Dvotrećinska podrška Vučićevom pozivu na dijalog

Izvor: Mondo, 10.Avg.2017, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvotrećinska podrška Vučićevom pozivu na dijalog

Više od dve trećine građana Srbije podržava ideju predsednika Srbije Aleksandra Vučića o započinjanju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji i istovremeno smatra da je Srbiji taj dijalog neophodan.

Foto: AP Photo/Giannis Papanikos

Prema najnovijem istraživanju agencije Faktor plus, svega 16 odsto se izjasnilo da ne podržava poziv predsednika, dok 14 odsto ne smatra da je dijalog o KiM neophodan.

Na pitanje da li će u dijalogu učestvoati >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << svi važni akteri političkog i društvenog života 56 odsto njih smatra da će učestvovati najveći broj važnih aktera, 29 odsto da će to biti manji broj, dok 15 odsto nema stav.

Tači: Uskoro istorijski sporazum sa Beogradom

Većina od 72 odsto građana smatra da bi svi važni društveni činioci trebalo da učestvuju u unutrašnjem dijalogu oKosovu i Metohiji, dok takvo mišljenje ne deli njih 14 odsto, a isto toliko nema stav po tom pitanju.

Kakav će, po vašem mišljenju, biti epilog dijaloga o KiM - sledeće je pitanje koje je Faktor plus postavio učesnicima ankete, a 32 odsto je reklo da će biti postignut najširi mogući dogovor svih važnih političkih i društvenih činilaca, 26 da neće biti ozbiljnog približavanja stavova važnih političkih i društvenih aktera, 28 da će se ostati bez rešenja uz mogućnost deklerativnog saglašavanja među mnogim učesnicima, dok 14 odsto nije iznelo stav.

Vučić i Tači: Dogovor o radu na unapređenju odnosa

Kao razloge za učešće u dijalogu 56 odsto građana je istaklo da je status Kosova i Metohija suštinski važno pitanje za državu Srbiju, 18 da je dijalog demokratski oblik političke komunikacije i odlučivanja, 20 procenata da je potrebno napraviti najširi mogući dogovor među važnim političkim i društvenim akterima, jer je KiM pitanje od prvorazrednog i dalekosežnog značaja za Srbiju i region, a šest odsto smatra da ne treba ništa skrivati od očiju javnosti.

Na pitanje koji su razlozi protiv dijaloga o KiM, odgovor većine, 44 odsto, je bio taj da su političke stranke jako suprostavljene i ne mogu da vode dijalog ni o jednom važnom pitanju, dok 19 odsto navodi da je to pitanje već rešeno te da dijalog nije neophodan, a 12 odsto smatra da vlast treba da donese samostalno odluku o državnom pitanju jer je za to dobila mandat.

Tači: S Vučićem fer i konstruktivna komunikacija

Ustav Srbije koji KiM smatra delom Srbije suštinski definiše za Srbiju prihvatljivo rešenje i o tome nema dijaloga, odgovor je na to pitanje 25 odsto građana.

Da započinjanje dijaloga ujedno podrazumeva i rešenje kosovskog problema 11 odsto je potvrdno dogovorilo, 68 odsto je dalo negativan odgovor, dok 21 odsto građana nije iznelo stav o tom pitanju.

Anketa je rađena od 30. juna do 6. jula na uzorku od 1.200 ispitanika.

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Anketa: Većina građana podržava poziv na dijalog o KiM

Izvor: B92, 10.Avg.2017

Više od dve trećine građana Srbije podržava ideju predsednika Srbije Aleksandra Vučića o započinjanju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji...Oni istovremeno smatraju da je Srbiji taj dijalog neophodan...Prema najnovijem istraživanju agencije Faktor plus, 69 odsto građana podržalo je Vučićevu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.