Episkop Irinej: Narod ne može da pogazi Kosovski zavet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Dec.2017, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Episkop Irinej: Narod ne može da pogazi Kosovski zavet

Ishod takozvanog unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji biće kao i dosadašnji tok - raznoglasje, a državno rukovodstvo će morati ozbiljno da uzme u obzir većinski stav Srba, rekao je Episkop bački Gospodin dr Irinej, ističući da ne veruje da bi srpski narod pogazio svoj identitet formiran na KiM.

"Ishod će biti kao i dosadašnji tok - raznoglasje. Ali već sada se da videti šta zastupa većina Srba. Stoga smatram da će državno rukovodstvo morati da ozbiljno uzme u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obzir većinski stav srpskog naroda. Lično ne verujem da naš narod može da pogazi samo svoje biće, svoj identitet, i njegov izvor formiran na Kosovu i Metohiji i normiran kao Kosovski zavet, duhovna vertikala i istorijska samosvest", rekao je on u intervjuu za današnje "Novosti".

Uz pomoć Boga i bratske Rusije

Episkop Irinej je istakao da je izjava partrijarha srpskog Irineja u ruskoj pravoslavnoj crkvi da "očekujemo pomoć Gospoda, ali i naše bratske Rusije, da sačuvamo našu svetu zemlju Kosovo i Metohiju" naišla na izuzetno dobar prijem.

"Podsećam na antologijske izjave ruskih crkvenih i državnih čelnika da oni nas Srbe neće izdati, osim u slučaju da mi samo sebe izdamo i da neće propustiti Tačijevu lažnu državicu u Ujedinjene nacije osim u slučaju da to mi prethodno omogućimo pristankom na ultimatum SAD i EU, pa ma to bilo i u uvijenoj formi 'obavezujućeg sporazuma' dveju strana da neće jedna drugu ometati na putu u međunarodne organizacije", istakao je episkop.

Govoreći o srpskom crkvenom blagu na KiM rekao je "ono što u međuvremenu nije uništeno, sada je bezbedno".

Uplitanje političara govori o nameni "projekta Stepinac"

Na pitanje kakav ishod očekuje kada je reč o tumačenju uloge kardinala Alojzija Stepinca u Drugom svetskom ratu i njegovoj eventualnoj kanonizaciji, episkop Irinej je podsetio da je svaka strana ostala na svojim pozicijama.

"Kao što je poznato, svaka strana - naša srpska, pravoslavna, i ona druga, hrvatska, rimokatolička - ostala je, tokom i posle dijaloga na svojim pozicijama. Činjenica da se hrvatski političari toliko upliću u to pitanje i da se upinju da u Vatikanu 'lobiraju' za kanonizaciju Stepinca dovoljno govori o prirodi i nameni čitavog projekta Stepinac" rekao je on.

Istakao je da "ćemo videti" konačan rezultat.

"Kakav će biti ishod to zaista ne mogu da znam. Ali jedno znam: Današnji papa drugačije shvata crkvu nego kaptolska sredina u Zagrebu ili pak biskupska većina u Hrvatskoj. Uostalom, i u Hrvatskoj se čuju mnogi trezveni i opominjući glasovi. Videćemo", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Episkop Irinej za “Novosti”: "Stara Srbija" je naša tapija za Kosovo

Izvor: Večernje novosti, 24.Dec.2017

Episkop bački: Ishod dijaloga o KiM biće raznoglasje, ali već sada se da videti šta zastupa većina Srba. Lično ne verujem da naš narod može da pogazi svoje biće, svoj identitet formiran na KiM U RAZMAKU od svega nekoliko dana, krajem novembra i početkom ovog meseca, u...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.