Četiri zemlje protiv rasprave o Kosovu u SB UN

Izvor: B92, 04.Feb.2019, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Četiri zemlje protiv rasprave o Kosovu u SB UN"

Beograd -- Još je neizvesno da li će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija 7. februara raspravljati o Kosovu.

SAD, Velika Britanija, Nemačka i Poljska bile su žestoko protiv toga da se redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o KiM nađe na dnevnom redu sednice, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je na konferenciji za novinare rekao da prvi put u Savetu bezbednosti UN nije usvojen dnevni red, koji inače svakog meseca predlaže predsedavajući, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je, ocenjuje, neozbiljno za organizaciju poput UN.

On je objasnio da je sednica na kojoj bi trebalo da se raspravlja o redovnom izveštaju o KiM zakazana za 7. februar, ali da nije izvesno da li će na njoj biti reči o Kosovu, jer će se verovatno tek tog dana usvajati dnevni red.

"Teško da možemo da skupimo devet glasova da to bude na dnevnom redu, jer tu nema veta. Ali ne mogu ni oni da skupe devet glasova da ne bude", rekao je Dačić.

On je pozvao međunarodnu zajednicu na dogovor ističući da se, ako u trenutku kada je dijalog blokiran neko kaže da nema potrebe da se razgovara o Kosovo, može očekivati da KiM više nikad neće biti na dnevnom redu.

"Sutra moram u Vašington na konferenciju, odatle u Njujork, jer je sednica zakazana 7. februara. Nije izvesno da li će da bude, verovatno će da dođu i kažu otvaramo sednicu, ko je za usvajanje dnevnog reda i može da se desi da dođemo tamo, a da oni ne usvoje dnevni red, to je neozbiljno za organizaciju koja pretenduje da vodi svet", rekao je Dačić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.