Češki ministar spoljnih poslova: Ne vidim razlog za povlačenje priznanja Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2019, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češki ministar spoljnih poslova: Ne vidim razlog za povlačenje priznanja Kosova

Češki ministar spoljnih poslova Tomaš Petšiček ponovio je danas da ne vidi razlog zašto bi njegova zemlja povukla priznanje Kosova, navodeći da bi uslov za to moralo da bude da su se određene okolnosti promenile.

"Kosovo smo priznali de jure", rekao je Petšiček novinarima, navodeći da bi povlačenje priznanja moralo da bude na osnovu toga da su se promenile neke okolnosti, posebno da je Kosovo "prestalo da ima kriterijume državnosti koji su doveli do priznanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2008", prenosi portal "ceskenoviny.cz".

On je odgovarao na pitanja novina povodom izjave češkog premijera Andreja Babiša da će pitanje povlačenja samoproglašene nezavisnosti Kosova sigurno biti razmotreno na koordinacionom sastanku za spoljnu politiku.

"Spreman sam da o tom pitanju razgovaram sa premijerom i drugim zvaničnicima i iznesem argumente. Smatram da naša spoljna politika treba da bude kontinuirana i jasna", kazao je Petšiček.

Petšiček je sličan stav izneo i nakon što je predsednik Češke Miloš Zeman, prilikom posete Beogradu, najavio da će za mesec dana, na sastanku ustavnih vlasti u Pragu, postaviti pitanje da li je moguće povući priznanje nezavisnosti Kosova.

Babiš je sinoć, posle redovnog neformalnog sastanka sa Zemanom, izjavio da će pitanje povlačenja samoproglašene nezavisnosti Kosova sigurno biti razmotreno na koordinacionom sastanku za spoljnu politiku.

"Predsednik se poziva na rezoluciju Poslaničkog doma parlamenta u kojoj su poslanici zahtevali od vlade tadašnjeg premijera Mireka Topolaneka da ne prizna nezavisnost Kosova. O tome ćemo razgovarati na sastanku kojem će prisustvovati ministri unutrašnjih i spoljnih poslova, predsednik Senata i predsednik Poslaničkog doma", rekao je Babiš, preneo je portal Novinki.

Upitan da li je odbacio promenu stava o priznavanju tzv. Kosova, odgovorio je negativno.

"Ne kažem to. O tome sam razgovarao s predsednikom. Predsednik kaže da je naš stav nastao i zbog činjenice da smo dve nedelje bili u NATO-u, da je to bila politička odluka, ali da je njegovo mišljenje o priznavanju Kosova negativno", rekao je Babiš.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Hodžaj: Pacoli neznanjem doveo u pitanje priznanje dvocifrenog broja zemalja

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Sep.2019

Zamenik premijera Kosova u ostavci i bivši ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj ocenio je danas da je "srpska i ruska kampanja" za povlačenje priznanja Kosova omogućena "neznanjem i nedostatkom strategije" šefa kosovske diplomatije u ostavci, Bedžeta Pacolija..."Ja sam ostavio Ministarstvo spoljnih...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.