Drecun: Veselji i Vašington pravci istrage o ubistvu Ivanovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2018, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drecun: Veselji i Vašington pravci istrage o ubistvu Ivanovića

Istraga o ubistvu Olivera Ivanovića trebalo bi da ide u dva pravca – ka Kadriju Veseljiju i Vašingtonu, rekao je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun za RTS.

Drecun je rekao da dosadašnji tok istrage pokazuje da se radi o veoma dobro planiranom i, nažalost, efikasno izvedenom brutalnom ubistvu Olivera Ivanovića, kao i da su ga izveli profesionalci.

Na Ivanovića je pucano iz automobila u pokretu, a pronađen je zapaljen automobil >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "opel astra" koji su navodno koristili napadači, podsetio je on.

Sali Beriša okrivo "Crno društvo"

Bivši albanski premijer Sali Beriša osudio je ubistvo Olivera Ivanović i ocenio to kao zločin za političkom pozadinom, javila je albanska novinska agencija NOA.

Beriša je na svom Fejsbuk nalogu okrivio ultranacionalističku organizaciju Dora e Zezë (Crno društvo) jer je ubistvo ispred sedišta Ivanovićeve stranke izvedeno na dan početka nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

"Vlasnik tog automobila je mrtav, nema ga, automobil je kupljen 1994. – sve je precizno isplanirano, to je atentat koji ima i regionalni karakter – pitanje je odakle su pucači, odakle je oružje, ko je prikupljao obaveštajne informacije", rekao je Drecun RTS.

Istraga bi, smatra, trebalo da ide u dva pravca.

"Prema Kadriju Veseljiju, predsedniku kosovske skupštine koji je šef Tačijeve ilegalne obaveštajne službe. Ta paraslužba deluje naročito na jugu Mitrovice i vrši subverzije na Severu. Mislim da bi mnogo informacija mogao da da o ovom ubistvu", naveo je Drecun imajući u vidu Veseljijevu pretnju da će doći sa svojim paravojnim formacijama do Niša.

Drugi pravac istrage trebalo bi, prema njegovom mišljenju, da ide prema Vašingtonu.

"Voleo bih da Stejt department da saznanja njihovih obaveštajnih službi na osnovu čega su u izveštaju procenili da su mogući neredi i incidenti.

Od pojedinaca na Kosmetu, ali i van njega, istraga se usmerava u pogrešnom pravcu

Po nekim nagoveštajima, kako je rekao, istraga od pojedinaca na Kosmetu, ali i van njega, usmerena se u pogrešnom pravcu i da za to imaju podršku pojedinaca u centralnoj Srbiji i pojedinih opozicionih političara.

"Dilema je sledeća da li je ubistvom Ivanovića završen plan, posao ili treba da bude početak realizacije nekog novog plana koji treba da destabilizuje sever Kosova", pita se Drecun.

Oliver Ivanović nije bio politički problem za aktuelnu vlast da bi ona želela da ga politički ućutka. Ova država je učinila sve da pomogne odbranu Olivera Ivanovića, plaćali smo advokate, država Srbija je dala garancije da se brani sa slobode, rekao je Drecun za Pink.

On je dodao da je Ivanović imao "pozitivnu komunikaciju sa aktuelnom vlašću i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da su nedopustive insinuacije da je "Beograd crtao metu".

"Oni koji to govore crtaju metu na glavu predsednika Vučića. Kažu "Srbija je trebalo da spreči", a znaju da imamo ograničene kapacitete na Kosmetu. Pitam se zašto sa svim kapacitetima države nisu sprečili ubistvo Đinđića", rekao je Drecun.

Tahiri: Nismo dobili zahtev Beograda za učešće u istrazi

Kosovski ministar pravde Abelard Tahiri izjavio je da do sada nije primljen bilo kakav zahtev Beograda da bude uključen u istragu, niti tome ima mesta.

On je rekao da je svaka informacija kosovskih građana koja može da pomogne u rešavanju slučaja ubistva Olivera Ivanovića dobrodošla, ali ne i učešće Beograda u istrazi.

"Do sada kosovske institucije nisu dobile bilo kakav zahtev, ni od srpske vlade ni od bilo koga drugog u vezi uključenja u istragu slučaja ubistva Olivera Ivanovića", rekao je on za list Ekspres.

Za istragu tog ubistva nadležne su samo kosovske institucije, insistira Tahiri.

Prema njegovim rečima, ni EULEX do ovog momenta nije saopštio da je dobio takav zahtev.

Priština: Ako treba tražićemo pomoć FBI

Na sednici kosovskog saveta za bezbednost ocenjeno je da se ukoliko bude potrebna pomoć ili ekspertiza za rasvetljenje slučaja ubistva Ivanovća može zatražiti i profesionalna pomoć poznatih međunarodnih agencija, posebno od američkog Ef-Bi-Aja, prenosi RTK na srpskom jeziku.

Savet za bezbednost, koji je sazvan na poziv premijera Ramuša Haradinaja, zaključio je da će nadležne institucije sprovesti intenzivnu istragu povodom ubistva Ivanovića i ocenio situaciju na Kosovu i Metohiji kao "stabilnu i mirnu".

Direktor KP: Formirana specijalna jedinica za istragu ubistva

Direktor kosovske policije Špend Mađuni izjavio je da je formirana specijalna jedinica koja se bavi istragom ubistva Ivanovića, kao i da će policija uraditi sve što može kako bi se rasvetlio ovaj slučaj.

Dodao je da policija ima informacije u čijem je vlasništvu u određenom periodu bilo zapaljeno vozilo, pronađeno posle ubistva, preneo je Radio slobodna Evropa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.