Decenija jednostrane nezavisnosti Kosova - gde su Beograd i Priština danas?

Izvor: Radio 021, 17.Feb.2018, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Decenija jednostrane nezavisnosti Kosova - gde su Beograd i Priština danas?

Prošlo je 10 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Te 2008. slavlje na ulicama Kosova - teritorije koja je u preambuli Ustava Srbije definisana kao srpska pokrajina, iako ga je 109 tadašnjih poslanika Skupštine Kosova, za nešto više od pola sata, proglasilo nezavisnom državom.

"Za Srbiju ne postoji i nikada neće postojati lažna država nezavisno Kosovo na njenom tlu", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je tada premijer Vojislav Koštunica.

Kako piše N1, zbog Kosova je nekoliko dana nakon Koštuničinog govora goreo Beograd. U narednim godinama Srbija je ostala dosledna da ne prizna otcepljenje, a beogradska i prištinska delegacija su zbog fusnote kraj imena Kosova napuštale skupove u znak protesta.

Poslednji takav viđen je pre manje od godinu dana, kada je ministar Aleksandar Vulin, zbog prisustva delegacije Kosova, otišao sa komemoracije povodom godišnjice oslobođenja austrijskog Mauthauzena. "Kosovska zastava među državama ne može da bude i to je zlo", rekao je Aleksandar Vulin u maju prošle godine.

Iz Beograda, na dan kada u Prištini slave nezavisnost, stiže poruka da je "projekat otcepljenja srpske pokrajine propao".

"Na desetu godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova bi bilo odgovorno i iskreno reći da je projekat otcepljenja srpske pokrajine Kosova i Metohije propao i da je potrebno naći novu formu rešenja kako bi se uspostavio trajan mir i stabilnost u ovom delu Evrope", poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobrim smatra rešenje koje će teško "niz grlo" obema stranama. Šef srpske diplomatije, pak, odbacuje mogućnost da, u zamenu za priznanje - po želji Hašima Tačija, Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama.

"Pa je l' znate kad će to da bude? Pa nikad. Mislim da ljudi neki imaju pogrešne percepcije, našu pruženu ruku smtraju kao kapitulaciju", rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Rešenja koja spominje Vučić profesor Vladeta Janković smatra prenemaganjima. Sve se, dodaje, svodi na model dve Nemačke, odnosno model po kome se Srbija i Kosovo ne priznaju, ali su članice UN-a.

"Sve ovo što Vučić izvodi, te patnje njegove, ozbiljni, dramatični nastupi, apeli na razum svode se na to - prihvatite da oni budu članice Ujedinjenih nacija. Onog trenutka kad oni budu član UN, vi ste pustili Kosovo iz ruku", smatra profesor u penziji Vladeta Janković.

Južnije, predsednik Kosova Hašim Tači rekao je u intervjuu za N1 da je Kosovo uspešno prošlo međunarodni nadzor nezavisnosti.

On je kazao da je Kosovo priznalo 115 država, da je ono članica oko 200 međunarodnih organizacija, kao i da je konsolidovano i na unutrašnjem i na međunarodnom planu. Upitan kako gleda na to što posle 10 godina, Kosovo nije član ni UNESCO, ni Interpola niti UN, Tači je rekao da "izgradnja države Kosovo nije neka trka i nije usmerena protiv Srbije".

"Srbija greši kada tvrdi da se bavi Kosovom i što gubi vreme da blokira Kosovo. Moj savet prijateljima u Beogradu jeste da se usredsrede na svoje poslove i da se ne bave Kosovom, jer je to samo gubljenje energije za njih, jer je nezavisnost Kosova nepovratan proces. Svestan sam izazova koje imamo u pogledu konsolidacije međunarodnog subjektiviteta Kosova. Ali ujedno ubeđen sam da će Kosovo biti deo UN, UNESCO-a, Interpola i svih međunarodnih mehanizama", dodao je Tači.

Kako je država Burundi postala poznata u Srbiji

Na dan slavljena jednostrane nezavisnosti Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio je da je afrička država Burundi povukla svoje priznanje Kosova. Mediji su o ovome izvestili kao o "Dačićevom poklonu" kosovskim vlastima.

"To pokazuje koliko je krhka nezavisnost Kosova, koliko je lažna lista koju prikazuju građanima. Oni su rekli da je to 116 zemalja, pozivam ih da pokažu papire. Tu se nalaze zemlje koje nisu priznale Kosovo, zemlje koje nisu članice Ujedinjenih nacija, kao i one koje su povukle priznanje Kosova kao nezavisne države", izjavio je Dačić.

Savetnik ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija, Jetljir Zuberaj, odbacio je kao netačnu informaciju da je Burundi povukla priznanje nezavisnosti Kosova. Izjave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je Burundi povukao priznanje Kosova Zuberaj je ocenio kao "očajnički pokušaj da se uteši srpska javnost".

Autor: N1

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.