DOK SE HRVATSKA VRAĆA RATNOJ RETORICI 90-IH, SRBIJA JAČA VOJSKU: Statistika jasno pokazuje, Zagreb odavno cupka u mestu

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2021, 11:13

DOK SE HRVATSKA VRAĆA RATNOJ RETORICI 90-IH, SRBIJA JAČA VOJSKU: Statistika jasno pokazuje, Zagreb odavno cupka u mestu

Za to vreme Milanović šalje Hrvate na Kosovo kako bi "branili svoju domovinu"

Poslednjih dana se u Hrvatskoj dosta govorilo o tri ključne teme za njihovu javnost, a to su protesti protiv kovid potvrda koji su prerasli u opštu nacionalističku histeriju, gde je na hiljade ljudi uzvikivalo fašističku parolu iz perioda Drugog svetskog rata "Za dom spremni", a moglo se čuti i "U boj, u boj, za narod svoj" i slično. Demonstranti su mahali zastavama sa ustaškim oznakama >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i nikom ništa. Evropa to nije osudila.

Potom je predsednik Hrvatske skandalozno ispratio hrvatske vojnike u sastavu KFOR-a u misiju na Kosovu i Metohiji, rekavši otprilike kako je "Kosovo država sa kojom Hrvatska neguje dobre odnose" i kako će ih tamo (na Kosovu) "jedni dočekati kao najbolje prijatelje (misleći verovatno na Albance), a drugi i ne baš (misleći na Srbe)", i da je u pitanju "delikatna, ali verujem ne i opasna misija" u koju idu.

- Delikatno je, ali verujem ne i opasno. Jedni će vas tamo dočekati kao najbolje prijatelje, drugi baš i ne - rekao je Milanović u kasarni u Našicama.

- Uvek razmišljajte o tome, bez obzira na članstvo u NATO, na to da smo zapadna demokratija, članica Evropske unije, deo jednog saveza država koje dele puno zajedničkih vrednosti - da ste pre svega Hrvatska vojska, i da ta vojska uvek mora zadržati svoj integritet, posebnost i svest da pre svega služi domovini. Nećemo dopustiti da u toj velikoj bačvi vode mi budemo jedna kap vina koja će izgubiti svoj identitet, svoje ja i svest o tome čemu služe - a služite odbrani hrvatske domovine - rekao je Milanović.

Ovim je Milanović ponovo pokazao nepoštovanje integriteta i teritorijalne celovitosti Srbije i još jednom uvredio srpski narod kako u Srbiji i na Kosmetu, tako i Srbe koji žive u Hrvatskoj koji su ravnopravni državljani te države (ili bi bar to trebali da budu, što Zagreb ne pokazuje svojim postupcima). Govori o "odbrani domovine", gde? Na Kosovu i Metohiji - srpskoj svetoj zemlji!

Digla se prašina i oko Vukovara kada su 18. novembra i ove kao i prethodnih godina širom Hrvatske obeležili "Dan sjećanja na žrtvu Vukovara" 1991. kada je grad "pao u ruke velikosrbijanskih i četničkih snaga", opet se koristila ista retorika, ratnohuškačka u kojoj su Srbi predstavljeni kao agresori i teroristi, a realnost te '91 godine bila je nešto sasvim drugo.

Gotovo stalno pokreću pitanje kako se moraju braniti i kako im treba NATO oružje, uvek taj neki nenormalni strah izbija iz njih kada predsednik Vučić kaže da Srbija dobija moćno oružje iz Rusije ili Belorusije i kada srpska vojna industrija napravi nešto novo i snažno za arsenal naših trupa i inostrani plasman. Zagreb ima konstantnu potrebu da se naoružava, kao da se spremaju za neki novi rat, dok Srbija kupuje najsavremenije oruže, ali i proizvodi sopstveno iz jednog jedinog razloga - odbrane svoje teritorije.

Pošto Zagreb stalno potencira svoju vojnu moć i ističe svoje članstvo u NATO-u kao izuzetno preimućstvo, pogledajmo šta kaže statistika, da li su toliko jaki kao što kažu u odnosu na Srbiju. Najpre pođimo od najosnovnijeg i ključnog parametra, a to je broj stanovnika, Srbija ima više od 7 miliona stanovnika, dok Hrvatska ima malo više od 4 miliona stanovnika i pritom veliki deo hrvatskih građana živi u inostranstvu, posebno po drugim zemljama Evropske unije.

Vojni budžet Srbije (907 miliona dolara) je veći u odnosu na vojni budžet Hrvatske (800 miliona dolara). Zatim, Srbija ima daleko više vojno sposobnog stanovništva (2.729.500) u odnosu na Hrvatsku (1.601.700). Naše snage broje 80.000 vojnika, dok Hrvatska ima 15.500 vojnika.

