Brnabić: Nismo naseli na provokacije Prištine

Izvor: RTS, 24.Nov.2018, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Nismo naseli na provokacije Prištine

Nismo reagovali ishitreno, nismo naseli na provokacije Prištine, ali nećemo odustati od zaštite koju garantuje međunarodno pravo, tako je premijerka Ana Brnabić sumirala situaciju i sve posledice krize nastale najnovijim potezima Prištine na ekonomskom i na političkom planu.
Situacija na Kosovu i Metohiji danas je, kaže Brnabićeva, dosta mirnija i to zahvaljujući zajedničkim naporima predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Aleksandra Vučića i Vlade da se održi mir i stabilnost.

"Juče smo svi zajedno, kao tim, predsednik Vučić i mi kao Vlada, održali taj mir i stabilnost. Nismo reagovali emotivno, ishitreno i nismo nasedali na provokacije", rekla je Ana Brnabić novinarima u Beogradu.
Ona je zahvalila srpskom narodu na KiM jer je, dodala je, njima bilo najteže da ne nasednu na provokacije, što je, kaže, i jedini pametan odgovor na provokacije koje dolaze iz Prištine iz dana u dan.
Brnabićeva je istakla da Srbija neće odustati od zaštite međunarodnog prava i pravde i apelovala na partnere, pre svega iz Evropske unije, da rešavaju problem nastao zbog toga što je Priština povećala carine za sto odsto na robu koja dolazi iz centralne Srbije.
"Apelujem pre svega na partnere iz EU da rešavaju taj problem kako bismo svi zajedno mogli da nastavimo tamo gde smo stali pre 6. novembra, kada je Priština podigla takse za deset odsto, odnosno da razgovaramo o regionalnom ekonomskom povezivanju, zajedničkom regionalnom ekonomskom prostoru, te međusobnom priznavanju profesionalnih i akademskih kvalifikacija, da bismo imali ne samo slobodniji protok roba i usluga već i ljudi", rekla je Ana Brnabić.
Dodala je da je u ovom trenutku na potezu EU zato što je povećanje taksi kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i sporazuma Cefta.
Istakla je da EU, ali i Unmik treba da reaguju, kako bi se nastavio dijalog prekinut podizanjem taksi.
Nećemo voditi politiku 19. veka
Upitana da li očekuje reakciju Zapada na to što nema srpske štampe na Kosovu ni danas, premijerka kaže da se iskreno nada da će reagovati Evropska unija sa kojom je potpisan SSP, kao i Savet Evrope, te sve ostale relevantne međunarodne organizacije koje se bave slobodom medija, ljudskim pravima, pravima manjina.
"Da li mislim da će reagovati... ja se i dalje nadam. Ja ne znam kako drugačije mi kao region da idemo ka Evropi", rekla je Brnabićeva..
Dodala da je da se u tom smislu ne plaši za Srbiju jer zna prioritete vlade i predsednika, a to je potpuno drugačija Srbija, Srbija mladih, moderna država 21. veka, u kojoj svi imaju jednaku šansu, u kojoj se borimo protiv svake vrste nasilja.
"Znam kuda ide Srbija, a ne znam kakvu viziju imaju privremene institucije samouprave u Prištini. Sve ono što ja vidim na terenu je dosta strašno", istakla je ona.
Premijerka je navela da je za nju politika Prištine politika 19. veka i da Beograd na to neće nasedati.
"Nećemo voditi politiku 19. veka, koliko god je lakše bilo jer vi možete da reagujete na prvu loptu, da odgovorite istom merom, zato što znate da ste u toliko stvari kojima se oni igraju vi jači. U vojsci, policiji, ali mi nećemo tako raditi...", zaključila je Brnabićeva.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabićeva: EU je na potezu

Izvor: B92, 24.Nov.2018

Beograd -- Nismo reagovali ishitreno, nismo naseli na provokacije Prištine, ali nećemo odustati od zaštite koju garantuje međunarodno pravo, kaže premijerka Ana Brnabić...Ona je tako sumirala situaciju i sve posledice krize nastale najnovijim potezima Prištine na ekonomskom i na političkom planu...Situacija...

Nastavak na B92...

Brnabić: Situacija na severu Kosova dosta mirnija

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Nov.2018

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je situacija na severu Kosova "dosta mirnija", što je pripisala tome što su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada održali mir i stabilnost, odnosno "zato što nisu reagovali ishitreno". Brnabić se zahvalila građanima na Kosovu, "koji...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.