Evropski parlament u četvrtak o Makalisterovom izveštaju o Srbiji

Izvor: RTS, 27.Nov.2018, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski parlament u četvrtak o Makalisterovom izveštaju o Srbiji

Evropski parlament će na plenarom zasedanju u četvrtak glasati o izvešataju o Srbiji čiji je nacrt u junu predstavio izvestilac Dejvid Makalister. Dan ranije, u sredu, evropski parlamnetarci održaće zaključnu debatu o izvešatajima napretku – Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Koosva u poslednjih godinu dana.
Izvestilac za Srbiju je u svom nacrtu izveštaja ove godine težište stavio na pet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oblasti – ekonomski rast, vladavinu prava, medijske slobode, dijalog sa Kosovom i rad Parlamenta Srbije.

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta podneli su ukupno 239 amandmana na Makalisterov tekst od kojih su 27 kompromisnih amandmana uvršetnih u finalnu verziju izveštaja o Srbiji.
Poslanici AFET-a u svojim amandmanima ukazali su na neophodnost jačanja vladavine prava u Srbiji kao fundamentalne vrednosti EU, uključujući – nezavisnost pravosuđa, slobodu izražavanja i nezavisnost medija u Srbiji, jačanje ekonomske politike kao borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, bolju zaštitu prava radnika- prevashodno žena i mladih, kao i zaštitu opštih prava žena, dece, pripadnika romske poluplacije i ugroženih manjinskih grupa.
Posebnu pažnju poslanika Evropskog parlameta imao je kompromisni amandman pod rednim brojem 25 koji u se odnosi na debatu o mogućnosti korekcije granica između Srbije i Kosova, uključujući i "razmenu teritorija".
Amandman je uvršetn u oba izveštaja – o Srbiji i onaj o Kosovu. Njime se naglašava "multietničku prioroda i Kosova i Srbije" kao i činjenicu da "etnički homogene države ne bi trebalo da budu cilj u regionu".
"Podržava se dijalog kome posreduje EU kao okvir za postizanje sveobuhvatnog dogovora između Srbije i Kosova. Smatra se da svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako je obostrano usaglašen, uzima u obzir ukupnu stabilnost regiona i međunarodno pravo", zaključuje se u tom delu teksta istovetnom za oba izveštaja.
U tekstu izveštaja o Srbiji, a koji se odnosi na Kosovo, evropski poslanici pozivaju i na primenu svih do sada postignutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, pri čemu se posebno insistira na formiranju Zajednice srpskih opština.
Naglašava se važnost ubrznja "nove faze dijaloga" koja se se odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova kroz "definisani pravno obavezujući sporazum", a od Evropske službe za spoljne poslove traži se ocenjivanje rada obe strane u procesu ispunjavanja obaveza.
U Evropskom parlamentu za Tanjug navode da bi tokom debate o izvešatajima za Srbiju, ali i Kosovo i Albaniju poslanici mogli da se osvrnu na poslednje događaje oko uvođenja taksi od strane kosovski vlasti na robu iz Srbije i BiH, kao i na ideju "nacionalnog ujedinjenja Albanije i Kosova" koju je albanski premijer Edi Rama juče predstavio u Peći.
Istovremneo se dodaje da je završen proces podnošenja amandmana i da se ocene Everopskog parlamenta po ovim pitanjima najverovatnije neće naći u finalni rezolucijima Evropskog parlamenta koje će u četvrtka biti izglasane za – Srbiju, Kosovo, Makedoniju, Albaniju, i Crnu Goru.
Rezolucije Evropskog parlamenta nemaju obavezujući karakter, ali služe ako važne političke smernice zemljama koje se nalaze na putu evrointegracija kao i zemljma članicama EU.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropski parlament u četvrtak usvaja rezoluciju o Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2018

Evropski parlament će u četvrtak, 29. novembra, usvojiti izveštaj o Srbiji koji će tako dobiti formu parlamentarne rezolucije. Dan ranije, u sredu, evropski parlamentarci održaće zaključnu debatu o izveštajima napretku Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova u poslednjih godinu dana...Evropski...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.