DOSIJE KOSOVO Otkrivamo sve detalje PRLJAVOG RATA albanskih političara za premoć koji divlja u Prištini

Izvor: Press, 12.Sep.2018, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOSIJE KOSOVO Otkrivamo sve detalje PRLJAVOG RATA albanskih političara za premoć koji divlja u Prištini

Iako poslovnično deluje da su kosovski Albanci jedinstveni, a njihovi lideri složni, stanje unutar kosovske političke scene je najblaže rečeno - konfuzno. U toku je ozbiljna borba za premoć, a onaj koji iz ovog "rata" izađe kao pobednik veruje da će biti taj koji će staviti pečat na kosovsku nezavisnost.
Foto:Blic
"Blic" otkriva odnose među kosovskim političarima i njihove međusobne žestoke >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << javne, ali i one obračune iza kulisa, koji dosežu čak i do pitanja sporazuma o kosovskoj nezavisnosti. Glavni igrači na sceni se nisu promenili, tu su i dalje Hašim Tači i Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji... Ali su se promenili njihovi odnosi i uticaj koji imaju.
Podele među prištinskim političarima su i unutar samih stranaka, na relaciji između vladajućih partija, a pride na Kosovu vlast ima i te kako ozbiljnu opoziciju koja nikako nije za zanemarivanje. Osim što bi svako od glavnih igrača trenutno na vlasti hteo za sebe deo "kosovske nezavisnosti", koju, međutim, ne vide isto, među njima vlada borba za prevlast ne samo u parlamentu i Vladi već i na terenu.
Vodeća partija - Demokratska partija Kosova (PDK) koja ima predsednika samoproglašene države Kosovo Hašima Tačija i predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija praktično je pocepana, potpuno podeljena. Borba unutar PDK nikada nije prestajala i traje i danas samo je dobila na žestini. I pre nego se odrekao liderske pozicije u stranci dolaskom na mesto predsednika, Tači ovom partijom nije potpuno vladao. Dobar deo opštinskih odbora držao je Veselji, čovek koga mediji u centralnoj Srbiji opisuju kao gazdu Kosova. Danas Veselji drži preko 50 odbora vladajuće stranke, uz sebe ima mlađe članove, ali i one kojima je rat uporište. Tači se manje-više sveo na funkciju predsednika takozvane države i pregovarača koji je stalno na meti kritika. Jednostavno, iako u javnosti važe za dobre prijatelje, između dvojice glavnih ljudi vladajuće partije Veseljija i Tačija uvek je bilo rivaliteta, koji u poslednje vreme kako se najavljuje rešavanje pitanje Kosova i Metohije sve više uzima maha. Logično se postavlja pitanje ko se tu zapravo pita. Tači, Veselji, obojica ili niko od njih? Da li mogu bez Ramuša Haradinaja i njegovog brata Dauta?
Početni deo odgovora je u rečenici Kadrija Veseljija upućenoj Tačiju: "Ako padnemo, ti ćeš dublje, a neko će i da ustane, a neko ne."

Na terenu prevlast možda najbolje možemo da opišemo prvim primerom koji će dati delimičan odgovor na pitanje ko na Kosovu donosi odluke. Dolazimo do Rašita Ćaljaja, koji je od 28. avgusta na funkciji generlanog direktora kosovske policija, a do tada je bio na čelu odeljenja za operacije kosovske policije.

Foto: Petrit Prenaj / RAS Srbija
Kadri Veselji i Ramuš Haradinaj
Sve što je u centralnoj Srbiji naišlo na osudu, zaključno sa prekjučerašnjima barikadama za delegaciju iz Srbije, ne može da se izvede bez ovog čoveka. On sluša prvenstveno sve što dolazi iz stranke PDK, međutim, malo više sve koji imaju veze sa takozvanom kosovskom službom ŠIK. Nema tačnog datuma, pa čak ni godine kada je ova organizacija nastala, ali je činjenica da je sa početkom rata na Kosovu ŠIK formirala svoju strukturu, a na čelu je bio Kadri Veselji. Zamenik mu je bio Iljmi Rečica, a sadašnji direktor policije nema bližeg sebi prijatelja od upravo ovog nekadašnjeg zamenika Veseljija.
Veselji koji ne pregovara je moćniji, uticajniji. Ima jake diplomatske veze, od kojih većina nije javna. Najjednostavnije rečeno - i legalne i nelegalne veze Veseljija su jače od onih koje ima Hašim Tači. "Blicov" izvor diplomata iz Prištine kaže da je Veselji protiv bilo kakve podele, razgraničenja, zamene teritorije.
- On prosto samo daje vetar u leđa Tačiju, a iza tih leđa uradi ono što mu je potrebno.

Tačija potresaju afere, dok je Veselji pažljiv, ali nikako i čist - kaže diplomata.
Međutim, ko se još pita i da li je Veselji apsolutni kralj prostora takozvane države Kosovo?
Sadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj, lice na kosovskoj političkoj sceni je ono kog se plaše. On može da "digne" pećki region, može da okupi ekstremne elemente i ne haje mnogo za pretnje. Upućeni u kosovsku političku scenu kažu da prevaspitavanja kod Haradinaja nema.
- Kod Ramuša Haradinaja ništa nije pomoglo. Nijedno prevaspitavanje niti pretnja pa ni ono kada su mu Veselji i Tači namestili hapšenje u Francuskoj - kaže "Blicov" sagovornik.

Odnosi između Haradinaja i Veseljija se najprostije mogu opisati sa - ne mirišu se. Međutim, blago ih održavaju, a srdačnost se više može podvesti pod lažnu. Ono u čemu se sada slažu je da nema ustupaka, niti podela. Osim Ramuša Haradinaja možda je još žešći faktor na terenu je brat Daut, sada poslanik u takozvanom kosovskom parlamentu. Kada bi se merilo ko može više da destabilizuje, pobedu bi odneo brat Daut.
Prvi policijski operativac pije i jede svinjetinu
Direktor kosovske policije Rašit Ćaljaj pre rata imao je kafić u Prizrenu. Zanimljivo je da, praktično prvi operativac, ne posti, pije alkohol i jede svinjetinu.
Foto: RAS Srbija
Nerazdvojni prijatelji: Rašit Ćaljaj (levo) i Iljmi Rečica (desno)
Ovaj izbor Kadrija Veseljija voli da šeta, putuje, sviđa mu se Slovenija. Međutim, Ćaljaj je uticajan i za ciljeve kosovskih Albanaca, ocenjuje se, sposoban kadar. Lideri Samoopredeljenja bi radije videli nekog drugog na toj poziciji.

Daut: Nema razmene
Prema saznanjima "Blica" , u poslednje vreme otkako je pominjana mogućnost da se Beograd i Priština dogovore, Daut Haradinaj se dodatno aktivirao. Kako saznajemo, prošle nedelje on se susreo u Prištini sa pojedinim liderima Albanaca iz preševske doline.
Foto: Facebook / RAS Srbija
Daut i Ramuš Haradinaj
- Suština poruke je da nema razmene, zamene, podele. Daut je preneo da kosovski Albanci poseduju i sever i jug i nema šta da menjaju, niti pristaju na kompromis - kaže izvor "Blica".

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.