Drecun: Kosovo besperspektivna tvorevina

Izvor: RTS, 21.Jan.2019, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drecun: Kosovo besperspektivna tvorevina

Ako se bude došlo do kompromisnog rešenja za pitanje statusa Kosova i Metohije, ne bi se više radilo na povlačenju priznanja, rekao je predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun. Beograd je na sto stavio pregovore, ukazuje Drecun.
Uskoro bi broj zemalja koje su priznale nezavisno Kosovo trebalo da bude ispod polovine članica UN.

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Drecun rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je nakon proglašenja nezavisnosti usledilo masovno priznanje Kosova od strane članica UN, pod pritiskom vodećih zapadnih država.
"Tadašnja vlast nije imala strategiju da zaustavi taj proces. Sa promenom vlasti 2012, sa jačanjem međunarodne pozicije i snažnom spoljnopolitičkom ofanzivom koja je išla u svim pravcima, posebno prema prijateljskim zemljama bivše Jugoslavije iz Nesvrstanih i strateškim prijateljstvom s Rusijom i Kinom, Srbija je uspela da proces vrati unazad i da neke zemlje povuku priznanje", rekao je Drecun.
To je, ističe, onemogućilo Prištinu da stekne pun međunarodno-pravni kapacitet i članstvo u UN, ali i sprečilo Kosovo da postane član Interpola i Uneska.
"Taj proces je pokazao da je Kosovo besperspektivna tvorevina. Ako sebe posmatraju kao državu, žele da budu u punom smislu država, moraju da postanu članica UN. Kada je postalo jasno da ne može u tom pravcu da se ide, onda je i Vašington korigovao svoj stav i odsutao od toga da pritiscima na Srbiju izdejstvuje da Kosovo postane članica UN. Odlučili su da otvore prostor za razgovore Beograda i Prištine za konačno rešavanje statusa, i to je korak u pozitivnom smeru kada je u pitanju zaštita interesa Srbije na KiM", ocenio je Drecun.
Rekao je da kod Albanaca u Prištini vlada panika zbog povlačenja priznanja.
"Tražili su od SAD i Velike Britanije da izvrše pritisak na Srbiju da odustane od procesa kojim se poništava samoproglašena nezavisnost Kosova, što se videlo i na sednicama Saveta bezbednosti UN. To nije interes Srbije niti bi bio bilo koje zemlje čiji deo teritorije pokušava nasilno da se otcepi, i nastavićemo sa tim procesom, ali na sto stavljamo pregovore. Ako rešimo pitanje Kosova kompromisom, onda više neće biti takvih procesa", zaključio je Drecun.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.