Eparhija raško-prizrenska: Napadi na hramove SPC posledica pojačane antisrpske retorike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2022, 11:31

Eparhija raško-prizrenska: Napadi na hramove SPC posledica pojačane antisrpske retorike

Eparhija raško-prizrenska izrazila je zabrinutost zbog najnovojih napada na hramove Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji ističući da je od početka godine zabeleženo tri puta više etnički motivisanih incidenata prema Srbima na KiM u odnosu na isti period prošle godine.

U saopštenju objavljenom na sajtu Eparhije navodi se da se proteklog vikenda dogodio šesti napad na hramove SPC na KiM od početka godine uz podsecanje da je u toku januara zabeležena serija obijanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << crkava u Zubinom Potoku.

Kako se navodi, u subotu, na praznik Sveta tri Jerarha, obijena je Crkva Svetih Vrača u selu Drenovce, u Kosovskoj Kamenici iz koje je odneta određena suma novca.

Napad je izvršen pajserom, a polomljena vrata na hramu primetio je crkvenjak.

Pre toga, polomljena su sva stakla na prozorima i ulaznim vratima Crkve Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca.

Eparhija podseća da je za vikend zabeleženo i ispisivanje provokativnih grafita na Osnovnoj školi "Braća Aksić" u selu Rabovac kod Lipljana i da je slučaj prijavljen policiji.

''Duboko zaprepašćuje da je od početka godine zabeleženo tri puta više etnički motivisanih incidenata prema Srbima na KiM, u odnosu na isti period prošle godine'', navodi se u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska pozvala je nadležne policijske organe da istraže najnovije slučajeve napada i počinioce privedu pravdi.

Takođe, Eparhija je uputila apel međunarodnim predstavnicima da utiče na kosovske institucije uz ocenu da su mnogi od napada rezultat pojačane anti-srpske retorike u političkim krugovima koji, kako se navodi, podstiču na nasilje i etničku netrpeljivost.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.