Đurić: Nema blanko podrške Srpske liste

Izvor: RTS, 07.Okt.2019, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Nema blanko podrške Srpske liste

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da će sve buduće korake Srpska lista praviti u dogovoru sa Beogradom i poručio da niko ne treba da računa na blanko podršku srpskih predstavnika.
Marko Đurić je, na konferenciji za medije, naglasio da je na uzorku od 98,28 odsto, Srpska lista osvojila 95,13 odsto glasova u srpskim sredinama, SLS Slobodana Petrovića 2,78 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Partija kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića 1,42 odsto i lista koju su predvodili Rada Trajković i Nenad Rašić 0,67 odsto.

Marko Đurić je dodao da su se nakon izbora na KiM "otopile" nade Prištine da će Srbi ići u više kolona, da uzmu "privatne" Srbe i da sa njima prave političke aranžmane.
"Ne krijemo da sve radimo u dogovoru. Srpska lista će dogovor o budućim koracima praviti sa Beogradom i neka niko ne računa na blanko podršku srpskih predstavnika", rekao je Đurić na konferenciji za novinare.
Juče je, kaže, na Kosovu i Metohiji došla do izražaja jedna od najboljih osobina srpskog naroda – sloga kad je najteže.
"Kada instinktivno osetimo da treba da saberemo redove, da treba da napravimo jedan jedinstveni blok kako bismo sačuvali sve naše enklave, sva naša mesta na KiM, kako bismo ojačali temelj države Srbije u razgovorima sa albanskim separatistima u Prištini, koji nisu nimalo laki i jednostavni", ističe direktor Kancelarije za KiM. 
Rezultati glasova u većim srpskim sredinama
Đurić je izneo podatke da je u Leposaviću, sa 100 odsto obrađenog materijala, na izbore izašao 8.261 birač, a da je Srpska lista osvojila 6.777 glasova, SLS 24 glasa, a lista Rade Trajković 23 glasa.
U Zubinom Potoku Srpska lista je osvojila 4.142 glasa, SLS 16, Rada Trajković 12, a Aleksandar Jablanović 17, dok je u Zvečanu SL osvojila 4.150 glasova, SLS 39, a liste Rade Trajković i Aleksandra Jablanovića po 18 glasova, preneo je Đurić.
Takođe, dodao je da je u Severnoj Kosovskoj Mitrovici na 100 odsto obrađenog materijala Srpska lista osvojila 7.118 glasova, SLS Slobodana Petrovića 34, lista Rade Trajković i Nenada Rašića 51, a lista koju je predvodio Aleksandar Jablanović 55.
Dijalog samo uz poštovanje Srba i Srbije
Komentarišući rezultate izbora, na kojima je najveći broj glasova osvojilo "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija, i budućnost dijaloga Beograda i Prištine, Đurić je rekao da se Kurti zalagao za "veliku Albaniju", protiv dijaloga sa Srbijom, a za dijalog sa onima koji su osvojili 0,67 odsto.
"To su bili idealni partneri za njega. Kurti će morati da razgovara sa predstavnicima države Srbije ukoliko želi da ima dijalog o budućnosti pokrajine", rekao je Đurić.
Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da dijalog može da se vodi samo poštujući Srbe i Srbiju.
Pobeda sloge i jedinstva
Predsednik Srpske liste Goran Rakić je naglasio da su juče pobedili sloga i jedinstvo i da je srpski narod na KiM pokazao kako se brani Srbija i bori za svoj narod.
On je dodao da je bila masovna izlaznost Srba na biračkim mestima i da je bila veća za oko 30 odsto u odnosu na 2017. godinu.
Kako je rekao, rezultati izbora su pokazali da oni koji su išli na izbore mimo Srpske liste, i da si išli na jednoj zajedničkoj listi, ne bi mogli da osvoje nijedan mandat.
Upitan da li bi ušli u vladu sa Kurtijem, Rakić je rekao da je narod pokazao da veruje svojoj državi Srbiji.
"Nažalost, ne možemo da biramo one koji sede sa suprotne strane stola, njih biraju neki drugi. naši poslanici će se boriti za mir, bezbednost i bolju budućnost srpskog naroda", zaključio je Goran Rakić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.