Edi Rama u delikatnom trenutku u Prištini

Izvor: RTS, 29.Jun.2020, 10:51

Edi Rama u "delikatnom trenutku" u Prištini

Albanski premijer Edi Rama boravi u Prištini u, kako se u krugovima Albanaca ističe, "delikatnom momentu za Kosovo" nakon predloga optužnica Specijalizovanog tužilaštva protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.
Hašim Tači je za večeras u 20 časova najavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obraćanje povodom predloga optužnice, a neposedno pred njegov odgovor na optužbe, razgovaraće u svom kabinetu sa albanskim premijerom.

Edi Rama se sastao sa Fatmirom Ljimajem, a onda i sa predsednicom skupštine Vjosom Osmani. Planirani su i susreti sa optuženim Kadrijem Veseljijem, premijerom Avdulahom Hotijem i Tačijem na kraju.
Premijer Albanije je dan nakon obznanjivanja optužnice izjavio u albanskoj skupštini da se optužbe protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija "ne tiču samo pojedinaca, već da su deo šireg napada na Kosovo i generalno na Albance".

Rama je osudio objavu Specijalizovnog tužilaštva i odluku nazvao "udarom koji ide daleko više od jednog imena".
"Optužnica je ukaljala sve Albance, ne samo Tačija, Veseljija ili OVK", rekao je Rama i optužio međunarodnu zajednicu da "nije reagovala na nedostatak kazne za ratne zločine na srpskoj strani", sugerišući "da se Kosovo goni kao da je agresor, a ne žrtva u sukobu krajem devedesetih".
Prema njegovom mišljenju, optužnica je postavila veliki upitnik na rat za nezavisnost Kosova.
U agendi Edija Rame nema najave susreta sa Aljbinom Kurtijem i Ramušom Haradinajem.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tači: Onemogućen sastanak u Beloj kući, slučajnost ili spletka?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2020

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je danas da je objavljivanje optužnice protiv njega "učinilo nemogućim" održavanje sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu, ocenivši da je time otklonjena mogućnost za postizanje mira između dve strane...U obraćanju javnosti preko video...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.