Brnabić: Preti radikalizacija zbog Prištine, Srbija čuva mir

Izvor: RTS, 04.Dec.2018, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Preti radikalizacija zbog Prištine, Srbija čuva mir

Premijerka Ana Brnabić je, u razgovoru sa Renatom Alt, poslanicom nemačkog Bundestaga i članicom Stranke slobodnih demokrata, upozorila da zbog poteza Prištine preti sve veća opasnost od dodatne radikalizacije na KiM i u celom regionu. Ističe da će Srbija čuvati mir i stabilnost.
Ana Brnabić je upozorila na sve veću opasnost od dodatne radikalizacije na Kosovu i Metohiji, kao i u celom regionu, zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << niza poteza koje je Priština povukla u poslednjih mesec dana – od odluke donete 6. novembra o uvođenju takse od 10 posto na sve proizvode iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, preko odluke 21. novembra o dodatnom podizanju taksi na 100 posrto, do najnovije najave 3. decembra, o formiranju tzv. "Vojske Kosova".

Premijerka je naglasila da sve ove odluke predstavljaju nedvosmisleno i grubo kršenje međunarodnih sporazuma i ugovora, kao što je CEFTA sporazum i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Briselski sporazum, pa čak i Ustav tzv. "Republike Kosovo", saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.
"Srbija će čuvati mir i stabilnost. Ne postoji ništa što je važnije od toga za sve građane u regionu. Zahvaljujući naporima i inicijativama Evropske komisije i pojedinačnih članica EU, kao što je Nemačka koja je pokrenula Berlinski proces, ceo region je poslednjih godina značajno napredovao, pre svega u trgovinskom smislu. Ovo je otvorilo prostor za nove inicijative o kojima smo krenuli da razgovaramo: međusobnom priznavanju profesionalnih i akademskih kvalifikacija, romingu, pokretanju Regionalnog instituta za istraživanje i razvoj, sve u cilju da obezbedimo drugačiju budućnost i prosperitet za naše građane", navela je Brnabić.
Sve ovo je odlukama Prištine, ocenila je, dovedeno u pitanje, a formiranje "Vojske Kosova" predstavlja do sada najveću opasnost i najnesmotreniju odluku i lako može biti presudni trenutak za dalji dijalog i regionalnu stabilnost.
Brnabić je još jednom zamolila za Nemačku podršku kako bi se ponovo otvorila jasna perspektiva za regionalnu saradnju i sigurnost za Srbe koji žive na KiM.
"Uprkos nerazumnim merama i sve radikalnijoj retorici iz Prištine, Srbija ostaje pri tome da ne uvodi kontra mere, jer je teško uspostavljen mir vrednost koju moramo očuvati", navela je premijerka.
Okrenuti smo budućnosti
Istakla je da je Srbija okrenuta ka budućnosti i ukazala da se razmišljanje Beograda i Prištine očigledno suštinski razlikuje, jer dok Priština razmišlja o stvaranju vojske i sukobima, Beograd razmišlja o stvaranju moderne ekonomije i obrazovanja za budućnost.
"Naš apsolutni fokus je briga o mladima, osnaživanje nauke i bolje povezivanje nauke i privrede kako bi napravili preduslove za jačanje evropske budućnosti, ne samo Srbije već celog regiona", dodala je Brnabić.
U razgovoru sa poslanicom nemačkog Bundestaga, premijerka je predstavila najvažnije ekonomske rezultate i istakla da je u 10 meseci ove godine, ostvaren rast BDP-a od 4,5 posto, što je najviše ostvareni rast u regionu.
Ponovila je da njeni prioriteti ostaju digitalizacija, obrazovanje i rad sa mladima kao najvećom snagom za budućnost regiona.
"Do kraja godine očekujemo dobre vesti na polju nauke, a od sledeće godine, Srbija će imati i Fond za nauku, osnovan da bi se omogućilo održivo finansiranje naučnih projekata", rekla je Brnabić.
Predsednica Vlade istakla je da je Nemačka jedan od najvećih investitora i da su dolaskom nemačkih kompanija, koje zapošljavaju više od 50.000 ljudi u Srbiji, unapređeni poslovna praksa i standardi poslovanja, što je značajan doprinos reforama koje Srbija sprovodi.
Brnabić je naglasila da je naš ključni spoljno-politički cilj punopravnopravno članstvo u EU, za šta ne postoji plan "B".
Premijerka je predstavila Renati Alt da su tri osnovna stuba reformi koje Srbija sprovodi – ekonomske reforme, reforma državne uprave i vladavina prava, naglasivši da se reforme sprovode prevashodno zbog naših građana.
Brnabić je uputila apel Nemačkoj da pomogne u stabilizaciji prilika u regionu, što primarno mora početi ukidanjem carina na proizvode iz Srbije, i naglasila da je "naša vizija mira, stabilnosti, napretka i modernizacije bitno različita od poruka koju dolaze iz Prištine i Tirane poslednje dve nedelje".
Predsednica Vlade je završila sastanak rekavši da je "cela jedna generacija izneverena i da ne smemo da dozvolimo da se to dogodi opet", navedeno je u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.