Usvojen Nacrt izveštaja o napretku, moguća korekcija granica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2018, 04:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen Nacrt izveštaja o napretku, moguća korekcija granica

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta velikom većinom glasova usvojio je Nacrt izveštaja o Srbiji, sa unetim amandmanom koji se odnosi na razgovore o mogućoj korekciji granica kao delu rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Izvestilac Dejvid Mekalister je u Nacrtu svog ovogodišnjeg izveštaja naveo pet ključnih poruka za Srbiju.

One se odnose na dalji napredak zemlje u oblasti razvoja funkcionalne tržišne ekonomije i obezbeđivanju ekonomskog rasta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << primenu vladavine prava kao ključne oblasti za približavanje Srbije EU, neophodnost popravljanja medijskih sloboda i stanja medija u Srbiji, normalizaciju odnosa sa Prištinom i efikasan nadzor srpskog parlamenta nad izvršnom vlašću.

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta podneli su ukupno 239 amandamna na tekst izveštaja od koji je prihvaćeno 27 kompromisnih amandmana. Poslanici Spoljnopolitičkog odbora glasanjem su u tekst izveštaja o Srbiji uneli i amandman koji se odnosi na razgovore o mogućoj korekciji granica kao delu rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

”Podržava se dijalog kome posreduje EU kao okvir za postizanje sveobuhvatnog dogovora između Srbije i Kosova. Smatra se da svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako je obostrano usaglašen, uzima u obzir ukupnu stabilnost regiona i međunarodno pravo”, zaključuje se u tekstu kompromisnog amandmana koji obuhvata intrevencije deset poslanika EP.

Istovetan tekst unet je i u izveštaj o Kosovu koji je takođe danas usvojen u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

Danas usvojeni  finalni tekst o Srbiji naći će se krajem novembra na debati na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta kada bi trebalo da bude usvojen u formi rezolucije.

"Bilo koji dogovor može biti prihvatljiv samo ukoliko je međusobno usaglašen i usklađen je sa ukupnom stabilnošću regiona i međunarodnim pravom", stoji u tekstu usaglašenog amandmana.

Posle usvajanja u Spoljnopolitičkom odboru izveštaj o Srbiji bi krajem novembra trebalo da usvoje svi poslanici Evropskog parlamenta za plenarnom zasedanju u Briselu.

Mekalister: Evropska kuća nije cela bez Zapadnog Balkana

Predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister, povodom glasanja o izveštajima o napretku zemlja Zapadnog Balkana, poručio je danas da evropska kuća neće biti potpuna sve do ulaska Zapadnog Balkana u Uniju.

"Zemlje Zapadnog Balkana su naši bliski partneri - geografski, istorijski i ekonomski. Svihššest ima jasnu evropsku perspektivu - naša evropska kuća neće biti potpuna bez njih", rekao je Mekalister.

Izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister, povodom glasanja o izveštajima o napretku Albanije, Makedonije, Crne Gore, Kosova i Srbije, u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta naglasio je da je sumirano sve što je svako od njih do sada učinio na svom evropskom putu i da se "u celini može videti napredak".

"Nacrti izveštaja o Srbiji, Kosovu, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji i Crnoj Gori govore o specifičnim izazovima sa kojima se suočavaju zemlje. Naročito su potrebne temeljne reforme u oblasti vladavine prava i dobrosusedskih odnosa. Države moraju u potpunosti usvojiti i sprovesti zahtevnu političku i ekonomsku reformu. Mogući datum pristupanja EU zavisi samo od potpunog usklađivanja zemlje sa svim zakonima EU", naveo je Mekalister.

On je ocenio da je Srbija je postigla "određeni napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", da je Makedonija ”najviše napredovala u usklađivanju svog zakonodavstva sa propisima EU", da je na Kosovu "područje javne uprave zabeležilo određeni napredak", Crna Gora učinila" umereni napredak ka povećanju nezavisnosti, transparentnosti, odgovornosti, profesionalizma i efikasnosti pravosudnih institucija", a Albanija nastavila ispunjavanje političkih kriterijuma i pet ključnih prioriteti za otvaranje pristupnih pregovora.

"Politika proširenja EU ostaje najbolji instrument za podršku modernizaciji zemalja jugoistočne Evrope. Kroz ovu transformaciju stvaramo sigurnost, stabilnost i prosperitet za naše partnere, a posebno nas same. Čisto, verodostojno i uslovljeno proširenje ostaje u samom interesu EU", zaključio je Mekalister.


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EP: U izveštaju o Srbiji kompromisni amandman o mogućoj korekciji granice sa Kosovom

Izvor: Radio 021, 09.Okt.2018

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta danas bi trebalo da usvoji tekst izveštaja o Srbiji koji obuhvata i kompromisni amandman o mogućoj korekciji granica između Srbije i Kosova..."Bilo koji dogovor može biti prihvatljiv samo ukoliko je međusobno usaglašen i usklađen sa ukupnom stabilnošću...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.