1999/648“ U Rezoluciji 1244 SB UN - podmetanje i posledice njene primene - lll deo

Izvor: KMnovine.com, 20.Maj.2020, 15:51

FELjTON: Tajna šifra „S/1999/648“ U Rezoluciji 1244 SB UN - podmetanje i posledice njene primene - lll deo

"Na sastanku 25. marta 1998. godine u Bonu ministri spoljnih poslova članica Kontakt grupe izdaju saopštenje da se načela za rešavanje kosovskog problema zasnivaju na teritorijalnoj celovitosti SR Jugoslavije (Srbija i Crna Gora), standardima OEBS-a, Helsinškoj deklaraciji i Povelji Ujedinjenih nacija"



   
Dolazak OEBS-a na Kosovo i Metohiju značio je direktne pripreme za bombardovanje Jugoslavije     >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com <<

U ovom delu:


Ministri spoljnih poslova članica Kontakt grupe na sastanku u Londonu, mart 1998. separatiste označili teroristima a rešenje za KiM preporučili u okviru očuvanja celovitosti SrbijeSavet bezbednosti UN septembra 1998. iznova potvrdio stavove o očuvanju celovitosti Srbije i pružio podršku mirnom rešenju kosovskog pitanjaU Beogradu oktobra 1998. potpisan Sporazum između SRJ i OEBS-a čimeje omogućeno pokretanje "Kosovske misije". Uskoro izvršene pripreme za sastanak u Rambujeu koji je nezvanično imao samo jedan cilj - ubediti svetsku javnost kako nije moguće doći do dogovora i kako je agresija na SRJ jedina mogućnost.Piše: Mihajlo Makić






HRONOLOGIJA DOGAĐAJA KOJI SU PRETHODILI ORUŽANOJ AGRESIJI NATO PAKTA NA SRJ



1. U toku 1998. godine na Kosovu i Metohiji se razvio organizovani oružani pokret albanskih separatista. Vodili su se oružani sukobi između terorističkih albanskih snaga i legalnih oružanih snaga SRJ (Srbije i Crne Gore). Krajnji cilj albanskih separatista je bio otcepljenje Kosova i Metohije od Srbije i pretvaranje Kosova i Metohije u nezavisnu albansku državu,


   
Herojska odbrana srskih snaga nije mogla da bude vojnički slomljena zbog čegaje pokrenuta opsežna akcija čitave administracije i diplomatije zapadnih zemalja.    


2. Međunarodna zajednica pokazuje interesovanje i SB UN osniva „Kontakt grupu“koju čine SAD, Rusija, Francuska, Engleska, Španija. Cilj kontakt grupe je nalaženje političkog rešenja za problem Kosova i Metohije. U jesen 16. oktobra 1998. godine OEBS i SR Jugoslavja (Srbija i Crna Gora) zaključuju Sporazum kojim međunarodna zajednica potvrđuje suverinitet i teritorijalnu celovitost SR Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora), 

3. U Londonu su se dana 9. marta 1998. godine sastali ministri spoljnih poslova članica Kontakt grupe i tom prilikom izdali saopštenje u kome piše:
- da je delovanje separatista na Kosovu i Metohiji okarakterisano kao terorizam,

- osnovna načela za rešavanje problema Kosova treba da budu zasnovana na teritorijalnoj celovitosti SR Jugoslavije (Srbija i Crna Gora), i da budu u skladu sa standardima OEBS-a, Helsinškom deklaracijom i Poveljom Ujedinjenih nacija,

- rešenje mora da uzme u obzir prava kosovskih Albanaca i svih drugih građana koji žive na Kosovu,





4. Na sastanku 25. marta 1998. godine u Bonu ministri spoljnih poslova članica Kontakt grupe izdaju novo saopštenje. Između ostalog, u saopštenju navodi da se načela za rešavanje kosovskog problema zasnivaju na teritorijalnoj celovitosti SR Jugoslavije (Srbija i Crna Gora), standardima OEBS-a, Helsinškoj deklaraciji i Povelji Ujedinjenih nacija,

5. Savet bezbednosti UN dana 31. marta 1998. godine, na osnovu saopštenja i načela koja je usvojila Kontakt grupa dana 9. i 25. marta 1998. godine usvaja Rezoluciju 1160, u kojoj između ostalog piše:

- da sa zahvalnošću uvažava izjave ministra spoljnih poslova članica Kontakt grupe od 9. i 25. marta 1998. godine, kao i predlog o zabrani uvoza oružja u SRJ (Srbija i Crna Gora) ukuljučujući i Kosovo i Metohiju,


   
Stradanje i ubistva srpskih policajaca od strane šiptarskih terorista, za zapadne zemlje i njihovu "demokratiju" bila su opravdana.    


