Plenković: Vučić je sam doneo odluku da ne dođe u Zagreb

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2019, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Vučić je sam doneo odluku da ne dođe u Zagreb

Premijer Andrej Plenković izjavio je da sa predsednikom Srbije nije razgovarao i da je Aleksandar Vučić sam odlučio da ne dođe u Zagreb i ne učestvuje na Izbornom kongresu Evropske narodne partije (EPP) preneo je Jutarnji list.

Plenković je u intervjuu za hrvatsku RTL TV, upitan da li mu je "laknulo što srpski predsednik Vučić ne dolazi u Zagreb", odgovorio da je "odluka (Vučića) o tome da ne dođe na skup očito njegova jer je on poslao dopis", prenela je Hina. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Izborni kongres EPP biće održan od 19. do 21. novembra, a nakon medijske hajke, koja je u Hrvatskoj povedena, zbog dolaska predsednika Srbije, kome je poziv uputio predsednik te partije Žozef Dol, Vučić je odlučio da ne putuje u Zagreb.

O takvoj odluci i razlozima zbog kojih je doneo takvu odluku, Vučić je juče uputio pismo Dolu.

Drecun: Vučićeva odluka iznuđena ponašanjem hrvatske javnosti

Odluka predsednika Vučića da ne ide na kongres u Zagrebu je iznuđena ponašanjem hrvatske javnosti, ocenio je predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Drecun je za RTS rekao da očekuje da će se nastaviti negativan odnos Hrvatske prema Srbiji, ocenjujući da je to dugoročna politika na koju bi Evropska unija trebalo da reaguje.

Podsetio je da je bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović u Skupštini Srbije pozdravljen aplauzom, jer se smatralo da će ta zemlja shvatiti da će sa Srbijom morati da gradi dobrosusedske odnose.

Međutim, Zagreb nastoji da naškodi interesima Srbije i time destabilizuje region, ocenjuje Drecun i napominje da hrvatski političari misle da će time poboljšati svoju poziciju.

Navodi da Hrvatska ima veoma negativan element u svojoj bliskoj prošlosti, a to je etničko čišćenje Srba, koji su u toj zemlji, kako ocenjuje, građani drugog reda.

Srbija je, međutim, lider u regionu i vuče region napred, ocenjuje Drecun i navodi kao primer inicijativu "mali šengen".

Komentarišući jučerašnji izbor Petera Bejera za novog izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o situaciji na Kosovu i Metohiji, Drecun kaže da su stavovi nemačkog poslanika neprihvatljivi, da je on "malo izgubljen u vremenu" i zarobljen u sredini 20. veka.

"Srbi su na Kosovu i Metohiji građani ne drugog, već pedesetog reda", naveo je Drecun, koji očekuje da će Bejer govoriti pozitivno o stanju ljudskih prava na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.