Eskobar: SAD su za ZSO, ali da se ne ugroze institucije u Prištini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2022, 20:04

Eskobar: SAD su za ZSO, ali da se ne ugroze institucije u Prištini

SAD podržavaju formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu, ali ne na način da ona bude slična Republici Srpskoj u BiH, ili da ugrožava suverenitet i funkcionisanje institucija u Prištini, izjavio je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, prenela je prištinska ''Koha ditore''.

U govoru pred Komitetom za spoljne poslove Senata SAD, Eskobar je rekao da bi Priština trebalo da razmotri moguće modele SZO koji ne bi ugrozili njen suverenitet. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Mi podržavamo formiranje ZSO iz mnogo razloga. Početni sporazum o tome je postignut, a kosovski ustavni sud je proglasio da su neke njegove tačke neustavne, ali da sama ZSO nije neustavna. Tokom dijaloga, na Srbiji i Kosovu je da utvrde kako bi ta zajednica mogla da izgleda", kazao je on, navodi ''Koha''.

Eskobar je dodao da vlada u Prištini treba da razmotri one modele ZSO koji ne bi ugrozili funkcionisanje njenih institucija, a na način da bi omogućili kosovskim Srbima da i dalje imaju veće benefite i obrazovanje na srpskom jeziku.

"Cilj dijaloga je da unaprede situaciju na Kosovu i da dovede do uzajamnog priznavanja i normalizacije odnosa, što sada nemamo. Dijalog je najbolji mehanizam za to i on može otkloniti razlike", dodao je Eskobar, prenela je ''Koha''.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.