Đurić informisao ambasadora Belgije i ambasadorku Kine o situaciji na KiM

Izvor: RTS, 28.Feb.2019, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić informisao ambasadora Belgije i ambasadorku Kine o situaciji na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je sa ambasadorom Belgije u Srbiji Kunradom Adamom i istakao da je srpski narod na Kosovu i Metohiji zabrinut i revoltiran zbog činjenice da Priština istrajava u svojoj sve agresivnijoj politici. Đurić je detaljno informisao ambasadorku Kine Čen Bo o situaciji u našoj južnoj pokrajini. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Đurić, koji je ambasadora informisao o političkoj i bezbednosnoj situaciji u našoj južnoj pokrajini, konstatovao je i da države članice Evropske unije nedovoljno pažnje poklanjaju činjenici da Priština serijom anticivilizacijskih i provokativnih postupaka čitav region gura u pravcu destabilizacije, saopštila je Kancelarija za KiM. 

Prema njegovim rečima, u interesu mira i stabilnosti čitavog kontinenta, na Prištinu je neophodno izvršiti još odlučniji pritisak, kako bi se, ne samo formalno, već i suštinski vratila dijalogu kao jedinom racionalnom sredstvu za rešavanje nesuglasica. 
Srbija je, kako podsetio, dosledno i iskreno bila opredeljena za pronalaženje prostora za srpsko-albansko pomirenje, međutim činjenica da neodgovorno igranje sa teško uspostavljenim mirom Prištini prolazi nekažnjeno, i da pojedine države EU čak podržavaju antievropsku praksu albanskih političkih lidera, pokreće pitanje da li je konstruktivnost Beograda bila pravi pristup.
Đurić informisao ambasadorku Kine o situaciji na KiM
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju veoma detaljno je informisao ambasadorku Kine Čen Bo o situaciji u našoj južnoj pokrajini kao i opasnostima koje regionu prete od jednostranih i sve iracionalnijih poteza Prištine.

Zahvalivši ambasadorki na čvrstoj i nepokolebljivoj podršci Kine u borbi Srbije za zaštitu svojih državnih i nacionalnih intresa na Kosovu i Metohiji, Đurić je naglasio da će Srbija ostati jednako pouzdan prijatelj i partner NR Kine, saopštila je Kancelarija. 
Srbija je, kako je dodao, uverena da će Kina u međunarodnoj areni nastaviti da joj bude pouzdan oslonac, i da će saradnja dveju zemalja nastaviti da se razvija na obostrano zadovoljstvo i korist, kako na političkom tako i na ekonomskom planu. 
Đurić je novoimenovanoj ambasadorki poželeo dobrodošlicu, istakavši da je došla u državu koju sa Kinom vezuje iskreno i čvrsto prijateljstvo, krunisano bliskim odnosima i poverenjem između predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.
Đurić je izrazio očekivanje da će predstojeći razgovori predsednika Vučića i Sija biti prilika da se dodatno učvrsti saradnja u zajedničkoj borbi za poštovanje međunarodnog prava, uključujući pravo država na vođenje suverene politike. 
Srbija i Kina će, uveren je, nastaviti da budu najčvršći saradnici u borbi za stvaranje sveta slobodnih i samostalnih, navodi se u saopštenju. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.