Dve decenije od nestanka srpskih novinara na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2018, 02:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve decenije od nestanka srpskih novinara na Kosovu

Članovi Udruženja novinara Srbije (UNS) danas su ispred obeležja "Tražimo ih" kod Velike Hoče obeležili 20 godina od nestanka kolega Đura Slavuja i Ranka Perenića i zatražili obnavljanje istrage o svim slučajevima nestanaka i ubistava novinara na Kosovu.

Novinar i pisac sa Kosova Živojin Rakočević kazao je da je 20 godina od nestanka Slavuja i Perenića, 20 godina praznine u koju je stala sva nesreća njihovih porodica, sve nesreće novinarske profesije i sav bol koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se može zamisliti.

"Zato danas mi ne tražimo, mi zahtevamo, mi optužujemo. Optužujemo institucije da su 20 godina saučesnici u zločinu, jer nisu ništa uradile da se bilo koji zločin nad novinarima procesuira. Mi koji se ovde okupljamo ispisujemo tu optužnicu. Ispisujemo slobodu koju ne mogu oduzeti nikome, a posebno ne mogu oduzeti slobodu novinarima", rekao je Rakočević, a preneo UNS.

Predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić poručio je još jednom da će kolege novinari nastaviti i da neće odustati od borbe za istinu i pravdu, navodeći da su kolege iz Beograda u poslednjih godinu dana dale poseban doprinos u tom smeru kroz seriju istraživačkih priča o svim slučajevima nestanka i ubistava novinara na Kosovu.

"Ovo nije više samo pitanje pravde. Ovo je pitanje da li smo mi pristali i da li pristajemo da živimo sa ubicama, zločincima, kidnaperima, a živimo sa njima. Niko od njih nije pronađen, niti oni koji su ubili i kidnapovali naše kolege, niti mnoge druge na Kosovu u poslednjih 20 godina", rekao je Ničić.

Novinari Slavuj i Perenić su nestali na radnom zadatku 21. avgusta 1998. godine u blizini sela Velika Hoča kada su krenuli u manastir Sveti Vrači u selo Zočište, da urade zapis o povratku otetih monaha.

Sa skupa, sa mesta gde su Slavuj i Perenić poslednji put viđeni, zatraženo je da se rasvetle ubistva Aleksandra Simovića i Momira Stokuće, nestanci Ljubomira Kneževića, Marijana Melonašija i Mila Buljevića, kao i sudbine nestalih i ubijenih albanskih novinara na Kosovu Afrima Malićija, Envera Maljokuja, Šefki Popove, Džemailja Mustafe, Bekima Kastratija, Bardilja Ajetija i Krista Gegaja.

Srpska lista: Otmica novinara na KiM mora biti rasvetljena

Navršava se dvadeset godina od otmice novinara Đure Slavuja i Ranka Perenića u okolini Orahovca, a Srpska lista poručila je da taj događaj mora biti rasvetljen, a zločinci privedeni pravdi.

"Ćutanje međunarodne zajednice i prištinskih institucija o ovom slučaju neće nas obeshrabriti da podsećamo na stradanje ovih časnih ljudi, koji su oteti samo zato što su radili svoj posao i samo zato što su bili Srbi", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Oni navode da bi se u srpsko-albanskim odnosi zatvorilo poglavlje sukoba i omraza, ovakvi događaji iz prošlosti moraju biti rasvetljeni, a zločinci privedeni pravdi.

Lomljenje spomen-ploče koju novinari sa Kosova i Metohije svake godine postavljaju na mestu otmice, a koju nepoznati počinioci uporno iz godine u godinu uništavaju, nažalost nam govori da u kosovskom društvu još nije stvorena svest da zločin nad Srbima nije dozvoljen, poručuju iz Srpske liste.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.