Dačić poručio: O Kosovu u SB UN u novembru

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Avg.2018, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić poručio: O Kosovu u SB UN u novembru

Kako objašnjava, tada će Savetom bezbednosti predsedavati Kina

Kosovo bi moglo da se vrati na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u novembru, kaže za "Politiku" ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Pročitajte i:

, koja se inače protivila stavu Velike Britanije da izveštajima generalnog sekretara UN o stanju na KiM više nije mesto na dnevnom redu sednica SB, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << piše list.

Pošto u SB nema mogućnosti ulaganja veta po pitanju agende već samo dogovora, London je izgurao svoju ideju i tokom svog predsedavanja ovog meseca izostavio raspravu o izveštaju koji je generalni sekretar Antonio Gutereš pripremio za period od 16. aprila do 15. jula.

U tom dokumentu, koji se neće naći u UN, prvi čovek svetske organizacije je izrazio zabrinutost što posle šest meseci nije rešeno ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića usred dana u Kosovskoj Mitrovici i pozvao tzv. kosovske vlasti da pojačaju istragu i "koriste sve dostupne kanale pomoći".

Srbija ne može da računa na to da će se Kosovo vratiti u agendu SB UN ni sledećeg meseca, jer od Velike Britanije predsedavanje ovim telom preuzimaju SAD, koje su i same podržale ideju da se ono skine sa dnevnog reda.

Argument pristalica ove ideje je da je situacija na KiM sve bolja i da ona više ne predstavlja opasnost po bezbednost u regionu, ali i svetu kao što su to neka druga žarišta.

Predlog je da se o Kosovu govori na zatvorenim sednicama, bez prisustva Prištine i Beograda i to najviše dva puta godišnje, navodi list.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.