- Potvrđujući privrženost svih država – članica suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti SRJ,


- poziva vlast u Beogradu i vođstvo kosovskih Albanaca da hitno pristupe dijalogu,

- saglasan je da osnovna načela za rešavanje kosovskohg problema budu zasnovana na teritorijalnoj celovitosti SR Jugoslavije,da budu u skladu sa standardima OEBS-a, Helsinsškom deklaracijom iz 1975. godine i Poveljom UN, a sve u skladu sa predlozima sadržanim u izjavama Kontakt Grupe od 9. i 25. marta 1998. godine.


   
Poznatom karikaturisti Koraksu i tada Srbi bili krivi za sve - maj 1998.    

6. Savet bezbednosti UN dana 23. septembra 1998. godine je usvojio rezoluciju 1199 u kojoj piše:

- da se iznova potvrđuju ciljevi Rezolucije SB UN broj 1160 od 31. marta 1998. godine, izražava podršku mirnom rešenju kosovskog pitanja, koji bi podrazumevao status Kosova, suštinski veći stepen autonomije i značajnu samoupravu,

- iznova potvrđuje privrženost svih članica suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti SR Jugoslavije,

7. U Beogradu je dana 16. oktobra 1998. godine potpisan Sporazum o Kosovskoj verifikacionoj komisiji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju između SRJ i OEBS-a. OEBS izjavljuje svoje poštovanje suveriniteta i teritorijalnog integriteta SR Jugoslavije, svih država u regionu u svemu kao u Povelji UN, načelima Helsinške deklaracije i Pariske povelje. OEBS je preuzeo obavezu da pomogne SR Jugoslaviji u sprovođenju Rezolucije Saveta bezbednosti UN br. 1160 i 1199.


   
Vilijam Voker, Amerikanac u "Evropskoj misiji", pred kamerama glumi mirotvorca dok priprema najbrutalniju vojnu agresiju na Srbiju sa lažnim povodom.    

Verifikaciona komisija koju je predvodio Vilijem Voker obavila je kontrolu vojnih sredstava u SRJ (Srbija i Crna Gora). Članovi komisije su najveće interesovanje pokazali za PVO sistem. General Miloš Đošan u svojoj knjizi „Od NATO agresije do Haškog tribunala“ (strana 156.) prilikom obilaska komisije njegovoj jedinici, između ostalog, piše:

“Prvi dolazak verifikatora u kontrolu bio je 16. decembra 1998. godine u 10,00 časova. Pojavilo se vozilo marke „HAMER“ sa narandžastom navlakom, crnim vozačem srednjih godina i jednim belim mlađim čovekom, pomalo kukastog nosa i oborenog pogleda. Nakon uobičajene procedure, pristupili su kontroli. Uporni i detaljni do sitničavosti, prebrojavali su oruđa, upoređivali brojeve na raketama i lansirnim mehanizmima i sravnjivali su ih sasvojim spiskom, poput igrača tombole“.


   
Pripadnici misije OEBS na KiM, novembar 1998.    
8. Na osnovu postignutog Sporazuma između OEBS-a i SR Jugoslavije od 16. 10. 1998. godine SB UN usvaja dana 24. oktobra 1998. godine Rezoluciju 1203 u kojoj pored ostalog piše:

- da se SB poziva na prethodno usvojene rezolucije 1160 i 1199 i na važnost mirnog rešenja problema Kosova,

- SB UN pozdravlja potpisivanje Sporazuma od 16. 10. 1998. godine,

- SB UN se poziva na ciljeve iz Rezolucija 1160 i 1199 iz 1998. godine,

- SB UN potvrđuje iznova privrženost svih država-članica suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti SR Jugoslavije (Srbija i Crna Gora),

- Zahteva se od kosovskih Albanaca da osude sve terorističke akcije,
 
9. Kontakt grupa dana 29. januara 1999. godine u Londonu, nakon sastanka ministara svojih država članica, izdaje saopštenje u kome piše:

- osnova za pravično rešenje mora da uključi i načela koja je uspostavila ova grupa,

- pominju se elementi za suštinsku autonomiju,

- uvažava se stav pregovarača da su identifikovane određene tačke koje zahtevaju konačne pregovore između strana,

- Kontakt grupa odlučuje da pozove predstavnike vlada SRJ i Republike Srbije kao i predstavnike kosovskih Albanaca u Rambuje 6. februara 1999. godine.

