Izvor: S media, 16.Mar.2013, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devet godina od martovskog nasilja na Kosovu: Srbi i dalje žive u strahu, zločinci nekažnjeni

Devet godina od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, Srbi i dalje žive u strahu bez slobode kretanja, a međunarodna zajednica još nije pronalašla odgovorne za brojne zločine počinjene nad nealbanskim stavništvom, poručeno je iz Skupštine Srbije.

Predsednik skupštinskog odbra za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun naveo je juče da je pogrom marta 2004. godine bio organizovan i da su za njegove pripreme >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << znale pojedine obaveštajne službe, a posebno nemačka i američka.

"Srbi na Kosovu nisu građani drugog, već nekog petog ili šestog reda, bez ikakve ekonomske perspektive, sa minimumom ljudiskih prava", ukazao je Drecun.

Poslanik JS Dragan Marković je ocenio da bezbednost za Srbe na Kosovu ne postoji, a da su za razliku od njih Albanci zaštićeni i da imaju sva prava.

"Svake nedelje imamo napad na neku srpsku porodicu, a međunarodna zajednica ne nalazi počinioce. Mi moramo odlučinije da podignemo svoj glas", kazao je Marković.



Poslanik DS i bivši ministar za KiM Goran Bogdanović rekao je da se veoma mali broj proganinh vratio i da je mali broj kuća i manastira uništenih u pogromu obnovljen.

U talasu nasilja ubijeno je 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca život izgubilo u obračunu sa međunarodnim snagama bezbednosti.

Uništeno je ili do temelja spaljeno 35 hramova SPC, među kojima 18 spomenika kulture, poput hrama Bogorodice Ljeviške u Prizrenu iz 14. veka.

Međunarodni tužioci i sudije na Kosovu procesuirali su sedam slučajeva uništavanja crkava i 67 osoba osudili na zatvorske kazne od 21 meseca do 16 godina.

(S media/Agencije, Foto: Beta/Darko Vojinović/AP)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.