Čudesni krajolik KiM - selo Leštane, Gora

Izvor: KMnovine.com, 19.Nov.2019, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čudesni krajolik KiM - selo Leštane, Gora

U opštini Gora, na krajnjem jugu Kosova i Metohiji, smešteno je selo Leštane nastanjeno muslimanskim stanovništvom srpskog govornog područja a u kome su crkve porušene još u 19. veku.


   
Leštane, Gora / Foto: Dejan Pavlović    

Istočno od zadnjih kuća goranskog sela Leštane, sa oko 1360 metara nadmorske visine pogled se pruža ka jugozapadnim padinama Šar-planinskog venca i bliži deo reona sa blagom >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << padinom pod nazivom Bačilišta, na koju se nadovezuje padina koja nosi ime Ravništa i čijim grebenom se dolazi do vrha Uši (TT2111), a za oko kilometar jugoistočno se blagim usponom stiže i do vrha Kačina glava (TT2207).


   
Leštane, Gora / Foto: Dejan Pavlović      
Jugozapadno od vrha Uši uočavamo vododelnicu i strmi deo reona pod nazivom Jazgi odakle, sa oko 1876 metara nadmorske vidine, od nekoliko planinskih potoka nastaje Leštanska reka. A prvi vrh krajnje levo na fotografiji iznad koji se vidi u daljini, je Kula (TT2359)!


   
Leštane, Gora / Foto: Dejan Pavlović      

Od već pomenutog reona Jazgi, (čijim se grebenom, za oko kilometar severno, dolazi i do vrha Strga (TT1926), kao jednog od dominantnijih vrhova iznad trase puta Dragaš - Brod Prizrenski), padina prema nama i listopadnoj šumi na sledećoj fotografiji, naziva se Belačevina, a zapadno, u uvali koja se ne vidi sa ovog mesta, na oko 1550 metara nadmorske visine nalazi se izvor Javori ispod koga se prostire padina pod imenom Plužine (TT1532). Ako krenemo jugozapadno dolazi se i do visa Virje (TT1602), odakle se velikom strminom padinama Grnčarice može spustiti i do asfaltnog puta iznad sela Dikance.


   
Leštane, Gora / Foto: Dejan Pavlović      

A nekada se od Plužina, idući u pravcu severa planinskim putem, dolazilo i do blago ispresecane padine pod imenom Kalenice blizu sela Leštane na trećoj slici, odakle njenim zapadnim blagim padinama krivuda, sada već sve teže uočljiv i zarastao u šiblje, planinski put kojim se preko visoravni Ćaćuk moglo stići do sela Kukuljane.


   
Leštane, Gora / Foto: Dejan Pavlović      

Na zadnjoj fotografiji u daljini u Albaniji, levo se uočava deo kamenitog vrha planine Galaić (TT2484), i severnije od njega Koritnik (TT2395) čija se nama vidljiva padina spušta ka reci Plavska koja izvire sa 728 metara nadmorske visine, a čiji se tok nastavlja na teritoriji Albanije.

Prema tekstu Dejana Pavlovića 


Prema knjizi „Gora i Opolje“, Milisava Lutovca, izdanje 1955. godine, selo je u prisojnoj zaravni gde se sastaju dva planinska potoka. Ispod današnjeg naselja je Sedište ili Staro Selo, u kome se nalaze tragovi kovačkih radnji.

Oko sela su krajevi koji nose ove nazive: Čuka, Gar, Belićeve Njive, Vošljak, Selište. Selo nema svoje planine, iako je samo u planini. Oko njega je svuda Ljuboška planina. Otkuda je to moglo doći, mišljena su različita. Jedni tvrde da su meštani sela Leštana prodali svoju planinu, a drugi da je nisu ni imali, jer su se njihovi preci bavili samo zanatom, pa im ona kao takva nije ni bila potrebna.

Sem reke koja služi za pojenje stoke i za druge domaće potrebe, u selu ima i izvora, ali su ovi presušili zato što su doveli vodu sa daljine od 800 metara i razveli je u svaku mahalu (Kamiska, Lokačka i Anđurovska česma) i izvor Toplec.

Leštane je grupisano selo podeljeno u četiri rodovske mahale: Bardovci, Kanturovci, Anđurovci i Odovci. Svi ovi rodovi su starinci. Prešli su na islam pre šest pojaseva.

POGLEDAJTE VIDEO:



Ivan Jastrebov, ruski diplomata, istoričar, etnograf i arheolog; koji je kao konzul službovao imeđu ostalog i u Prizrenu (1870 -1876. i 1879 -1886. godine), zapisao je da su crkve kod Radeše i Leštana porušene. Jastrebov se naročito zalagao da spreči iseljavanje Srba i desrbizaciju koji do danas traju.

PROČITAJTE JOŠ:Bombonjere u obliku Velike Albanije u prodaji širom Srbije - KM NovineVeliki broj trgovinskih lanaca u Srbiji u svojoj ponudi ima "Kamila" bombonjere, na čijoj deklaraciji je jasno istaknuto da je "uvoz sa Kosova".



PROČITAJTE JOŠ:Sramno: Albanska pevačica i ''Politika'' skrnave hram Sv. Nikole kod Novog Brda - KM NovineAlbanska pevačica Aljbana Azizi snimila je neprimeren spot na ruševinama Hrama Svetog Nikole u Novom Brdu gde je obnažena, sa još nekoliko devojaka obučenih u albansku nošnju promovisala svoju novu pesmu, piše Politika, ali...




KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2019 ::    Hvala na interesovanju
#Vladiak #Jovan #Ćulibrk #Padobranac #Žrtve #Jasenovac #Crkva #Ekumenizam #Laž #Zlo #Kosovo,

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.