Dve zemlje povlače priznanje Kosova

Izvor: Glas javnosti, 09.Sep.2011, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve zemlje povlače priznanje Kosova

BEOGRAD - Ministar spoljih poslova Srbije Vuk Jeremić potvrdio je da su dve zemlje pokrenule proceduru povlačenja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Mogu da potvrdim da su nas dve zemlje članice Pokreta nesvrstanih obavestile o tome da je pokrenuta procedura povlačenja priznanja," rekao je Jeremić.

On je, međutim, objasnio da to nisu Oman i Gvineja Bisau, kako su preneli pojedini mediji, jer te dve zemlje nikada nisu ni priznale jednostrano >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << proglašenu nezavisnost Kosova.

Jeremić je istakao da postoji mogućnost da još jedna zemlja pokrene proceduru povlačenja priznanja Kosova.

Prema njegovim rečima, u jednoj afričkoj zemlji, takođe članici Pokreta nesvrstanih, jedan visoki funkcioner ovog trenutka se nalazi pod istragom zbog osnovane sumnje da je primio mito od jednog albanskog biznismena kako bi ta zemlja priznala Kosovo.

"Ukoliko se ta istraga okonča na način na koji očekujemo i u toj zemlji će biti pokrenuta procedura povlačenja priznanja," rekao je Jeremić.

Kad je reč o Omanu, ministar navodi da je tokom ministarske konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu razgovarao sa predstavnicima te zemlje, koji su ga i zvanično obavestili o tome da nisu priznali Kosovo.

"Ministarstvo spoljnih poslova ima i notu kojom nas Oman obaveštava da njihov stav po pitanju Kosova nije promenjen," rekao je Jeremić.

Takođe, šef srpske diplomatije kaže da je od ministra spoljnih poslova Gvineje Bisao dobio potvrdu da u toj zemlji nikada nije ni započeta procedura priznavanja Kosova.

Jeremić je podsetio da je Priština ranije najavila da će karipska zajednica, koja obuhvata 14 zemalja, zajednički priznati Kosovo kao grupa, ali da se, zahvaljujući naporima srpske strane, to nije dogodilo i da je samo jedna zemlja te grupe priznala nezavisnost pokrajine.

" Mi smo imali izuzetno intenzivne razgovore i diplomatsku komunikaciju sa tim državama i pre održavanja konferencije Pokreta nesvrštanih i mislim da su ti naši napori urodili plodom i da ovoga trenutka nije za očekivati da će doci do masovnog priznanja u okviru karipske zajednice," rekao je on.

Ministar smatra da su ovo "izuzetno dobre vesti," jer prvi put broj zemalja koje su priznale Kosovo opada. On očekuje da će takvih primera biti još.

"Očigledno je da je sam proces priznavanja zapao u krizu, kada Priština nema drugog izlaza nego da se služi neistinama i kada je počelo otvoreno i neskriveno korisćenje nedozvoljenih prljavih finansijskih sredstava u naporu da se taj broj poveća, "rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, srpska strana je obaveštena o tome kakvi su pritisci vršeni na zemlje Pokreta nesvrstanih da priznaju Kosovo, kao i koje su zemlje, koliko često i na kom nivou vršile te pritiske.

"Jedan značajan broj zemalja se tome i dalje odupire", dodao je on.

Srbija se, kako je napomenuo, na samitu pokazala kao dobar domaćin i prijatelj članica Pokreta nesvrstanih što je naravno imalo pozitivan efekat.

"Ova borba će se nastaviti, ona daleko od toga da je završena. U njoj će biti uspona i padova ali u svakom slučaju, mi od naših diplomatskih aktivnosti, usmerenih ka suzbijanju legitimizacije kosovske secesije u međunarodnom prostoru, nećemo odustati," zaključio je ministar.

Treba biti preterano naivan pa verovati tvrdnjama Jeremica. Juce je zvanicnik Gvineje potvrdio priznanje Kosova,dok su pretstavnici Omana rekli da je doslo do greske i da nisu za sada priznali Kosovo sto ne znaci da je nece priznati u bliskoj buducnosti. Eto,danas je Republika Gabon priznala Kosovo a u narednih nekoliko dana jos ce tri zemlje priznati Kosovo,sto znaci da Jeremic pokusava da zamagli situaciju i da profitira neke jeftine poene od naivnih glasaca u Srbiji.Na zalost,ima onih koji upadaju u "paukovu mrezu" Jeremica,ne zato sto su stvarno sigurni da je to tako,nego zato sto zarko zele da sve to izgleda kako Jeremic tvrdi.Jeremic se do sada bezbroj puta dokazao kao veliki intrigent,zato pred izbore igra na poslednje karte .

Tacno je da su zvanicnici Gvineje potvrdili priznanje Kosova,samo mi nije jasno sta je ovaj Jeremic zeleo da dokaze ovim lazima?!!!!!!! Tacno je i to da je danas Gabon priznao Kosovo a ni reci o tome od Jeremije. Mislim da je covek izgubio kompas i da je izgubljen u prostoru,njega treba pod HITNO smeniti dok nas nije unistio totalno u spoljnoj politici.Cujem da postoje vicevi u vezi njega i njegove pogubne politike u MZ i EU,samo to cemo naknadno doznati kao i uvek.

Preporucujem svim patriotskim snagama u Srbiji da provere za koga radi ovaj i u cijem interesu? Najvise stete je pretrpela Srbija upravo zbog neproverenih informacija sto pljuje ovaj negativni lik! Gde god da je bio i lobirao za Srbiju,nije proslo ni 48 sati i odmah potom je neka Drzava priznala Kosovo,zar nije cudno??? Eto,posle njegove jucerasnje "ekskluzivne izjave",danas je Gabon priznalo Kosovo.AMAN Jeremicu,cuti ako Boga znas,samo cuti (za sada do izbora),AMAN?! Ovaj put DS nece dobiti moj glas a ni glas moje porodice,upravo zbog ovakvih politicara!!! Grrrrrrr.....,besan sam!
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.