Brnbić: Prisustvo Unmika neophodno za dostojanstven život Srba na KiM

Izvor: RTS, 22.Okt.2018, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnbić: Prisustvo Unmika neophodno za dostojanstven život Srba na KiM

Premijerka Ana Brnabić ukazala je na sastanku sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji Zahirom Taninom na značaj daljeg nesmanjenog prisustva i delovanja Unmika, kako bi se stvorili uslovi za normalan i dostojanstven život našeg naroda na Kosovu i Metohiji.
Ana Brnabić je napomenula da je u poslednjim mesecima povećana napetost zbog učestalih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << provokacija i incidenata na Kosovu i Metohiji i izrazila očekivanje da će izveštaji Unmika u narednom periodu u mnogo većoj meri odraziti realnu situaciju i probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju Srbi i pripadnici ostalih nealbanskih zajednica.

Ona je rekla da očekuje da će sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nastaviti da se održavaju istom dinamikom u dosadašnjem formatu i izrazila nezadovoljstvo zbog toga što redovna sednica o radu Unmika, u avgustu ove godine, nije bila uključena u program rada Saveta bezbednosti UN.
Šef Unmika je istakao da je zadatak ove Misije da objektivno i redovno informiše o stanju na terenu i svojim izveštajima pomaže institucijama Ujedinjenih nacija, ali i Evropske unije pod čijim se okriljem odvija dijalog Beograda i Prištine.
On je izrazio zabrinutost zbog učestalih incidenata na Kosovu i Metohiji u prethodnim mesecima i osudio jučerašnje kamenovanje autobusa sa Srbima kod opštine Istok, pozivajući nadležne institucije da istraže slučaj i počinioce dovedu pred lice pravde.
Brnabić je rekla i da je neprihvatljivo formiranje kosovskih oružanih snaga, da je to suprotno Rezoluciji 1244 i ocenila da bi takav potez dodatno destabilizovao i narušio bezbednosnu situaciju u Pokrajini i regionu.
Naglasila je da je Srbija iskreno opredeljena za politiku mira, ekonomskog napretka i prosperiteta i pronalaženje kompromisnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju, što bi, kaže, značajno doprinelo stabilnosti, bezbednosti i poverenju u regionu.
"S tim ciljem Srbija je posvećena dijalogu kao jedinom putu za pronalaženje dugoročno održivog rešenja", navela je premijerka i dodala da se on mora nastaviti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić i Tanin o UNMIKU-u i zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2018

Prеdsеdnica Vladе Rеpublikе Srbijе Ana Brnabić ukazala jе na današnjеm sastanku sa spеcijalnim izaslanikom gеnеralnog sеkrеtara Ujеdinjеnih nacija i šеfom Misijе UN na Kosovu i Mеtohiji (UNMIK) Zahirom Taninom na značaj daljеg nеsmanjеnog prisustva i dеlovanja UNMIK-a, kako...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Premijerka s Taninom: UNMIK mora ostati!

Izvor: Mondo, 22.Okt.2018

Predsednica Vlade Ana Brnabić ukazala je na današnjem sastanku sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN i šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK) Zahirom Taninom na značaj daljeg nesmanjenog prisustva i delovanja te misije..Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević..Brnabić je napomenula...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.