Čadež poziva na novi početak u odnosima privrednika Srbije i Kosova baziran na poverenju

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Jul.2020, 15:03

Čadež poziva na novi početak u odnosima privrednika Srbije i Kosova baziran na poverenju

Poruka privrednika Srbije i Кosova je jasna: potreban nam je "novi početak" u našim odnosima, zasnovan na poverenju, pragmatičnom pristupu realnosti i jačanju naših ekonomskih odnosa, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u razgovoru za "Frankfurter Algemajne Cajtung" (FAZ),

Tom porukom, uz uverenje da je ona stigla do vlada u Beogradu, Prištini, Vašingtonu i Briselu, taj nemački dnevnik zaključuje svoju, danas objavljenu, analizu aktuelnih srpsko-kosovskih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << odnosa pod naslovom "Ekonomija kao primer", odajući priznanje Čadežu za doprinos uspostavljanju saradnje dve komore i ekonomskih veza kao preduslova za normalizaciju političkih odnosa, saopštila je PKS.

FAZ konstatuje da se Srbija i Кosovo ne slažu politički, ali da dve komore blisko sarađuju, što o u srpsko-kosovskim odnosima predstavlja "tračak nade".

U tekstu se navodi da su dve komore pokazale "da su rešenja uprkos komplikovanoj situaciji moguća i bez američke intervencije", a da je "preokret nastao Čadežovim dolaskom na čelo Privredne komore Srbije i zelenim svetlom da Privredna komora Кosovo postane članica Euroćambres-a, krovne organizacije evropskih komora".

"Кomora Кosova je 2015. godine postala član Euroćambres-a, krovne organizacije evropskih komora – i to uz izričito srpsko odobrenje. To je nezamislivo na ostalim nivoima, s obzirom da Beograd pokušava da spreči bilo kakvo članstvo Кosova u međunarodnim organizacijama. Pre 2015. godine i Privredna komora Srbije je blokirala prijem Кosova, ali dolaskom novog šefa – Čadeža došlo je do promene načina razmišljanja", ističe se u tekstu.

Uz zapažanje da se u politički "teškom okviru za približavanje Srbije i Кosova" i "ekonomsko zbližavanje odvija komplikovano", FAZ podseća da je Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, doneo novi pristup - započeo "energičnu blic diplomatiju klatna između Кosova i Srbije" pod motom "Prvo privreda, pa politika", i da je to početkom godine rezultiralo "potpisivanjem nekoliko pisama o namerama o uspostavljanju direktnog železničkog i vazdušnog saobraćaja između Beograda i Prištine, prekinutog još 1999. godine, kao i o završetku auto-puta od srpske do kosovske prestonice".

Iako se, kako nemački dnevnik primećuje, "suzdržava od direktne kritike Evropske unije, koja godinama pokušava da uspostavi dijalog između Кosova i Srbije", Čadež je vrlo jasan i ukazuje da "u Evropskoj uniji važi pravilo da ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno – što za posledicu ima, da između Кosova i Srbije ništa nije dogovoreno, jer ništa nije moglo da se dogovori".

Čadež smatra da je u ovom trenutku Grenelov pristup u rešavanju faktičkih, suštinskih pitanja efikasan, da je konstruktivno što je u Beogradu i Prištini tražio prvo razgovor sa investitorima i poslovnim ljudima i što želi da se udalji od politike i približi privredi i svakodnevnim pitanjima.

"Bitno je da počnu razgovori – što je Grenelu već pošlo za rukom", ocenio je Čadež.

Takav američki pristup, doprineo je, dodaje se u tekstu FAZ-a, da se i EU ponovo više angažuje u regionu što i nije loše.

FAZ naglašava da takav pristup podržava i Berat Rukići, predsednik Privredne komore Кosova koji je u razgovoru naveo probleme sa kojima se susreću i kosovski privrednici - netarifne trgovinske barijere kojima su izložene kosovske kompanije, jer Beograd ne priznaje državnost Кosova.

Tako Srbija, prema Rukićiju, ne dozvoljava prolaz na graničnim prelazima kamionima sa registarskim tablicama Кosova, a proizvodima "Made in Кosovo" zabranjuje uvoz i tranzit. To, po njegovim rečima, veoma pogađa kosovsku špeditersku branšu, ometa srpsko-kosovsku trgovinu i izvoz Кosova u treće zemlje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FAZ: Ekonomija kao primer, priznanje predsedniku PKS

Izvor: Blic, 03.Jul.2020

"Poruka privrednika Srbije i Kosova je jasna: potreban nam je ‘novi početak’ u našim odnosima, zasnovan na poverenju, pragmatičnom pristupu realnosti i jačanju naših ekonomskih odnosa." Ovom porukom, koju je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež preneo u razgovoru za "Frankfurter...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.