Kopredsedavajući su Iber Vedrin i Robin Kuk, radi početka pregovora uz neposredno učešće Kontakt grupe.






Ovim saopšenjem Kontakt grupa je pozvala Vladu suverene države SR Jugoslavije i Vladu Srbije da učestvuju na pregovorima, radi nalaženja mirnog rešenja za problem Kosova i Metohije, a sve to na osnovu prethodno ustanovljenih načela.


10. Pripreme za početak rada skupa u Rambujeu su završene pošto su utvrđena načela, a to su načela ustanovljena saopštenjem Kontakt grupe od 9. marta 1998. godine u Londonu, zatim saopštenjem iste grupe od 25. marta 1998. godine u Bonu i najzad saopštenjem iste grupe od

29. januara 1999. godine kojim su potvrđena načela iz prethodnih saopštenja od 9. i 25. marta 1998. godine.

Načela za rešavanje kosovskog problema treba da budu zasnovana na teritorijalnoj celovitosti SR Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) a sve u skladu sa standardima OEBS-a, Hesinškom deklaracijom i Poveljom UN.

11. Predsednik SB UN dana 29. januara 1999. godine izdaje Saopštenje kojim izražava podršku Saveta bezbednosti saopštenjima Kontakt grupe od 29. januara 1999. godine ka postizanju političkog sporazuma zasnovanog na suštinskoj autonomiji i jednakosti svih građana i etničkih zajednica na Kosovu i iznova potvrđuje svoju privrženost suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti SR Jugoslavije (Srbija i Crna Gora).

12. Vlada SRJ i Vlada Srbije su na osnovu prethodno utvrđenih načela i uslova, kako su navedena u Londonskom saopštenju od 29. januara 1999. godine a koja su iznova potvrđena istoga dana od strane Predsednika Saveta bezbednosti UN, poslale svoju delegaciju u Rambujeu koja je izrazila saglasnost sa napred navedenim načelima i uslovima. To je bio samo Sporazum iz Rambujea o Načelima skupa u Rambujeu za mirno rešenje problema Kosova i Metohije.


   
Susret u Rambujeu - događaj koji je upotrebljen da se na najvišem nivou obmane javnost kako nije moguće doći do dogovora i kako je agresija na SRJ jedina mogućnost.    


Prethodno:

FELjTON Mihajla Makića - l deoFELjTON Mihajla Makića - ll deo



!!NASTAVAK u subotu 23. maja!!




Autor: Mihajlo Makić


Posle osnovne škole, završio gimnaziju u Gnjilanu, diplomirao na Pravnom fakultetu u Nišu. Bio zaposlen u organima uprave u Gnjilanu. Od juna 1984. do marta 2018. radio kao sudija u Opštinskom, a kasnije Osnovnom sudu u Despotovcu gde je obavljao funkciju predsednika Opštinskog suda (2001 - 2005). Aktivni je član strukovnog udruženja Društva sudija Srbije od osnivanja, gde je u dva mandata bio član Upravnog odbora. Bio je prvi predsednik Odeljenja Društva sudija Srbije za područje Okružnog suda u Jagodini.

Objavio tri stručna rada iz oblasti javnog beležništva na Kopaoničkoj školi prirodnog prava, koju je osnovao akademik prof. dr. Slobodan Perović. Pisanjem počeo da se bavi od 1996. Ove godine navršava se dvadesetpet godina od kako je objavljen prvi njegov tekst u listu "Novi put " u Jagodini, pod naslovom "Sudstvo mora ostati samostalno".

Rođen u selu Gornje Kusce kod Gnjilana, živi u Despotovcu. Oženjen, otac dvoje dece. Aktivno se bavi pisanjem hronika, studija i istraživačkim radom.
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2020 ::    Hvala na interesovanju


Pogledaj vesti o: London

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.