CIK nije verifikovao kandidate Samoopredeljenja za poslanike, verifikovala kandidate Srpske liste

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2021, 22:51

CIK nije verifikovao kandidate Samoopredeljenja za poslanike, verifikovala kandidate Srpske liste

Spisak kandidata za poslanike Pokreta Samoopredeljenja za vanredne izbore 14. februara nije verifikovan na sastanku CIK-a, što znači da lider te stranke Aljbin Kurti ne može da bude kandidat za poslanika, javlja Kosovo onlajn.

Pokret Samoopredeljenje nije zamenio imena kandidata na listi, koji su u poslednje tri godine osuđivani za krivična dela.

Ni Socijaldemokratska inicijativa nije dobila sertifikat >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za izbore 14. februara.

Razlog za neoveravanje su kandidati koji su u poslednje tri godine imali problema sa zakonom.

CIK je potvrdio liste DSK i DPK, jer su te dve stranke na svojim listama zamenile kandidate koji su bili osuđivani krivično u poslednje tri godine.

Alijansa za budućnost Kosova je sa 11 glasova overena kao politički subjekt, ali ne i lista, jer ABK nije zamenio kandidate za poslanike na listi od 110 kandidata.

Potvrđene su Srpska lista i druge manjinske stranke.

Politički subjekti koji nisu sertifikovani imaju pravo da podnose žalbe izbornom veću za žalbe, kao i vrhovnom sudu.

Period žalbi i odluke u vezi sa verifikacijom kandidata za poslanike u skupštini trebalo bi da bude zaključen 31. januara, da bi 1. februara bio obavljen žreb za rangiranje političkih subjekata na izborima 14. februara.

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora za 14. februar je usledilo nakon što je ustavni sud ocenio da Vlada Avdulaha Hotija nije legitimna, jer je glas poslanika Etema Arifija nevažeći, imajući u vidu da je bio pravosnažno osuđen na godinu dana i tri meseci zatvora zbog malverzacija sa subvencijama kada je glasao za izbor vlade.

U obrazloženju odluke suda je tada precizirano da osoba koja je pravosnažno osuđena za krivično delo u poslednje tri godine ne može da se kandiduje za poslanika na izborima niti da ima važeći mandat u skupštini.

CIK verifikovala kandidate Srpske liste

Centralna izborna komisija verifikovala je danas 20 kandidata za poslanike Srpske liste za vanredne izbore 14. februara.

„Verifikovane su i ostale partije koje su ispunile uslove. Partije koje nisu verifikovane imaju pravo na žalbu, u narednih 24 sata, Izbornom panelu za žalbe i predstavke“, potvrdila je za Kosovo onlajn član CIK-a ispred Srpske liste Gordana Laban.

Nosilac izborne liste Srpske liste je potpredsednik te stranke Igor Simić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kurti ne može na izbore; CIK verifikovala kandidate Srpske liste

Izvor: B92, 23.Jan.2021, 00:36

Priština -- Na današnjem sastanku Centralne izborne komisije verifikovala je 20 kandidata za poslanike Srpske liste za vanredne izbore 14. februara...To je potvrdila za Kosovo Onlajn član CIK-a ispred Srpske liste Gordana Laban..."Verifikovane su i ostale partije koje su ispunile uslove. Partije koje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.