Čelnici severa Kosova: Stefanović da objasni sporazum

Izvor: Vesti-online.com, 07.Mar.2012, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čelnici severa Kosova: Stefanović da objasni sporazum

Čelnici opština sa severa Kosova optužili su u sredu predstavnike međunarodne zajednice u pokrajini da jednostranim potezima pomažu uspostavljanje kosovskih institucija na severu Kosova.

Povodom letka Euleksa kojim se građani koji voze automobile obaveštavaju da će od 1. juna biti morati da imaju "KS" ili "RKS" tablice, kosovsku ličnu kartu, vozačku i saobraćajnu dozvolu, predstavnici opština sa severa Kosova pozvali su šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da ponovo objasni i obrazloži suštinu sporazuma o slobodi kretanja i iznese je u javnost.

Čelnici opština sa severa Kosova su pozvali građane da ne koriste prelaze Jarinje i Brnjak dok su tamo albanski carinici i pogranični policajci i najavili da neće biti saradnje sa Euleksom sve dok se ta misija, kako su naveli, ne vrati u okvire svog mandata.

Predsednik opštine Zubin Potok Slavisa Ristić rekao je da leci koje Euleks deli građanima na prelazu Jarinje "ostavlja duboku sumnju na tumačenje" sporazuma o slobodi kretanja koje je preneo Borislav Stefanović.

"On nam je rekao da stanovnici na severu Kosova i Metohije neće morati da menjaju lična dokumenta, državljanstvo, registarske tablice", rekao je Ristić.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da su predstavnicima Kfora, Unmika i OEBS-a preneli da neće dozvoliti da se građanima oduzimaju dokumenta i tablice koje izdaje MUP Srbije i da im se nameću dokumenta Kosova.

On je podsetio na reči Borislava Stefanovića da se sporazum ne odnosi na administrativne prelaze Brnjak i Jarinje i da će građani moći da koriste dokumenta koja izdaje ministarstva Srbije.

Pantić je kazao da Euleks nije statusno neutralan i da sa tom misijom neće biti saradnje dok se ne vrati u okvire mandata koji im je dodeljen.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović je rekao da je za Srbe zabrinjavajuće i neprihvatljivo da se oduzimaju srpska i nameću albanska dokumenta.

"Mi ne želimo da budemo Kosovari, mi smo Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Milović.

Načelnik kosovskomitovačkog okruga Radenko Nedeljković ocenio je da se situacija na severu Kosova pogoršava i naveo da Srbi sa severa Kosova nisu iznenađeni lecima koje je Euleks delio na prelazima Jarinje i Brnjak jer su pripadnici Euleksa od svog dolaska "na strani Prištine".

Zamenik predsednika opštine Leposavić Radoš Mihajlović je rekao da je Srbima koji rade u bazi Kfora u Leposaviću traženo da imaju dokumenta Kosova ako žele da nastave da rade u bazi.

"Pošto su Srbi to odbili otpušteni su sa posla i umesto njih su došli Albanci", rekao je Mihajlović.

Sastanku u Zvečanu nisu prisustvovali predstavnici Euleksa, koji su na zahtev čelnika opština sa severa Kosva otišli.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.