EKSKLUZIVNO: SANU zabranila naučni skup o Kosovu i Metohiji!

Izvor: KMnovine.com, 20.Okt.2018, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKSKLUZIVNO: SANU zabranila naučni skup o Kosovu i Metohiji!

Okrugli sto pod naslovom ,,Ekonomski i socijalni aspekti Kosovsko - Metohijskog problema: koreni i alternativni ishodi rešavanja“, zvaničnim zaključkom Predsedništva Srpske akademije nauka i umetnosti opstriran je a učešće njenih članova na njemu perfidno zabranjeno.




Dva odbora SANU – za ekonomske nauke i za proučavanje stanovništva, organizovala su okrugli sto o Kosovu i Metohiji čije je zadržavanje zakazano za 24. oktobar 2018. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << ali je Predsedništvo SANU odbilo da na njemu učestvuje na bilo koji način, prema dokumento do koga su došle KM Novine.

Ovo je, u najmanju ruku, čudna i retka pojava cenzure u okviru SANU kaže za KM Novine iniciajtor i organizator ovog okruglog stola, akademik Časlav Ocić.


   
Zaključak Predsedništva SANU do koga su došle KM Novine    

"Nikakvih propusta u proceduri, a ni u organizaciji, okruglog stola o KiM planiranog za 24. oktobar u organizaciji Odbora za ekonomske nauke i Akademijskog odbora za proučavanje stanovništva nije bilo. Dosad sam, u poslednjih petnaestak godina, kao predsednik tih odbora organizovao desetak tribina i okruglih stolova na kojima su učestvovali i strani, ne samo domaći naučnici i nikakvih problema nije bilo.

Pre mesec dana najavio sam ovaj skup i zamolio tehničku sekretaricu odbora da rezerviše salu za održavanje skupa, što je ona i učinila. Pre otprilike tri nedelje ona je uputila poziv, s obrazloženjem teme skupa, članovima oba odbora da učestvuju u radu okruglog stola, da do 5. oktobra prijave naslov svog saopštenja, a da do 15. oktobra dostave sažetak svog izlaganja. Dosad je stiglo dvadesetak prijava, odnosno sažetaka.  I prijava teme i sažetak učesnici skupa dostavljali su i tehničkoj sekretarici i predsedniku odbora. Dakle, ništa tajanstveno, ništa u potaji, sve transparentno. Niko iz vrhovništva SANU do juče nije imao nikakvu primedbu na proceduru, niti me je na neke propuste upozoravao niti najavljivao razgovor na tu temu", navodi akademik Ocić za KM novine.

On je ubeđen da je navodno pitanje procedure samo maska iza koje se krije splet ličnih i dnevno političkih interesa.


   
dr Časlav Ocić / Foto: Pečat    

"Glavni razlog za zabranu je tema skupa – Kosovo i Metohija. Ne znam da li po sopstvenom ubeđenju o štetnosti (po koga!?) tog okruglog stola ili po nečijem nalogu, nalogu nekih Srbima nenaklonjenih moćnika, predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić zabranio je skup. Do ovog trenutka nisam dobio odgovor od njega na kom Predsedništvu pod kojom tačkom dnevnog reda i kog datuma je ta odluka doneta, tako da postoji osnovana sumnja da Predsedništvo nije ni zasedalo a ni razamatralo pitanje održavanja pomenutog skupa, već da je to izraz Predsednikove samovolje, da ne pominjem zloupotrebu službenog položaja. Ako u međuvremenu dobijem dokaze da je sednica Predsedništva održana i da je odluku donelo Predsedništvo, a ne Predsednik, dostaviću vam ih uz dužno izvinjenje vama i Predsedniku zbog neosnovanog sumnjičenja nevinih ljudi" rekao je Ocić ali do ovog trenutka takva potvrda nije stigla u našu redakciju.

"O zabrinutosti za naučni kvalitet  okruglog stola moglo bi se naširoko raspravljati, ali to spada u smešniju stranu problema. O tom potom kada se reše ozbiljniji pitanja u vezi s ovim skandalom" kaže nezadovoljno Ocić koji ne odustaje od organizacije najavljenog skupa.

"I na kraju, skup će biti održan bez obzira na pokušaj cenzure, 24. oktobra ili nedelju dana kasnije, u prostorijama SANU ili negde u blizini. Pre toga ćemo održati konferenciju za štampu gde ćemo podrobno obavestiti javnost o ovom, dosad nezabeleženom, činu cenzure" rezignrano je zaključio akademik Ocić u izjavi za KM Novine.



KM Novinama je potrebna vaša podrška - KLIK


Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2018 ::    Hvala na interesovanju

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.