Đurić: Rusko-srpsko prijateljstvo ne zavisi od kratkoročnih političkih interesa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2020, 12:01

Đurić: Rusko-srpsko prijateljstvo ne zavisi od kratkoročnih političkih interesa

"Tradicionalno rusko-srpsko prijateljstvo ne zavisi od aktuelne situacije ni kratkoročnih političkih interesa", izjavio je  direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

"Postoji tradicionalno prijateljstvo među našim narodima, učvršćeno izuzetnim odnosima predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina i ovo prijateljstvo ne zavisi od aktuelne situacije ili kratkoročnih političkih interesa", rekao je Đurić u intervjuu za rusku agenciju TASS. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Prema njegovim rečima, pored istorijskih i kulturnih veza, kao i zajedničkih patnji, Rusiju i Srbiju povezuje zajednička želja da živimo u boljem i pravednijem svetu, u kojem vlada međunarodno pravo a ne pravo sile.

"Neću reći da su srpsko-ruski odnosi na vrhuncu zato što iskreno verujem da nema granice za jačanje naše saradnje i prijateljstva i ja svaki dan nastojim da tome dam lični doprinos", rekao je Đurić.

Đurić je ocenio i da pokušaji revizije istorije Drugog svetskog rata ukazuju na agoniju unipolarnog sveta i neokolonijalizma koji, kako kaže, sa istorijske scene nestaju neverovanom brzinom.

"Pokušaji da se revidira, prekroji istorija umanjenjem uloge Sovjetskog Saveza i ruskog naroda u pobedi protiv nacizma nisu ništa drugo do poslednji trzaji tog nestajućeg poretka", rekao je Đurić.

On se osvrnuo i na saradnju Srpske napredne stranke čiji je potpredsednik, sa Jedinstvenom Rusijom.

"Kao potpredsednik SNS redovno imam sastanke sa rukovodstvom Jedinstvene Rusije. Nesumnjivo, jačanjem međupartijske saradnje, doprineli smo jačanju veza naših države i prijateljstvu naših naroda. Potpisali smo brojne sporazume i očekujemo period iskrene i plodonosne strateške saradnje. Siguran sam da će ista saradnja karakterisati međuparlamentarne odnosa", zaključio je Đurić.

Đurić: Ruska pomoć podigla moral građanima Srbije

"Pomoć ruskih vojnih stručnjaka tokom epidemije korona virusa imala je veliki moralni značaj za srpski narod", izjavio je Đurić u intervjuu za rusku agenciju TASS.

On je rekao da u vreme izazova države i narodi treba jedni drugima da konkretnim postupcima solidarnosti pokažu da nisu sami u nevolji, što naročito važi za zemlje sa tradicionalno prijateljskim i bratskim odnosima.

"Siguran sam da je prisustvo ruskih vojnih stručnjaka, pored doprinosa vojnoj saradnji između naše dve zemlje, imalo prvo i najvažnije moralni uticaj na spremnost građana Srbije da izdrže teške nedelje i mesece borbe protiv nevidljivog i uglavnom nepoznatog neprijatelja", rekao je Đurić.

Đurić kaže i da će se pomoć Rusije pamtiti i ceniti dugo u Srbiji zato što je prijatelj koji priskoči u nevolji pravi prijatelj.

On je primetio da je solidarnost među zemljama i narodima od ogromnog značaja u pandemiji korona virusa, a od ključnog značaja je da svi pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija, makar ona bila i simbolična.

"Verujem da to treba da postane princip međunarodnih odnosa u periodu posle korona virusa", zaključio je Đurić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.