Đurić: Kurti svakoga dana dokazuje da je političar ekstrema

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2019, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Kurti svakoga dana dokazuje da je političar ekstrema

Aljbin Kurti iz dana u dan dokazuje da je političar ekstrema, političar prošlosti, koji je nezainteresovan za budućnost albanskog naroda, ali nezainteresovan i za mir i stabilnost u regionu, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Komentarišući Kurtijevu izjavu da je Zajednica srpskih opština daleka prošlost, Đurić je novinarima u Beogradu kazao da svakoga dana Kurti pribegava istorijskom revizionizmu, šovinistički jednonacionalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obojenom načinu prikazivanja i nedavnih događaja, ali i događaja iz dalje prošlosti.

"Danas smo videli da za njega neprekinuto traju i Prvi i Drugi svetski rat i da on to gleda kao jednu neprikinutu nit za koju su valjda opet Srbi krivi za sve, zaboravljajući na to ko je za vreme Drugog svetskog rata najpre ustrojio, a zatim i činio SS divizuju Skenderbeg koja je bila jedna od najmonstruoznijih nacističkih divizija, a bavila se etničkim čišćenjem", kazao je Đurić.

Direktor vladine Kancelarije je pozvao sve albanske političare da ne pokušavaju da odsustvo politike vezane za ekonomiju, za napredak i razvoj sopstvenih sunarodnika zamene politikom mržnje.

On ih je pozvao da ne menjaju politiku racionalnih programa za budućnost politikom mržnje i vraćanja u prošlost.

"Pozivam ih da razmisle kako da se okrenemo saradnji", kazao je Đurić.

Dodao je da bi trebalo da slede primer onih političara koji su poput predsednika Aleksandra Vučića u prethodnim danima razmišljali o tome kako da ukinemo barijere u regionu, da protok ljudi, robe i kapitala učinimo efikasnijim, sa ciljem da nam mladi ljudi svih nacionalnosti ne bi jednom zauvek pobegli iz regiona.

"Bojim se kada vide ili čuju Aljbina Kurtija, bez obzira što im u prvom momentu možda zvuči simpatično, velika većina Albanaca videće da u tome nema budućnosti i razmišljaće kako će da stanu u redove za zaposlenje veoma daleko od granica i teritorije južne autonomne pokrajine Srbije", kazao je Đurić.

Đurić je pozvao Aljbina Kurtija da se umesto sukobima, šovinizmu i prošlosti, okrene budućnosti, normalnim odnosima sa srpskim narodom, a one koji su u njemu videli umerenog lidera, koji je okrenut dijalogu, pozvao je da progledaju, poslušaju i pažljivo analiziraju šta govori ovih dana, kao i šta je radio u prethodnim godinama.

"Potrebno je da zajednički razmislimo o tome kako da odgovorimo na pretnju dalje radikalizacije separatizma u Prištini koji ima potencijal da u naš region unese veliku nestabilnost i velike probleme", zaključio je Đurić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Đurić: Kurti političar prošlosti

Izvor: RTS, 22.Okt.2019, 11:01

Reagujući na izjavu lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbima Kurtija da je "Zajednica srpskih opština mrtva", direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da je Kurtiju mrtva želja za bilo kakvim dijalogom, nazvavši ga političarem prošlosti. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.