Časovi baleta doneli radost u živote dece u Gračanici

Izvor: RTS, 03.Nov.2018, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Časovi baleta doneli radost u živote dece u Gračanici

Od kada je pre nekoliko godina u Gračanici otvoren Dom kulture, život stanovnika u centralnom delu Kosova i Metohije više nije isti. Kulturni sadržaji i različite manifestacije uneli su ogromnu promenu. Posebno interesovanje izazvala je prva škola baleta na Kosmetu koja je osnovana početkom godine.
Do pre samo nekoliko meseci malo ko je mogao da zamisli da će u jednom selu blizu Prištine početi da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << radi baletska škola i još manje da će izazvati ogromno interesovanje dece, ali i roditelja.

"Bilo je naporno s obzirom na broj dece održati u toj meri časove, ali ne mogu to u jednoj reči da opišem, i emotivno – vezali smo se,  i deca jako lepo odgovaraju na ovu stvar. Nije samo: 'Ja volim balet i hoću da igram', nego ima tu jako talentovane i sposobne dece", kaže balerina Lidija Pavlović.
Snežana Bursać Petrović iz Doma kulture u Gračanici ističe da je odziv dece veoma dobar.
"Naša deca, ne samo iz Gračanice nego i iz okoline, nisu bila u prilici da se susretnu sa baletom, osim na televiziji, i to u jako retkim prilikama. Odaziv je jako dobar, mi smo u početku imali 150 polaznika", rekla je Bursać Petrović.
Za baletsku umetnicu i pedagoga Lidiju Pavlović iz Beograda dolazak u Gračanicu je poseban doživljaj. Strpljivo i sa velikim entuzijazmom radi sa decom koja uče svoje prve plesne korake.
"Deca u baletu, i ja to uvek pričam kao pedagog, su u mogćnosti da budu deo jedne bajke. Biti u baletu je privilegija, biti u bajci ceo život. I ako smo sa takvim motom omogućili deci na Kosovu i Metohiji da dožive i da budu deo te bajke, mislim da smo učinili veliko delo", govori Lidija Pavlović.
Ambiciozni planovi za budućnost
Časove klasičnog baleta mališani imaju dva puta nedeljno, po 90 minuta.
"Naučili smo i kako se igra na sceni, kako se ponaša na sceni i sad to nekako možemo da predočimo i u jednu predstavu. Tako da su nam planovi vrlo ambiciozni i jako ozbiljni", dodaje profesorka baleta.
Pored dece, baletu se raduju i roditelji.
"Nismo verovali da će ovo uspeti duže od dva, tri meseca, da će uopšte trajati – ali evo, balet se nastavlja, nastavili smo novu školsku godinu", kaže Jelena Rašić iz Dobrotina.
Na centralnom Kosovu balet deci znači mnogo, zato što nema puno stvari koje mogu da rade dok ne krenu u školu.
Uz veliki trud i angažovanje radnici Doma kulture u Gračanici svojim rezultatima uspeli su da pokažu da mladi na Kosovu i Metohiji imaju budućnost. Podršku za to imaju od Ministarstva kulture Republike Srbije, ali i svih drugih institucija u zemlji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.