Dačić o kosovskom pitanju: Razgraničenje je jedna od ideja, ali drugih i nema

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Sep.2018, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić o kosovskom pitanju: Razgraničenje je jedna od ideja, ali drugih i nema

Prema njegovim rečima, u SAD sada "duvaju novi vetrovi", otvara se mogućnost da Srbi i Albanci nađu kompromisno rešenje

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da se traži rešenje za kosovsko pitanje i da je razgraničenja sa Albancima samo jedna ideja, ali da drugih ideja i nema. On je dodao da svi sada otvaraju vrata dijalogu, ali da se sigurno neće raspravljati o dve stvari - da KiM bude autonomija unutar Srbije i da Srbija prizna jednostrano proglašeno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kosovo.

Pročitajte i:

- Traži se kompromis. Sada se nalazimo u toj fazi, ali se postavlja pitanje šta je to kompromis. Razgraničenje je jedna od ideja. Ali drugih ideja nema. Baš zato je lavina otpora i u Prištini i u Beogradu - rekao je Dačić za TV Pink.

On je ocenio da su tom idejom nezadovoljne i evropske zemlje jer se time pokazuje da su oni, ipak, prebrzo priznali nezavisnost Kosova i da sada moraju da preispituju svoje odluke.

Prema njegovim rečima, posmatrano iz ugla političkih analitičara, ukoliko dijalog ne bude išao u tom smeru, može se očekivati da se nastavi pritisak na Srbiju da prizna Kosovo ovako kako jeste da i sever pripadne Kosovu.

- Taj pritisak manifestovaće se tako što će se usporiti put ka EU - pojasnio je Dačić i dodao da to može dovesti i do toga da možda neko na KIM napravi planove za kosovsku "Oluju", da će Srbija na to možda morati da reguje, da možda uđe u sukob sa KFOR-om, da Srbija zatraži pomoć Rusije...

.

- Ove stvari o kojima pričam, nisu pale sa neba, o tome tragamo godinama. Nama je cilj međunarodna konferencija i da osim EU svi budu garant onoga što je dogovoreno. Srbija će zadržati vojnu neutralnost - rekao je Dačić.

Kako kaže, oni koji se protive razgraničenju treba da znaju da je celovito Kosovo jedino moguće kao nezavisna država.

- Mi sever KiM nećemo nikada dati, tu dileme nema. Šta možemo još? Nemamo teritorijalnu povezanost da svi krajevi gde žive Srbi ostanu u Srbiji - rekao je Dačić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.