Srpsku avijaciju čini 109 vazduhoplova, hrvatsku samo 78. Srbija ima deset lovaca MiG-29SD, Hrvatska četiri lovca MiG-21BIS. Mi imamo 12 jurišnih aviona J/NJ-22 Orao, oni nemaju jurišnu avijaciju.  Naše snage poseduju 34 trenažnih letelica (Lasta i G-4), Hrvatska ih ima 27 (PC-9, Bell-206, Zlin Z 42).  U vlasništvu Vojske Srbije je i jedan transportni avion "Andonov" An-26,  dok Hrvatska nema transportne avione.

Podsetimo, Rusija je 2017. godine dala veoma snažan podstrek našim vazduhoplovnim snagama donacijom u vidu šest lovaca "MiG-29", da bi se kasnije ponovila slična stvar i sa Belorusijom 2021. godine.

U Srbiju su 2021. godine iz Belorusije dopremljena ukupno četiri lovca "MiG-29", čime je kompletirana eskadrila od 14 lovačkih aviona, tj. 11 jednoseda i 3 dvoseda. Najbrojniji među njima su avioni verzije 9.13. Donirani avioni su bili plod dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Vojska Srbije ima četiri Mi-35M, pet H145M i čak 32 helikoptera "Gama", dok Hrvati od ovih jurišnih letelica imaju samo 14 OH-58 Kiowa.

Kada govorimo o protivvazdušnoj odbrani i raketnim sistemima, tu smo superiorniji u odnosu na komšije, pa tako Vojska Srbije ima osam baterija sistema Neva M1T, 12 baterija KUB-ova, šest baterija "Strela-10", dok Hrvatska vojska ima jednu bateriju PVO sistema "Strela-10" (CROA1).

Kod raketne i cevne PVO brojčano hrvatska vojska ima više, ali daleko slabije oružje od Vojske Srbije. Tako oni imaju 44 BOV 20/3 i Bofors L70, dok naša vojska raspolaže daleko moćnijim sistemima Pancir S1 i Pasars sa po šest baterija i jednog i drugog.

Kada je reč o borbenim tenkovima, tu smo definitivno velesila u odnosu na hrvatske snage. Naše trupe imaju 232 tenka M-84, 61 tenk T-72M i 30 tenkova T-72 B1MS. Hrvatska vojska sa druge strane ima 72 tenka M-84 A4 "Snajper". Srpske snage koriste 542 gusenična borbena vozila, tzv.BVP M-80A, dok hrvatske imaju 128 ovih vozila.

Srbija ima blizu 300 BOV točkaša tipa 4x4, Hrvatska ima 358 BOV točkaša tipa 4x4, ali ovde treba napomenuti da je veći deo njih dat od strane NATO saveznika jer su najbrojniji Hamvi, Maxx Pro i M-ATV američke proizvodnje, dok Srbija koristi uglavnom svoje BOV točkaše pored 40 američkih "Hamvija".

Borbeno oklopna vozila poput najnovijeg Lazanskog, Miloša i Lazara oduševili su ljubitelje oružja na Sajmu naoružanja u Beogradu, a posebna je čast što ih je napravio naš čovek, dakle, domaća vojna vozila koja je proizvela srpska namenska industrija na čelu sa kompanijom "Yugoimport SDPR", dok su borbena vozila hrvatske vojske uglavnom uvezena odnosno poklonjena njihovim snagama.

Kada je reč o samohodnim haubicama, tu smo u velikoj prednosti u odnosu na zapadne susede. Vojska Srbije poseduje čak 93 samohodne haubice (12 Nora B-52 i 81 Gvozdiku), dok ih hrvatska vojska ima samo 24 (15 PzH 2000 i devet Gvozdika). Ne zaboravimo da je samohodna top-haubica "Nora-B52 M15" jedan je od najbolje prodavanih složenih borbenih sistema domaće odbrambene industrije.

U oktobru je uspešno završeno testiranje srpske haubice na poligonu u Jumi u Arizoni, a na opšte oduševljenje Amerikanaca, Nora je u gotovo teškim terensko-vremenskim uslovima pokazala apsolutnu nadmoć u odnosu na ostale haubice. Održano je završno gađanje gde je prikazano šta sve može "Nora B-52" koja je modifikovana baš za američko tržište. Ovako velikim uspehom se Hrvati ne mogu pohvaliti.

Vojska Srbije je napravila ogroman zaokret prema naoružanim dronovima. Naše snage trenutno raspolažu sa šest kineskih dronova tipa CH-92A. Reč je o kombinovanim bespilotnim letelicama – izviđačkim i borbenim, koje mogu da ispaljuju laserski navođene rakete.

Ministarstvo odbrane Srbije je naručilo 24 ovakva drona. Svaki od njih može da nosi po dve rakete dometa 250 kilometara. Srbija je samim tim prva zemlja u Evropi koja ima kineske dronove. Od srpsko-kineske vojno-tehničke saradnje i transfera tehnologije posebno će ojačati domaći srpski projekat razvoja izviđačkog drona poznatog kao Pegaz.

Strateška analiza modernih borbenih tehnologija u regiji pokazuje da hrvatska vojska dramatično zaostaje u uvođenju borbenih bespilotnih letelica u svoj arsenal.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

BONUS VIDEO: Vojska Srbije protiv Hrvatske vojske
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.