Državni vrh o Kosovu, EU i krizi

Izvor: B92, 16.Dec.2012, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni vrh o Kosovu, EU i krizi

Beograd -- Državni vrh Srbije više od četiri sata razgovarao o platformi za KiM, ekonomskoj situaciji i evrointegracijama. Još traje sastanak Vučića i Dačića, saznaje B92.

Glavni deo skupa je završen oko 23 sata, a nakon toga su zvaničnici SNS i SPS nastavili razgovore o daljim koracima Vlade Srbije.

Na sastanku državnog vrha u vili "Bokeljka" na Dedinju, kako saznajemo, razgovaralo se i o nesuglasicama o radu pojedinih direktora javnih preduzeća.

Generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da je sastanak predstavljao "opštu koordinaciju". "Takvih sastanaka ima više - na primer na Andrićevom vencu, nekad u Vladi, nekad ovde", kazao je on.

Na pitanje da li je platforma za Kosovo i Metohiju bila tema razgovora on nije želeo da odgovori jer, kako je rekao, nije pristvovao sastanku sve vreme. Ostali učesnici sastanka se nisu obraćali medijima.

Sastanku u vili "Bokeljka" prisustvovali su predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, kao i potpredsednici Vlade Verica Kalanović, Rasim Ljajić i Jovan Krkobabić. U razgovorima su učestvovali i predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić, ministar pravde Nikola Selaković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i generalni sekretar Vlade Veljko Odalović. Oko sat vremena posle početka sastanka, učesnicima se pridružio i direktor Srbijagasa i funkcioner SPS Dušan Bajatović.

Sastanak u vili "Bokeljka" počeo je oko 18 sati. Oko 20.30 časova iz vile su prvi izašli savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić i šef tima za tehnički dijalog za Prištinom Dejan Pavićević.

Iako se još ne znaju detalji, u Predsedništvu navode da je Platforma za Kosovo spremna i da bi trebalo da bude predstavljena šefovima poslaničkih grupa u drugoj polovini sledeće nedelje, a ne sutra kako je ranije najavljivano. To je potvrdio i premijer Ivica Dačić, koji je rekao da će Platforma, pre nego što se nađe pred poslanicima, biti tema sastanka državnog vrha.

"Da ona bude u skladu sa Rezolucijom UN 1244, koja govori o tome da rešenje za KiM mora biti takvo da omogućava Albancima suštinsku autonomiju, ali bez priznavanja nezavisnosti Kosova, ali da isto tako mora da prihvati činjenicu da Srbi na KIM ne žele albanske institucije i da ni na koji način ne sme doći do gašenja srpskim institucija, naročito na severu pokrajine", rekao je predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da je ona realistična i na opasku da Platforma kasni rekao je da neke pitanjima o Kosovu kasne i 100 godina, ali da to nije nešto za šta je kriva ova vladajuća koalicija.

I predstavnici vlasti i opozicije kao i predstavnici Srba sa severa kažu da nikakav poziv još uvek nisu dobili. Opozicija navodi da ne zna da li će biti predstavljena u pisano ili usmeno. S druge strane, Srbi sa Kosova kažu da će njihovi interesi biti pravdeno zastupljeni.

Platformu željno iščekuje i opozicija, međutim predsednik LDP-a Čedomira Jovanovića smatra da ona neće ništa značajno promeniti.

"I za ovu vlast je karakteristično sve ono što je pratilo i prethodne u toj kosovskoj politici - tumaranje od danas do sutra, pri čemu aktuelna Vlada i predsednik imaju mnogo uži manevariski prostor, nema tu više mogućnosti za bežanje i to je ono što je očigledno, ne mislim da to treba da nas sputava u otvorenom i iskrenom razgovoru o kosovskoj politici i načinu na koji ćemo izvesti Srbiju iz slepe ulice u kojoj se nalazi", kazao je lider LDP-a.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Državni vrh bez komentara o platformi za Kosovo

Izvor: S media, 16.Dec.2012

Sastanak državnog vrha o tekstu platforme za Kosovo u vili "Bokeljka" završen posle više od četiri sata. Detalji sastanka nisu poznati...Generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je posle sastanka državnog vrha u vili "Bokeljka" da je sastanak predstavljao "opštu koordinaciju"...On...

Nastavak na S media...

Večeras o Platformi o Kosovu

Izvor: RTV Pink, 16.Dec.2012

. . . Umesto u ponedeljak, tekst Platforme o Kosovu večeras oko 18h ponovo će biti tema razgovora državnog vrha.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.