Čeku i Beriša na ledu zbog najave formiranja vojske KiM?

Izvor: B92, 16.Okt.2018, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeku i Beriša na ledu zbog najave formiranja vojske KiM?

Beograd -- Postavlja se pitanje da li vest da su SAD prekinuli odnose sa Berišom i Čekuom ima veze s tom da se s vojske Kosova skine hipoteka vezana za zločine OVK.

Vest da su SAD s ministrom kosovskih bezbednosnih snaga Rustemom Berišom i njegovim zamenikom Agimom Čekuom prekinuli odnose zbog afere "veterani" došla je u trenutku kada je u Prištini najavljeno formiranje vojske Kosova, navodi Tanjug.

Ta podudarnost nametnula je pitanje: ima li ovaj potez SAD veze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa idejom da se sa te vojske, ako bude formirana, skine hipoteka koja je vezuje za ratne zločine OVK, a tako smanji odijum i strah koje najave formiranja kosovskih oružanih snaga izazivaju kod Srba?

Zvaničnih potvrda nema, a analitičari smatraju da te dve stvari mogu biti u međusobnoj vezi i da nije slučajnost da se dva čelna čoveka jednog ministarstva i pretedenti za vodeće ljude u takozvanoj vojsci Kosova nadju pod odredjenim sankcijama SAD.

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić ukazuje na stav zvaničnika NATO da se transformacija kosovskih oružanih snaga, bilo u mandatu, sastavu ili strukturi, mora sprovesti kroz ustavne amandmane, a ne putem serije zakona, kao i da se iz izjava zvaničnika američke ambasade na Kosovu vidi da nisu bili konsultovani u vezi sa tom namerom.

"Ako SAD pomažu Kosovo na različite načine, možda je situacija sa Berišom i Čekuom poruka da ideja da se sada izadje sa transformacijom nije dobro prihvaćena u Stejt departmentu", rekla je Milić.

Milić navodi i da je moguće da su Beriša i Čeku pali pod takozvane Lejhijeve zakone, po kojima pojedincu ili jedinici sistema bezbednosti neke države, ukoliko postoje indicije da su kršili ljudska prava, može biti uskraćena pomoć.

"Činjenica je da Stejt department ne komentariše da li je neko pao pod Lejhijev zakon, tako da ne možemo da znamo da li se to desilo Beriši i Čekuu", kaže Milić i dodaje da SAD nisu promenile politiku, već da pokazuju doslednost.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić smatra da je prekid odnosa sa Berišom i Čekuom neka vrsta opomene SAD Kosovu. "Nije drastično, ali se signalizira da SAD ne dozvoljavaju kart blanš da se radi šta se hoće na Kosovu i Metohiji i da se pod njihovim pokroviteljstvom promovišu stvari koje nisu deo zvanične politike SAD kad je u pitanju prostor KiM", navodi Miletić.

On ističe da potez prema Čekuu i Beriši ne bi posmatrao izlovano, kao reakciju na korupciju, budući da bi se gotovo svako ko je rukovodeći faktor mogao naći na takvoj listi. Upitan da li se američki potez može dovesti u vezu sa formiranjem vojske Kosova, Miletić kaže da nema jasnih informacija, ali da "nije mala stvar kada su dva čelna čoveka jednog ministarstva i pretedenti za vodeće ljude u takozvanoj vojsci Kosova pod odredjenim sankcijama SAD".

Dodaje i da može doći do još drastičnijih mera ukoliko se ovo upozorenje ne shvati ozbiljno i objašnjava da kosovski zvaničnici imaju u svojim biografijama i navode o ratnim zločinima, te da po više osnova mogu biti predmet interesovanja raznih službi.

"Koha ditore" objavila je da su SAD prekinule kontakte sa Berišom i Čekuom zbog afere sa preuveličavanjem i falsifikovanjem broja pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), uz obrazloženje i da je to je standard koji Amerikanci primenjuju u vezi sa svakim visokim zvanicnikom optuženim za krivično delo korupcije.

Ukoliko iza ovog poteza stoji bilo bilo koji razlog sem korupcije, administracija SAD to neće javno saopštiti, jer to nije svojstveno u diplomatskim odnosima, ali za Srbiju je Čeku pre svega lice sa Interpolove poternice, a Beriša jedan je od osam bivših pripadnika OVKpre dve godine osuddjen u Nišu na 15 godina zatvora zbog terorizma, tačnije zbog ubistva srpskih srpskih vojnika na Košarama 1998.

Inače, Čeku je po poternici Srbije bio hapšen u više navrata, u Sloveniji, Mađarskoj i Bugarskoj, ali je svaki put puštan, kako su mediji navodili, zbog političkih pritisaka iz međunarodnih centara moći.

Kosovski, ali i domaći medijii su u više navrata pisali i da će Čekuovo ime biti jedno od prvih na listi za optužnice koje tek treba da podigne Specijalizovano tužilaštvo za zločine OVK (odonsno za zločine počinjene na KIM 1998. i 1999.)

Bivši kosovski premijer i nekadašnji komandant Kosovskog zaštitnog korpusa i načelnik štaba OVK nalazi se na poternici Interpola Srbije zbog mnogih ratnih zločina počinjenih nad srpskim i nealbanskim stanovništvom na Kosovu tokom oružanih sukoba 1999. godine. Čeku se tereti za zločine počinjene nad policijom i srpskim civilima na Kosovu. Beriša je u odsustvu pred Višim sudom u Nišu osuđen zbog terorizma, tačnije zbog ubistva srpskih vojnika na Košarama 1998.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Čeku i Berišša na ledu zbog najave formiranja vojske na KiM?

Izvor: Blic, 16.Okt.2018

Vest da su SAD s ministrom kosovskih bezbednosnih snaga Rustemom Berišom i njegovim zamenikom Agimom Čekuom prekinuli odnose zbog afere "veterani" došla je u trenutku kada je u Prištini najavljeno formiranje vojske Kosova.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.